Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği değişti

Haber Giriş : 29 Aralık 2004 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

29.12.2004 tarihli Resmi Gazete yayımlanmıştır.

Adalet Bakanlığından:

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 ? 19/3/1989 tarihli ve 20113 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin 2 nci maddesinde yer alan Adalet komisyonu tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Adalet Komisyonu: Adlî yargı ve idarî yargı adalet komisyonlarını"

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Müfettişlerin denetim sırasında tespit ettikleri usulsüzlük ve yolsuzluklar ile öğrendikleri ve gecikmesinde sakınca bulunan konuların soruşturulması için, bu yerde çalışmış ve ayrılmış olanlar da dahil olmak üzere, önceden izin alınması gerekmez. Ancak durum Bakana sunulmak üzere hemen Başkanlığa bildirilir."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 6 ncı maddesinin (A) bendinin (c) alt bendi, (H) bendinin (c) alt bendi ve (M) bendinin (c) alt bendinde geçen "cezaevi yapı pulu hesabı" ibareleri, "cezaevi yapı harcı hesabı" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin değişik birinci fıkrası ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Denetim yerindeki görevlilerin belirlenmesi için atanmaları Adalet Komisyonlarına ait memurlar da dahil olmak üzere, ad ve soyadlarını, sicil numaralarını, birinci sınıfa ayrılma tarihlerini, çalıştıkları yer belirtilerek sıfatlarını, kadro ve maaşlarını, doğum yeri ve tarihlerini, o yerde göreve başladıkları, mesleğe girdikleri tarihleri içeren bir "Kadro Cetveli" düzenlettirilir. Denetim döneminde asaleten veya yetkili olarak görev yapıp denetimden önce ayrılan hâkim ve savcıların o yerde göreve başlama ve ayrılma tarihleri ile başka mahallerde yetkili çalışanların ayrılış ve dönüş tarihleri de bu cetvelde gösterilir. Bu cetvel müstakil noterlik dairesi personeli için ayrıca tanzim ettirilir.?

?Cumhuriyet başsavcılığı, mahkemeler, infaz hâkimliği ile icra ve noterlik dairelerine ait "İş ve Mahiyet Cetvelleri" Cumhuriyet başsavcısı, hâkim ve ilgili amirin imzasıyla düzenlettirilir ve iş cetvellerinin kayıtlara uygunluğu müfettiş tarafından ayrıca kontrol edilir."

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş ve beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yapılmamışsa bu görevin ilgililerce yerine getirilmesi sağlanır."

"Ankara, İstanbul ve İzmir merkezleri ile Başkanlığın tasvibi alınmak suretiyle işi yoğun diğer ünitelerde, kasa hesabının tahsilat ve reddiyat yekûnu alınmak suretiyle yapılması gereken kontrolü, her yıl için birbuçuk aylık süreye inhisar ettirilir. Ancak birbuçuk aylık sürenin ayrı ayrı onbeşer günlük dönemleri kapsaması gerekir. Diğer yerlerde onbeşer günlük dönemler kanaat verecek sayıda yapılır."

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında geçen "yevmiye defteri" ibaresi, "sayman mutemedi kasa defteri" olarak değiştirilmiş ve fıkranın sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"İlgililerin bu hususta kontrol görevlerini yapıp yapmadıkları üzerinde durularak, işi yoğun olan yerlerde üç aylık dönemleri kapsayacak biçimde tetkik edilir."

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"İnfaz işlemleri iki denetim tarihi arasında ceza mahkemelerinden verilip kesinleşen mahkûmiyet kararlarının tamamı, mahkeme esas defteri ile Cumhuriyet başsavcılığı ilâmat defteri karşılaştırılmak suretiyle incelenir. İşi yoğun merkezlerde düzenli tutulduğuna kanaat getirildiği takdirde, her yıl için üçer aylık dönemler hâlinde inceleme yapılabilir. İlâmların zamanında infaza verilip verilmediği ve verilenlerin de yine zamanında Cumhuriyet başsavcılığınca deftere kaydedilerek infazına tevessül olunup olunmadığına bakılır."

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "lüzumu halinde" ibaresi metinden çıkarılmış ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Temyiz dilekçeleri ve gıyabî hükümlerin tebliğe çıkarılması, temyiz edilen dosyaların Yargıtay'a ve Danıştay'a sevk işlemleri ile ceza mahkemelerinde üçer aylık infaz listelerinin düzenlenmesi üzerinde hassasiyetle durulur."

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"d) İcra ve noterlik daireleri, ceza infaz kurumu ve tutukevleri denetim kartonları ile nezarete alınanların kaydına mahsus defter,"

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin değişik ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Ayrıca kamu düzenine, can ve mal güvenliğine, laikliğe, eğitim ve öğretim özgürlüğüne karşı işlenen suçlar ile dernek, siyasî partiler, basın ve yayın organlarınca işlenen suçlar ile yıkıcı, bölücü ve ulusal çıkarlara karşı işlenen suçlar hakkındaki soruşturmaların bizzat Cumhuriyet savcısı tarafından yapılıp yapılmadığı, bu davaların hassasiyetle takip edilip edilmediği, İnkılap Kanunlarının uygulanmasında, Atatürk aleyhine işlenen suçlarda beklenen titizliğin gösterilip gösterilmediği, kaçakçılık suçlarında Bakanlığa, memura ait kovuşturmalarda ilgili mercie bilgi verilip verilmediği, gözetim ve tutukluluk sürelerine riayet edilip edilmediği araştırılır."

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 20 nci maddesinin ikinci fıkrasındaki "ve mağduru" ibaresi metinden çıkarılmıştır.

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci ve değişik altıncı fıkralarına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

"Ayrıca infaz hâkimliğine ait iş cetveli de dosyaya eklenir."

"İzale-i şüyu satış dosyalarında, parasal yönden inceleme yapıldıktan sonra, işi yoğun olan yerlerde tasfiye ve derdest dosyalardan, harç ve vergiler ile Yönetmelikte öngörülen tüm incelemeler yönünden, kanaat verecek tarzda ve otuzdan az olmamak üzere sondaj suretiyle belirlenip incelenen dosya numaraları, listede altı çizilmek veya ayrı bir tutanak eklenmek suretiyle belirtilir."

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (l) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"l) Yargılamayla ilgili özel hükümlere riayet edilmesi,"

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (o) ve (v) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"o) Tereke ve vesayet işlerinde, Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzük hükümlerine riayet edilmesi ve özellikle belli sürelerde hesap alınması, müdebbir bir müdür gibi hareket edilmesi,"

"v) Eski yıllardan devren gelen dosyalara önem verilmesi,"

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin değişik yedinci fıkrasındaki "cezaevi yapı pulu" ibaresi, "cezaevi yapı harcı" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin değişik ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Suç eşyası ile paraların kabulü, muhafazası, iade ve müsaderesi, tasfiyesi ve bunlara ait işlemlerin takibinde 26/10/1971 tarihli ve 13988 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Suç Eşyası Emanet Yönetmeliği hükümlerine uyulup uyulmadığı incelenir. Cumhuriyet başsavcılığı zaptolunan eşya defteri ile memurluğa ait esas defteri kayıtları karşılaştırılarak kıymetli eşya, 10/7/1953 tarihli ve 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamına giren silahlar ile uyuşturucu maddeler sondaj suretiyle kontrol edilir. Bunların ve listeye alınması gerekli görülen diğer eşyanın (av tüfekleri ile mermiler dahil edilmeden) bir sonraki denetime esas olmak üzere iki nüsha listesi, iş bölümüne göre görevli Cumhuriyet savcısınca kayıtlara uygun olarak tanzim ettirilir ve rapora eklenir. Ayrıca suç eşyası emanet memurluğu denetimine ait iki nüsha inceleme tutanağı düzenlettirilir. Bu tutanakta önceki denetimde mevcut oldukları saptanan suç eşyaları ile son denetim döneminde gelenlerden sahiplerine iade, zoralım suretiyle merciine teslim veya imha edilenlerin, sahiplerince tebligata rağmen alınmadığı için satılanların ve başka yere yollananların emanet numaraları yer alır. Listeler üzerine "kayıtlara uygun olduğu" hususunu belirten şerh verdirilerek dosyaya bağlanır."

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 31 inci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Ayrıca mevcut yazı makineleri ile bilgisayar ve taşıtların teknik ayrıntılarına girmeksizin cins ve vasıflarını belirtir listesi dosyaya eklenir."

MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin değişik dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve beşinci fıkrasının değişik (f) bendine, "yatırılmadıkları" kelimesinden sonra gelmek üzere "sondaj suretiyle" ibaresi; (h) bendinin üçüncü cümlesindeki "Para ve pul" ibaresi yerine "Harç, vergi, değerli kâğıt ve katma değer vergisi gibi" ibaresi eklenmiştir.

"Karşılaştırma ve toplamların alınması işlemi, sondaj suretiyle ve her yıl için üç aydan az olmamak üzere, muayyen dönemler için yapılır. Bilgisayar kullanılan noterlerde, yevmiye defterinin sayfa toplamlarının alınması yerine, günlük toplamların teselsül edip etmediği, onbeş günlük yekûnların aylık yekûnlara, bunların da muvazene defterine aynen geçip geçmediğine bakılır, inceleme yapılan dönemler tutanakta belirtilir."

MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin ikinci fıkrasının değişik (f) bendindeki "Baro gelir ve giderleri" ibaresi, "Baro gelir-gider ve adlî yardım hesapları" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 20 ? Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin değişik birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Ancak bu işlemler daha önce Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Kontrolörlerince denetlenmişse, tespit tutanağı tanzim edilmeyip Cumhuriyet başsavcısı ve görevli Cumhuriyet savcısı ile ilgililerin kontrol görevlerini yerine getirip getirmedikleri üzerinde durulur."

MADDE 21 ? Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan "(Ek-7)" ibaresi "(Ek-6)", ikinci fıkrasının (d) bendinin ikinci paragrafında geçen "yetkileri açıklanarak," ibaresi "yetkilerini gösteren liste tanzim ettirilerek,", (s) bendindeki "43 ve 44 üncü" ibaresi "ve 43 üncü", beşinci fıkrasındaki "(Ek-8)" ibaresi "(Ek-7)" olarak değiştirilmiş; ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "ana hatları ile" kelimelerinden sonra gelmek üzere "kısaca" kelimesi eklenmiş; ikinci fıkrasının (f) bendinin ikinci paragrafındaki "(özellik arzedenlerde dosya numaraları belirtilerek)" ibaresi metinden çıkarılmış ve birinci fıkrasının (t) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"t) Ayrıca mevcut ise, idarî işler müdürlüğü ve daire mutemetliği birimleri, müstakil başlıklar altında ve sırasıyla bu Yönetmeliğin 6 ve 33 üncü maddelerinde gösterilen şekilde yapılan denetleme sonucu edinilen bilgilere ve görevlilerin uhdelerindeki para, pul hesaplarının ve işlemlerinin güven verici olup olmadığına, görevlerine devamlarında sakınca bulunup bulunmadığına yer verilir."

MADDE 22 ? Aynı Yönetmeliğin 48 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Denetlenen görevlinin denetim yerindeki hizmet süresinin üç ayı aşması hâlinde "kimliği" ile "kişisel ve sosyal özellikleri" bölümleri, altı ayı aşanlar için de bunlara ilaveten "meslekî bilgi ve çalışması" bölümü doldurulur. Ancak denetlenen hakkında denetim süresi içinde bir kanaat edinilmişse, süreye bakılmaksızın hâl kâğıdı düzenlenir. Aksi hâlde sebebi raporda açıklanır. Denetime başlandığı tarih dikkate alınarak o mahâlden ayrılmalarından itibaren üç ay geçmeyenlere oradaki çalışmaları göz önünde tutularak hâl kâğıdı tanzim edilir."

MADDE 23 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 49 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 49 ? Adlî yargı hâkimleri için bu Yönetmeliğe ekli olan (Ek-1), Cumhuriyet başsavcısı ve savcıları için (Ek-2), idarî yargı hâkimleri için (Ek-3) numaralı "Hâl Kâğıdı" formları doldurulur.

"Kimliği", "Kişisel ve Sosyal Özellikleri" ve "Meslekî Bilgi ve Çalışması" bölümlerini ihtiva eden hâl kâğıdı formlarının "Kimliği" ve "Kişisel ve Sosyal Özellikleri" bölümlerine ait bütün hanelerin değerlendirmeye tâbi tutularak doldurulması zorunludur. Hâl kâğıdının "Kişisel ve Sosyal Özellikleri" bölümünün doldurulmasında, bu bölüm altında gösterilen (NOT) kısmındaki açıklama esas alınır.

Hâl kâğıdı formunun "Meslekî Bilgi ve Çalışması" bölümünde ise, sıfat, yetki ve iş bölümüne göre, ilgilinin sadece baktığı işle alâkalı olan haneler değerlendirmeye tâbi tutulur. Bu bölümde bütün hanelerin doldurulamaması hâlinde, tam not olan 100 puan, değerlendirmeye esas alınan hane adedine bölünür. Bu suretle bulunan sayı değerlendirmeye alınan hanelerin tam notu olur. Değerlendirme, bulunan bu tam not üzerinden yapılır. Hâl kâğıdının "Meslekî Bilgi ve Çalışması" bölümünde, tam not %50'nin altında takdir edildiğinde, sebebi ilgili hanesinde açıklanır.

Toplamdaki yarım ve daha fazla küsurat tam sayıya iblağ edilir. Yarımdan az olan küsurat hesaba alınmaz.

"Kişisel ve sosyal özelliği" bölümünde verilen not "Sonuç" bölümünde sadece rakam ve yazı ile belirtilmekle yetinilir ve derece kısmında değerlendirilmesi yapılmaz.

Hâl kâğıdının "Meslekî Bilgi ve Çalışması" bölümünde verilen notların toplamı ise "Sonuç" bölümüne rakam ve yazı ile yazılır, müfettişlik mührü ile mühürlenerek imzalanır. Ayrıca;

0-49 Arasında olan "Zayıf",

50-69 Arasında olan "Orta",

70-84 Arasında olan "İyi",

85-100 Arasında olan "Pekiyi",

kabul edilerek, ilgilinin meslekî bilgi ve çalışması belirlenir ve bu husus hâl kâğıdının bu bölümünün derece kısmına yazılır.

Henüz birinci derecenin son kademesine gelmemiş olanların terfie lâyık bulunup bulunmadığı, ikinci derece kadro aylığını almış olup da müteakip denetim tarihine kadar hâkimlik ve savcılık mesleğinde 10 yıl görev süresini dolduracak olan hâkim ve savcıların, emsallerine göre birinci sınıfa ayrılabilecek derecede temayüz edip etmediği, gerek görüldüğünde mesailerinden Yargıtay ve Danıştay üyeliklerinde yararlanılabilip yararlanılamayacağı, kendisinden hangi alanda (hâkimlik, savcılık, hukuk, ceza) faydalanılabileceği, büyük merkezlerde görev yapmaya, mahkeme başkanlığına veya müfettişliğe ehil bulunup bulunmadığı hususları da kanaat bölümünde belirtilir.

Sabit olmayan inceleme ve soruşturma konularına hâl kâğıdında değinilmez."

MADDE 24 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 50 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 50 ? Noterler için bu Yönetmeliğe ekli (Ek-4) numaralı hâl kâğıdı formu düzenlenir.

Noterlere ait hâl kâğıdı formunda bütün bölümlerin haneleri doldurulur. Hâl kâğıdının "Kişisel ve Sosyal Özellikleri" bölümünün doldurulmasında, bu bölüm altında gösterilen (NOT) kısmındaki açıklama esas alınır. Hâl kâğıdının "Meslekî Bilgi ve Çalışması" bölümünde tam notun %50'nin altında takdir edilmesi hâlinde sebepleri ilgili hanesinde açıklanır.

Noterlik Kanunu ve Yönetmeliği hükümleri de göz önünde tutularak, noterin meslekte yeterli olup olmadığı, yeterlilik derecesi, ikinci veya üçüncü sınıf noterin ise daha yukarı bir sınıftaki noterliğe yükselmeye yeteneğinin bulunup bulunmadığı belirtilir.

Noterin meslekte yeterli sayılabilmesi için "Meslekî Bilgi ve Çalışması" notları toplamının 50 veya daha yukarı olması gerekir.

Noterin yukarı sınıfa atanmaya yetenekli sayılabilmesi için "Meslekî Bilgi ve Çalışması" not toplamının en az 70 puan olması gerekir.

"Meslekî Bilgi ve Çalışması" bölümlerindeki notların toplamı noterin yeterlilik derecesidir. Bulunan rakam, hâl kâğıdının "Sonuç" bölümünün ilgili hanesine yazılır."

MADDE 25 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 51 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 51 ? Atamaları Bakanlığa ait olan müdür, sayman, idare memuru, psikolog, sosyolog, tabip, veteriner, mimar, mühendis, öğretmen, bilgisayar veri hazırlama uzmanı ve benzeri görevliler ile Adlî Tıp Kurumu Başkanı, Grup başkanlıkları, Şube müdürleri ve kuruma bağlı, imza yetkisini haiz doktor ve uzmanlar için bu Yönetmeliğe ekli (Ek-5) numaralı örneğe göre hâl kâğıdı düzenlenir.

Hâl kâğıtlarının düzenlenmesinde aşağıdaki hususlara yer verilir:

Kimliği bölümünde doğum yeri ve tarihi, medenî hali, maaş derecesi, hangi tarihten itibaren burada görev yaptığı açıklanır.

Kişisel ve sosyal özellikleri bölümünde mizaç ve karakteri, sağlık durumu, giyim tarzı, davranışları ile fizikî yapısı gibi özellikleri belirtilmek suretiyle mesleğin gerektirdiği manevî nitelikleri haiz bulunup bulunmadıkları açıklanır. Görevi özellik arz edenlerde de (müstakil müdür ve başkanlık gibi) temsil kabiliyeti ile idarecilik vasıflarını kazanıp kazanmadıkları belirtilir.

Bu bölümde ayrıca geniş ve sıhhatli bir tafahhusa istinaden ilgililerin ahlakî temayülü, dürüstlük ve tarafsızlığı, menfaatine düşkün olup olmadığı, meslek vakar ve haysiyetini ön plânda tutup tutmadığı, mesleğe yakışmayan, onur kıran ve itibarını gölgeleyici nitelik taşıyan alışkanlıklarının bulunup bulunmadığı, sosyal ve özel yaşantısının sivri ve dikkat çeken yanları, halkla ve arkadaşlarıyla ilişkisi, bu ilişkilerin derece ve mahiyeti itibarıyla görevi olumsuz yönde etkileyip etkilemediği, iş sahiplerine karşı tutum ve davranışı, varsa personeli üzerideki nüfuz ve hâkimiyeti, amirlerinin itimadını kazanıp kazanmadığı, mesaiye devamı ve göreve bağlılığı yazılır. İcra müdürleri ile paraya vazülyed diğer personelin yaşantılarının gelirlerine denk düşüp düşmediği konusu üzerinde özellikle durulur.

Meslekî bilgi ve çalışma bölümünde, bu Yönetmeliğin İkinci Kısmında yer alan hükümlere göre yapılan tetkikattan edinilen sonuçlara yer verilir. Para ve pul işleriyle görevli olanlarda hesapların güven verici olup olmadığı belirtilir.

Ayrıca, ceza infaz kurumları ve tutukevi müdürleri ile sayman, öğretmen, idare memuru, psikolog ve sosyologlar hakkında düzenlenen hâl kâğıdında; disiplin, kurumda düzen ve temizliği sağlama, hükümlü ve tutuklulara eşit davranma, güvenlik tedbirlerini alma, genel bütçe ve sermaye işlemlerinin yürütülüp, hükümlü ve tutukluların iaşe ve barındırılmaları, eğitilmeleri, işyurtlarının idare ve geliştirilmesi, mevzuatı takip, infaz muamelâtının sağlıklı şekilde yürütülüp kayıtlarının tutulması, eğitim ve sosyal faaliyetler ile ruhî durumlarının düzeltilmesi gibi hususlara yer verilir.

Tabip ve diş tabipleri hakkında düzenlenen hâl kâğıtlarında; hükümlü, tutukluların muayeneleri, tedavileri ile koruyucu hekimlik uygulamaları, kurumun genel temizliği gibi hususlarda gösterdikleri hassasiyet belirtilir.

Mimar, mühendis ve veterinerler için düzenlenen hâl kâğıdında ise; ayrıca tarım ve hayvancılık iş kolları faaliyetine katkılarına ve benzeri konulardaki tutumlarına yer verilir.

Adalet meslek lisesi müdür ve öğretmenleri hakkında düzenlenen hâl kâğıtlarında; öğrencilerin yıllık ve haftalık plânlara uygun biçimde eğitilmesi, derslere hazırlıklı çıkılması, nöbetlerin aksamaya meydan vermeden yürütülmesi, idarî görevlerin yönetmelik ve tüzük hükümlerine uygun olarak ifası hususlarına yer verilir.

Adlî tıp kurumu görevlileri hakkında düzenlenen hâl kâğıtlarında, işlemlerin Yönetmelik hükümlerine uygun yürütülüp yürütülmediğine, görevi ile ilgili hususlara değinilir.

Bilgisayar ve veri hazırlama uzmanları hakkında düzenlenen hâl kâğıtlarında ise faaliyet konuları içerisine giren hususlarda bir aksamaya yol açıp açmadığı belirtilir.

Sonuç ve kanaat bölümünde, ilgilinin meslekî bilgi, çalışma ve başarısı (ZAYIF), (ORTA), (İYİ) ve (PEKİYİ) olarak takdir edilir, ayrıca gerektiğinde terfie müstahak olup olmadığı, görevinin veya görev yerinin değiştirilmesinde zorunluluk bulunup bulunmadığı, üst görevi başarıp başaramayacağı hususlarına da yer verilir.

Tabip, diş tabibi, mühendis, mimar gibi meslek sahibi görevlilerin meslekî bilgilerinin değerlendirilmesi yapılmaz."

MADDE 26 ? Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesinin değişik birinci ve ikinci fıkralarında geçen "(4) numaralı fiş" ibaresi, "(3) numaralı fiş" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 27 ? Aynı Yönetmeliğin 58 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Atamaları Bakanlığa ait bulunan hâkim adayları, icra müdür ve yardımcıları, cezaevi müdürü, idare memuru, sayman, tabip gibi görevliler ile geçici yetkili noter yardımcılarının suç niteliğindeki fiilleri ve işlemleri ile disiplin cezasını gerektirir yolsuzluklarından dolayı, gerek denetim ve soruşturma, gerekse ihbar ve şikâyet sebebiyle izin alınmadan, haklarında soruşturma yapılır. Neticede fiil suç mahiyetinde görüldüğü takdirde, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Tüzüğünün 34 üncü maddesinde belirtildiği üzere, 9/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerine tâbi memurlar dışındakiler için umumî hükümler dairesinde kovuşturma yapılmak üzere, düzenlenecek evrak rapora ve basit işlerde ise ayrıntılı bir yazıya bağlanarak mahallî Cumhuriyet başsavcılığına tevdi edilir."

MADDE 28 ? Aynı Yönetmeliğin 69 uncu maddesinin onuncu fıkrasındaki "(4) numaralı fişler, inceleme ve soruşturmalarda ifade tespitleri" ibaresi, (3) numaralı fişler" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 29 ? Aynı Yönetmeliğe ilişikteki Ekler eklenmiştir.

MADDE 30 ? Aynı Yönetmeliğin 44 üncü, 59 uncu maddesinin dördüncü fıkrası ve Yönetmeliğin ekleri ile 26/12/1995 tarihli ve 22505 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 31 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 32 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.

Ekler için 29.12.2004 tarihli Resmi Gazeteye bakınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber