Lazerli yeni sistem ile dişleriniz daha çürümeden tespit edilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Kasım 2009 16:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Çok yakında dişlerinizin çürümesini önleyebileceksiniz. Yeni geliştirilen lazerle çürük tespiti yöntemi sayesinde, dişleriniz daha çürümeye başlamadan gerekli tedaviyi uygulatıp dişlerinizi kurtarabileceksiniz.

Peki bu teknik nedir, nasıl çalışıyor?

BBC Focus dergisinde yer alan haberde, lazer çürük tespiti sisteminin nasıl işlediğini, tüm dişhekimleri tarafından ne zaman kullanılabileceğini öğrenebilirsiniz.

Bu nedir?

Dişlerinizde eğer çürük belirtisi varsa, lazerin o bölgede harekete geçmesini sağlayan tekniktir. Midesi çabuk bulanan biriyseniz, bu işlem dişhekiminin dişinizi kazımasından daha az travmatik bir durum olacaktır. Bu sistem çürüğü çok erken aşamada görebiliyor.

Nasıl çalışıyor?

Dişinizin bir alanı lazerle ışıklandırılıyor ve ısıtılıyor. Lazer daha doğru ultrasonik yüzey akustik dalgası üretmek için kullanılıyor. Dişhekimi titreşimi ölçerek, çürüğün yerini tespit edebiliyor.

Titreşim ile çürük arasındaki bağ nedir?

Diş ağırlıklı olarak devamlı eklenen ya da çıkarılan minerallerden oluşuyor. Eğer ağzınız asitli hale gelirse, daha çok mineral aşınıyor, diş üzerinden atılıyor ve zamanla bu aşınma çürükle sonuçlanıyor. Eğer bir dişin mineral içeriği düşerse diş daha az titreşiyor.

Titreşim nasıl ölçülüyor?

Uygulanan testlerde, ikinci bir lazer diş üzerine yansıtılıyor, geriye yansıyan ışığın miktarı, titreşim seviyesini gösteriyor.

Bu tekniğin arkasında kim var?

Teknik, Sidney Üniversitesi'nden Profesör Dr. Simon Fleming'in liderliğinde Avustralya ve Tayvan'daki bilimadamları tarafından geliştirildi.

Tüm dişhekimleri bu yöntemi ne zaman kullanmaya başlayacak?

Bu biraz zaman alabilir. Bugüne kadar, bu sadece çekilmiş dişlerde test edilebiliyordu. Fakat, araştırmacılar, probun (Analitik, elektromanyetik ya da ultrasonik aygıtların ucunda bir alıcı bulunan hareketli kısmı) büyüklüğünü azaltmayı umuyorlar. Bir santimetre kare genişliğinde olursa, bir hastanın ağzında kolayca kullanılabileceğini belirtiyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber