MEB'de, etik yönetmeliği hükümleri neden dikkate alınmıyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Mart 2010 00:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanın icraatlarını sabote edenler mi var(!)

Yıllardır Milli Eğitimde yaşanan sorunların biri bitse de diğeri başlıyor. Yıllardır okullara yönetici atamak için önce kendine uygun mevzuat düzenleyenler, daha sonra yargı kararları sonucu mevzuatı kendilerine uydurmaya kalkıştılar. Bu da yetmedi hiç mevzuat dinlemeden keyfiyete kaçtılar. Ve son durağa gelindiğinde bakıldı ki müsteşarlar, genel müdürler yargılanıyor ve ceza alıyorlar önce müsteşar vekil oldu sonra genel müdür müsteşar yardımcısı, derken bakanda gitti yenisi geldi.

Artık iş çığrından çıkmıştı ve mevzuat düzenlenmek zorunlu hale geldi. Genel anlamda mutabakat sağlandı, mevzuat hazırlandı ve atamalar bir bir yapılmaya başladı.

Atamalar yapıldıktan sonra görüldü ki iktidara sahip olanların 5 yıldır okullarda vekil yönetici olarak istihdam ettikleri açıkta kaldılar. Bunların bir çoğu kelli felli değillerdi ama arkalarında dayıları, amcaları, sendikaları vardı. (kel olanları da var tabii ki)

Beş yıl müdür vekilliği yaptırdıkları, kendi siyasetlerini her platformda yayan bu insanları tabii ki değerlendirmek lazımdı. Çünkü vekalette pişmişler işi öğrenmişlerdi.

Bunlar bir bir vekil okul müdürlüğünden vekil İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlüğüne terfi ettirildiler. Bazıları vekillik dahi hiç yapmamış sadece 1 yıl müdür yardımcılığı yapmıştı.

Bu durum ?MEB, vekil yöneticileri bir bir terfi ettiriyor? başlığıyla yayımlanmıştı.

Mart başında yaşanan bu hareketlilik hiç durmadı, duracağı da yok zaten.

Daha öncekilere ilave olanlara örnek vereyim; son günlerde Bakırköy, Zeytinburnu, Güngören, Eyüp? yeni şube müdürü vekillerine kavuşanlar.

Yazının başlığı başbakanın icraatlarını sabote edenler mi var şeklinde çünkü;

Başbakan tarafından yürütmesi sağlanacak olan; ?Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" 13.4.2005 tarih ve 25785 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Şimdi bir kişinin kendi imza attığı bir şeye uymaması söz konusu olabilir mi? Devlette imza düşünerek atılır, arkasında durulur? çünkü imza, atılan metinde yer alanları taahhüt etmeyi, uymayı, uygulamayı, uygulatmayı anlatır? Söz ağızdan nasıl ki bir kez çıkarsa imza da kalemden bir kere çıkmalı delikanlılık rajonunda?

Şimdi bu yönetmeliğe tabii olan ve bu uygulamalarda imzası bulunan İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürleri ile sayın mülki amirlerimize hatırlatmak istiyoruz bazı maddelerini. Daha önce bize hediye almak konusunda Etik davranış dersi veren sayın İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr.Muammer YILDIZ'a da ayrıca selam yollamak isteriz.

Ne diyor yönetmelik;

Etik Davranış İlkeleri

?Madde 5 ? Kamu görevlileri, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde;? kamu yararını gözetmeyi,? esas alırlar.

Sayın imza sahipleri 1 yıllık müdür yardımcısını ya da sınava dayalı atamalarda müdür olamayanları şube müdürü olarak görevlendirirken hangi kamu yararını gözettiniz?

Madde 9 ? Kamu görevlileri; tüm eylem ve işlemlerinde yasallık, adalet, eşitlik ve dürüstlük ilkeleri doğrultusunda hareket ederler, görevlerini yerine getirirken ve hizmetlerden yararlandırmada dil, din, felsefi inanç, siyasi düşünce, ırk, cinsiyet ve benzeri sebeplerle ayrım yapamazlar, insan hak ve özgürlüklerine aykırı veya kısıtlayıcı muamelede ve fırsat eşitliğini engelleyici davranış ve uygulamalarda bulunamazlar.

Bu ilkeye uyduğunuza inanıyor musunuz?

Kamu görevlileri, takdir yetkilerini, kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda, her türlü keyfilikten uzak, tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine uygun olarak kullanırlar.

Bu atamalarda keyfilik olduğunu söyleyemesek bile acaba tarafsızlık ve eşitlik ilkesi var mı?

Madde 10 ? Kamu görevlileri, kamu yönetimine güveni sağlayacak şekilde davranırlar ve görevin gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını davranışlarıyla gösterirler. Halkın kamu hizmetine güven duygusunu zedeleyen, şüphe yaratan ve adalet ilkesine zarar veren davranışlarda bulunmaktan kaçınırlar.

Kamu görevlileri, halka hizmetin kişisel veya özel her türlü menfaatin üzerinde bir görev olduğu bilinciyle hizmet gereklerine uygun hareket eder, hizmetten yararlananlara kötü davranamaz, işi savsaklayamaz, çifte standart uygulayamaz ve taraf tutamazlar.

Bu ilkeyi de bir kez daha hatırlar mısınız?

Madde 14 ? Kamu görevlileri; görev, unvan ve yetkilerini kullanarak kendileri, yakınları veya üçüncü kişiler lehine menfaat sağlayamaz ve aracılıkta bulunamazlar, akraba, eş, dost ve hemşehri kayırmacılığı, siyasal kayırmacılık veya herhangi bir nedenle ayrımcılık veya kayırmacılık yapamazlar.

Böyle bir şeye İstanbul için dadaşlar diyarı denilse de zaten rastlamadım ama yine de hatırlatalım.

Son bir madde hatırlatması daha;

Madde 23 ? Kamu görevlileri, görevlerini yürütürken bu Yönetmelikte belirtilen etik davranış ilkelerine uymakla yükümlüdürler. Bu ilkeler, kamu görevlilerinin istihdamını düzenleyen mevzuat hükümlerinin bir parçasını oluşturur.

Yoksa siyasetin atadığı amirlerimiz kendilerini kamu görevlisi sayılmıyorlar mı?

Bu yazı kaleme alınırken yönetmelikte yer alan;

Madde 12 ? Kamu görevlileri, bu Yönetmelikte belirlenen etik davranış ilkeleriyle bağdaşmayan veya yasadışı iş ve eylemlerde bulunmalarının talep edilmesi halinde veya hizmetlerini yürütürken bu tür bir eylem veya işlemden haberdar olduklarında ya da gördüklerinde durumu yetkili makamlara bildirirler.

Hükmü gereği tüm kamuoyu nezdinde bu durumu ilgili makamlara duyuruyoruz. Başta sayın bakan ÇUBUKÇU olmak üzere gereğine davet ediyoruz.

Başbakan sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ı da bu ve benzeri uygulamalardan bihaber olması ihtimaline karşı döneminde ve sorumluluğunda yürürlüğe giren bu yönetmeliğe de aykırı olduğunu düşündüğümüz uygulamalardan haberdar etmek isteriz.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber