Katsayı, düz liselileri de mağdur ediyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Şubat 2010 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Danıştay'ın YÖK'ün meslek liseleriyle ilgili katsayı kararını ikinci kez iptal etmesi ve bununla beraber tekrar başlayan belirsizlik, öğrencilerin en büyük kâbusu oldu. YÖK, katsayı meselesinde alternatif çözüm yolları bulmaya çalışsa da aileler ve öğrenciler büyük endişe içinde.

Üstelik katsayı problemi sadece meslek lisesi öğrencilerinin de sorunu değil. Çünkü düz liseli öğrenciler de farklı alanda tercih yaptıkları takdirde mağdur oluyor. Yetkililer, "Öğrenciler katsayı meselesi için kaygılanmayı bırakıp sınava hazırlanmaya odaklansın" tavsiyesinde bulunsalar da farklı alanda eğitim almak isteyen Seda, Zeynep ve Yasemin "Sınava biz hazırlanıyoruz, bu ülkenin geleceği biziz. Ama çok da dikkate alınmıyoruz." diye sitem ediyor.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Ömer Demir, 21 Aralık 2009'da Zaman'da yer alan açıklamasında bu konuya ilk dikkat çeken isimler arasındaydı. Demir, "Fen alanından mezun olan birine kesinlikle eşit ağırlığa geçemezsiniz diyoruz veya eşit ağırlıklı bir öğrenciye sözel tercih yaptırmıyoruz. Bunun, yönlendirmeyle açıklanması mümkün değil. İnsanın tercihlerinde değişiklik yapma hakkını elinden almaya kim meşru bir açıklama getirebilir?" demişti. Katsayı meselesinin YÖK ve Danıştay arasında yazboz tahtasına dönüşeceğinden bihaber olarak bu yıl sınava hazırlanan gençler, YÖK'ün 23 Temmuz'da aldığı karar neticesinde istedikleri bölümü kazanabileceklerini düşünüyordu. Bu sebeple okulda seçtikleri alandan memnun olmayan öğrenciler, dershanede farklı bölüme yazıldılar. Gürlek Nakipoğlu Lisesi'nden geçen yıl mezun olan Seda Dost, okulda eşit ağırlığı seçse de edebiyat okumak istediği için dershanede sözel bölümü tercih edenlerden. Ama sistemle birlikte onun planları da değişmek durumunda kalmış. Seda, şimdi sınav kaygısının üstüne bir de sistem kaygısının bindiğini söylüyor. Seda sözlerini şöyle sürdürüyor: "YÖK başka söylüyor, Danıştay başka. Bilseydim alan değiştirmezdim dershanede. Ama dört sene boyunca fikrim değişti sonuçta. Zaten lisede rehberlik hocalarının meslek seçimi konusunda kesinlikle bir yönlendirmesi söz konusu değil."

Bakırköy Lisesi'nden Zeynep Makas ise sayısal mezunu olmasına rağmen üniversite sınavında karşılaştığı zorluk sebebiyle dershanede eşit ağırlık sınıfında yer almış. Zeynep, hukuk okumak istese de ortak alanda da yer almadığı için başka bölümler tercih etmek zorunda kalacak: "Her alanda tercih yapabilmeyi isterdim. Sonuçta insanın fikirleri ve istekleri de değişebilir. Şimdi özgürlüğüm kısıtlanmış gibi hissediyorum. Hâlbuki istediğin bir mesleği yaparsan çok daha başarılı olursun. Ama şimdi ne kadar çabalasam da boşuna çalışıyorum gibi geliyor." Yasemin Keçoğlu ise Bahçelievler Lisesi'nden geçen yıl mezun olmuş. O da Seda gibi okulda eşit ağırlık, dershanede sözel bölüm tercih edenlerden. Hayalinde hep edebiyat öğretmenliği var. Ama şu an kendisini sadece ortak alandaki bölümlere mahkûm olmuş hissediyor. Yasemin, "Edebiyat ve Türkçe çok yüksek bölümler. Onu seçemeyince hayatın kaydı ki senin. Üzerimizde daha çok baskı var. Buna anlam veremiyorum." diyerek kaygısını dile getiriyor.

FARUK ARDIÇ (FEM Dershaneleri Rehberlik Bölümü Başkanı): Öğrenciler okudukları bölümden memnun değil

Öğrencilerin mesleklerine yönelik bir yükseköğretim programı seçmesi, eğitim alacağı yeri belirlemesinin yanında bir yaşam tarzını seçmesi anlamına geliyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; üniversite öğrencilerinin yüzde 61'i okuduğu bölümden memnun değil. Bu memnuniyetsizliği önlemek amacıyla öğrencilerin, kendi yeteneklerinin farkına vardığı daha büyük yaşlarda alanının dışında bölüm seçmesi faydalı olacaktır. YÖK, yapacağı yeni katsayı düzenlemeleriyle yanlış alan seçiminden dolayı mutsuz yaşayan, okulu terk eden, yanlış istihdam ve işgücü kaybına neden olabilecek uygulamaları da göz önünde bulunduracaktır.

ELİF NESİME ÖZBUDAK İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber