YÖK'ten yatay geçişlere taban puan şartı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Haziran 2009 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), özel üniversitelerde yasaya aykırı şekilde yapılan bölümler arası yatay geçişlere son veriyor.

Sabancı Üniversitesi ile gündeme gelen yöntemin tespit edilmesinin ardından vakıf üniversitelerindeki yatay geçişlere taban puan şartı getirildi. YÖK Genel Kurulu'nda alınan karara göre aynı puan türünde bir bölümden diğerine geçiş için o programın diğer üniversitelerdeki en düşük yerleştirme puanı taban kabul edilecek.

YÖK, Sabancı Üniversitesi'nde yaklaşık 10 yıldır devam eden bütün öğrencileri önce ortak programa alan, sonrasında bölümler arası geçişine izin veren sistemi bundan sonra kabul etmeyeceğini açıkladı. Okan ve Işık üniversitelerinin de birkaç yıldır uyguladığı sistemin istismar edildiği ortaya çıktı. YÖK Denetleme Kurulu üyelerinin hazırladığı raporda bu sistemi uygulayan Sabancı Üniversitesi'nde çok düşük puanla üniversiteye giren öğrencilerin, aralarında mühendisliklerin de olduğu yüksek puanlı bölümlere geçtiği belirtildi. ÖSS'den 271 Eşit Ağırlık puanı alarak Sanat ve Sosyal Bilimler Programı'na giren bir öğrencinin daha sonra sayısal puanla öğrenci alan mühendislik fakültesindeki malzeme bilimi ve mühendislik bölümüne geçiş yaptığı tespit edildi. Üyeler, bu alanda en düşük puanla öğrenci alan Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde bile 289 puanla öğrenci alındığını vurguladı. YÖK raporunda, devlet ve diğer vakıf üniversitelerinde görülmeyen bu durumun yasa ve mevzuata uygun olmadığının altı çizildi. 25 bin TL para veren herkesin böyle bir uygulamadan faydalandığını tespit eden genel kurul üyeleri, rapor doğrultusunda bu yıla mahsus olmak üzere bir karar aldı. Buna göre özel üniversiteler, aynı puan türü içinde bir bölümden diğerine geçiş için o programın diğer üniversitelerdeki en düşük yerleştirme puanını taban kabul edecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, yıllardır uyguladıkları bu sistemden bugüne kadar 2 bin mezun verdiklerini bildirdi. Bu kişilerin gerek akademik gerekse iş dünyasında başarılı bir kariyer sürdürdüklerine dikkat çeken Terzioğlu, şunları kaydetti: "Anlaşılan bazı sayın YÖK üyeleri 10 yıldır YÖK'ün izniyle ve bilgisi dahilinde yürütülen bu sistemle ilgili mevzuat sıkıntıları olduğu kanaatindeler. Bu sistemin Türkiye'de uygulanmasında mevzuat açısından herhangi bir sıkıntı varsa muhakkak ki bu sıkıntıların giderilip isteyen üniversitelerimizin böyle çağdaş ve iyi bir sisteme geçebilmesini sağlamayı mutlaka Yükseköğretim Kurulu da isteyecektir."

Tuncer Çetİnkaya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber