DSİ-İSKİ savaşı susuz bırakacak

Haber Giriş : 28 Ocak 2005 06:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğer yeterli kar ve yağmur yağışı olmaz, Yeşilçay Regülatürü de İSKİ ile DSİ arasındaki ?borç tartışması' dolayısıyla çalışmazsa, İstanbullular bu yaz su sıkıntısı yaşayacak. Suyu ?devir protokolünü imzalamadan vermem' diyen DSİ ile ?Bu, borç protokolünü kabul etmiyoruz' diyen İSKİ arasındaki tartışmada, devreye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan girmezse, olan İstanbullulara olacak ve İstanbul yıllar sonra yeniden susuz kalacak.

İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, kuraklık nedeniyle barajlarda su miktarının halen 420 milyon metreküpe düştüğünü söyledi. Çodur, DSİ'nin yılda 143 milyon metreküp su sağlayacağı belirtilen Yeşilçay Regülatörünü çalıştırmasını istedi. DSİ'nin İSKİ ile borç protokolü imzalamak ve 280 milyon dolarlık (yaklaşık 373 milyon YTL) yapım parasını kendilerinden almak istediğini belirten Çodur, ?Hem borçlanacağız, hem de sahibi onlar olacak. Sular boşa akmasın. Çalıştırılsın yada bize geçici devredilsin' diye konuştu.

DSİ: POLEMİK

İstanbul DSİ 14. Bölge Bölge Müdürü Cüneyt Gerek ise ?borç protokolü' diye resmi anlamda herhangi bir sözleşme bulunmadığını, polemik yaratıldığını, bunu da anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, DSİ'nin içme suyu maksatlı yaptığı tesislerde, kullanıcılar için bir ?devir protokolü' imzalattığını belirten Gerek, şunları söyledi: ?DSİ, suyu devir protokolüyle verir. Yeşilçay Regülatörü'nü Başbakanımız 2003'de hizmete sokmuştu. 280 milyon dolar teslim maliyeti var. Bu da bize değil, hazineye ödenecek. Hazine, sulama tesisinin parasını ister İSKİ, ister belediye, kim kullanıcı ise ondan, 30 yıllık bir süre içinde geri alır. İSKİ, protokolü imzalarsa,, 30 yıl içinde bu parayı, her yıl 9.3 milyon dolar olarak Hazine'ye ödeyecek. Suyun metreküpünü İstanbullulara 1 dolara yakın satıyorlar. Yılda 143 miyon metreküp su veren Yeşilçay'dan, masraflarını düştükten sonra en az 100 milyon dolar kazanacaklar. Bu herkesin bildiği, yaptığı kanuni bir işlem. Niçin zora sokuluyor, anlayamıyorum. Lafı bile edilmemeli.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber