MEB: Liselerde boş kontenjanlar geçen yıla oranla düştü

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Eylül 2010 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarında, kayıt ve yerleştirme takvimi sonrasında oluşan boş kontenjanların bazı basın yayın organlarında haber konusu yapılması üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur.

Boş kontenjanların toplam kontenjanlara oranı 2008 yılında %5,73 iken yaptığımız çalışmalar sonucunda geçen yıl %2,51, bu yıl da %2,39 gibi bir orana düşürülmüştür.

Okul türlerine göre bakıldığında ise, puan seviyesi yüksek ve daha çok tercih edilen okullardan, Fen Liselerinde %0,82, Sosyal Bilimler Liselerinde %0,49 oranında boş kontenjan görülmektedir. Anadolu Liselerinde ise bu oran %2,89 olarak gerçekleşmiştir.

Bakanlığımızın, geçen yılın kontenjanlarına ilave olarak 65.747 ek kontenjan artışı sağlayarak toplam 232.076 öğrencimize bu okullarda eğitim görme imkânı sunması dikkate alındığında boş kontenjan oranının oldukça düşük olduğu görülmektedir.

Bu başarılı sonuçlara rağmen, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması ilkesinden hareketle ve okullarımızın kapasitelerinin en üst seviyede değerlendirilmesi amacıyla, 20 Eylül 2010 tarihinde yeni bir yerleştirme yapılması Bakanlığımızca olumlu görülmüştür.

Tüm öğrencilerimizin haberdar olması amacıyla internet ve basın- yayın organlarında duyuru yapılmıştır. Yeni yerleştirme için 21?22 Eylül 2010 tarihlerinde 2 gün süre ile başvurular alınmıştır. Fırsat eşitliği ilkesi doğrultusunda bütün öğrencilerimize verilen başvuru hakkı sonrasında 25.000'den fazla öğrenci yeni yerleştirme işlemi için tercihte bulunmuştur. Başvuran öğrencilerimiz ülkemizin en ücra köşesinden en merkezi yerleşim yerine kadar dağılım göstermektedir ki bu durum yerleştirme ilanının ülkemizin her tarafından duyulduğunun göstergesidir.

Sonuçlar 23 Eylül'de ilan edilmiştir. Bu yerleştirmeler sonucu, boş kontenjanlardan 1.746' sı hiç talep gelmediğinden boş kalmış, geri kalan kontenjanların tamamı doldurulmuştur.

Kamuoyunda en çok gündeme gelen Kadıköy, Beşiktaş, Kabataş, Cağaloğlu Anadolu Lisesi gibi okullarımızın büyük bir kısmında puan dengesi bozulmamış hatta Galatasaray Lisesi'nde en son yerleştirmede ortaya çıkan taban puan 493 olduğu halde bu dönemde 497 puanlı bir öğrencinin yerleştiği tespit edilmiştir. Öte yandan 2.376 okuldan Maltepe Anadolu Lisesi gibi 30 kadar okulda daha önce bu okullara kayıt olan öğrencilerden daha düşük puanla yerleşen öğrencilerin olduğu görülmektedir. Bir üst okula kayıt imkanı sağlayacak kadar yüksek puan alan bazı öğrencilerin tercih başvurusunda bulunmadığı, buna karşılık puanı düşük olmasına rağmen başvuru yapan az sayıda öğrencinin yüksek puanlı bazı okullara kayıt hakkı elde etmiş oldukları görülmüştür. Diğer taraftan yüksek puana sahip olduğu halde kendi tercihleri doğrultusunda düşük puanlı okullara yerleşen öğrencilerin varlığı da söz konusudur.

Bu durum 196 ve üzeri puana sahip olan ve böylece anadolu ve fen liselerine başvuru hakkı elde etmiş öğrencilerin, boş kontenjanları doldurmak için önceden belirlenmiş bir taban puan uygulaması yapmadığımız son yerleştirmede yaptıkları tercihin doğal bir sonucudur.

Yaptığımız tüm incelemelerde hiçbir sistem ve hesap hatası olmadığı gibi herhangi bir olumsuz duruma da rastlanmamıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber