Yönetmeliğe bir eleştiri de Eğitim Bir Sen'den

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mayıs 2010 00:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim Sen ve Eğitim-İş'ten sonra Eğitim Bir Sen de yönetmeliğe tepki gösterdi.

Eğitim Bir Sen yaptığı açıklamada, Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantılarda mutabık kalınan bazı hususların değişikliğe dâhil edilmediğini ve çalışanların aleyhine olabilecek düzenlemelerin yönetmelikte yer aldığını belirtti. Bu durumun kabul edilemeyeceğini belirten sendika yönetimi şöyle dedi.

"Sendika olarak toplantıda mutabık kaldığımız konulardan biri, ?Zorunlu hizmet muafiyeti getirilmesi halinde, zorunlu hizmet muafiyeti kapsamına giren öğretmenlerin çalıştığı ilde çalışma süresi şartı aranmaksızın il içi ve il dışı yer değiştirme imkânının tanınması? idi. Bu şekilde yapılacak düzenleme neticesinde zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapmakta olan ve zorunlu hizmetini tamamlamış veya muaf olan öğretmenlerin de süre şartı aranmaksızın atamasının yapılması önündeki engeller aşılacaktı. Zorunlu çalışma yükümlülüğünün her ne kadar Yönetmeliğin yürürlülük tarihi olan 06/05/2010'dan önce atananlar bakımından muafiyet getirmiş olsa da, ilk defa ya da zorunlu yükümlülüğünü yerine getirmek üzere zorunlu hizmet bölgelerine atananların zorunlu çalışma yükümlülükleri kaldırılmış olmasına rağmen bulundukları ilde çalışmaları gereken 3 yıllık süreyi doldurmayanların serbest bölgelere yer değiştirme isteğinde bulunabilmelerine imkan tanınmamıştır. Bakanlığın, toplantılar sırasında mutabık kaldığımız düzenlemeye yönetmelikte yer vermemesi hususunu kesinlikle kabul etmeyeceğimizi, söz konusu eksik düzenlemeye ilişkin bir iyileştirme yapılmaması halinde dava açacağımızı belirtmek isteriz."

Sendika yönetimi yaptığı açıklamada, İsteğe bağlı yer değiştirmede öğretmen açığı bulunan tüm eğitim kurumlarının açık normlarının ilan edilmesi ve özür durumuna bağlı yer değiştirme işleminde yürürlükten kaldırılan yönetmelikte olmasa da uygulamada var olan il emri uygulamasına yeni yönetmelikte yer verilmesi konusunda ısrarcı olmasına rağmen, yapılan değişiklikte taleplerinin dikkate alınmadığını belirtti.

Eğitim Bir Sen'in yönetmeliklerde yer alan değişikliklere ilişkin bilgilendişrme notu ise şu şekilde:

"-Yeni Yönetmelikle, öğretmenlik görevine yönetmeliğin yürürlük tarihi olan 06.05.2010 tarihinden önce atanmış olanlar bakımından zorunlu hizmetten muafiyet getirilmiştir.

-Ülke genelindeki hizmet bölgesi uygulaması devam etmekle birlikte, hizmet bölgeleri de eskide olduğu gibi 3'e ayrılmış ve zorunlu çalışma yükümlülüğü ilçe sınıfı yerine eğitim kurumu düzeyine getirilmiş ve her bir ilimiz 6 hizmet alanına ayrılarak bu alanlardan 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki eğitim kurumları, öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirecekleri alanlar olarak belirlenmiştir.

Bu alanlardaki hizmet süresi en az 3 en çok 7 yıl olacak şekilde ve bu süreler karşılığında verilecek hizmet puanları da farklı şekilde düzenlenmiştir. Hizmet alanları ile bu alanlar içerisindeki eğitim kurumları öğretmen istihdam edilmesinde güçlük derecesine göre Bakanlıkça belirlenen genel çerçevede İl Milli Eğitim müdürlüklerinin takdirine bırakılmıştır.

1, 2 ve 3. alanlar zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamı dışında tutulmuş, serbest alanlar olarak nitelendirilen bu alanlarda görev yapan öğretmenler yönünden bir süre sınırlaması getirilmemiştir.

-Öğretmenlerin il içi yer değiştirmeleri, il içi sıra uygulamasına son verilmiş ve il içi yer değiştirmeler ile iller arası yer değiştirmelerin birlikte ve hizmet puanı üstünlüğüne göre yılda bir defa yaz tatilinde yapılması uygulaması getirilmiştir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse; Ankara Çankaya Lisesi'ne atanmak isteyen Ankara ilinde görevli bir öğretmen ile Elazığ ilinden bu okula gelmek isteyen bir başka öğretmen puan üstünlüğüne göre değerlendirilecektir.

-İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerde, öğretmenlerin bulunduğu eğitim kurumunda ya da ilde çalışılmaları gereken sürenin hesaplanmasında önceki yönetmelikte 30 Temmuz tarihi esas alınırken, artık 15 Eylül tarihi esas alınacaktır.

-Öğretmenlerin il içi yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için görev yaptığı eğitim kurumunda çalışılması gereken süre 2 yıldan 3 yıla çıkarılmıştır. Ancak geçici ikinci madde ile 2010 ve 2011 yıllarında yapılacak isteğe bağlı il içi yer değiştirmelerde bulunduğu eğitim kurumunda aranan 3 yıllık çalışma süresi 2 yıl olarak uygulanacaktır.

-İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenler, atanmak istedikleri yerlerden en fazla 25 eğitim kurumu ile tercihleri dışına da atanmayı tercih edebileceklerdir. Öğretmenler başvurularında tercihleri dışına atanmayı kabul edip etmediklerini de belirtebileceklerdir.

-Eş durumu özrü ile il içi ve iller arası yer değiştirmeler, yarıyıl ve yaz tatilinde, lisansüstü öğrenim durumuna bağlı yer değiştirmeler Ağustos ayında, sağlık durumu özrüne bağlı yer değiştirmeler ise zamana bağlı olmadan yapılacaktır.

-Yönetmelikle, ilk defa öğretmen atama ve yer değiştirmelerin planlanması amacıyla illerde ve Bakanlıkta eğitim personeli planlama ve değerlendirme kurulları oluşturulması düzenlenmiş ve Bakanlıkta Eğitim Personeli Planlama ve Değerlendirme Kurulu'na Kurum İdari Kurulu'na katılmaya hak kazanan sendika temsilcisinin, illerde oluşturulan İl Eğitim Personeli Planlama Kurulu'na da o ilde en çok üyeye sahip sendikanın temsilcisinin katılımı sağlanmıştır.

-Eşi emekli olan öğretmenlere, eşinin ikamet ettiği yere bir defaya mahsus olmak üzere yer değiştirme başvurusu yapma imkânı verilmiştir.

-Eşi şehit olan öğretmenlere tanınan yer değiştirme hakkı, eşi malul gazi olanlara da tanınmıştır.

-Yönetmeliğin 18'inci maddesiyle açıktan ve kurumlar arası yeniden atama ve açıktan ilk atama kurum içi ve kurumlar arası ilk atama yoluyla atanacaklara Bakanlığa o yıl için atama izni verilen öğretmen kadrolarının %7'sinin açıktan ve kurumlar arası yeniden atama yoluyla atanacak öğretmen kontenjanında, %3'ünün ise açıktan ilk atama kurum içi ve kurumlar arası ilk atama yoluyla atanacak öğretmen kontenjanında kullanılması öngörülmüştür. Geriye kalan %90'lık kontenjanın tamamı ilk atama yoluyla gelecek öğretmen adaylarına ayrılmıştır.

-Yönetmeliğin 19'uncu maddesinde, ?Öğretmenlik kadrolarına atamalar her yıl ağustos ayında bir defada yapılır' denilmek suretiyle artık Şubat ayında ilk atama yapılması işlemine son verilmiştir.

-Yargı kararları ve öğretmen adaylarının yoğun talepleri de dikkate alınarak, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında halen memur olarak çalışan personelin hizmet süreleri esas alınarak öğretmenliğe geçebilmeleri yanında KPSS yoluyla da ilk atama gibi öğretmenliğe geçebilmelerine imkân sağlanmıştır.

-Daha önce öğretmenlik yapmış olup da ayrılanlar ile üniversitelerde görev yapan akademik personelden isteyenlere hem öğretmenlikteki hizmet sürelerine hem de KPSS'ye girerek yeniden atanma imkânı sağlanmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber