Sağlıksız çalışma ortamı diş protez teknisyenlerini hasta ediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2010 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık Sen tarafından hazırlanan rapora göre, ağız ve diş sağlığı çalışanları sağlıksız çalışma ortamları nedeniyle uykusuzluktan kansere kadar çeşitli hastalıklarla karşı karşıya.

Türk Sağlık-Sen tarafından hazırlanan raporda, diş protez teknisyenlerinin sıklıkla kullandığı zehirli ve zararlı kimyasal maddelere, Silika tozlarına, çapraz enfeksiyon riskine ve sıklıkla havalandırması yetersiz ortam koşullarına maruz kaldığı belirtildi.

Raporda, ?Bu ağır sağlık koşulları ve tüm olumsuzluklar, diş protez teknisyenlerinde ümitsizlik, kronik uykusuzluk, yorgunluk, işitme ve görme bozuklukları, hafıza ve konsantrasyon bozuklukları, boyun ve bel fıtıkları, boyunda servikal düzleşme, bileklerde sinir sıkışması, çeşitli cilt problemleri, iş kazaları, ileri derece göğüs hastalıkları (Alerjik astım, Akciğer kanseri, Silikozis vb.), çapraz enfeksiyona bağlı olarak da HepB., HepC. vakalarının görülmesine yol açmıştır.? denildi. Laboratuarların fiziki (ısınma, havalandırma, aydınlatma vb.) ve hijyenik koşullarının sağlığa uygun şekilde düzenlenmesi, çalışma koşullarını iyileştirici tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekildi.

MESLEK HASTALIKLARINA YAKALANIYORLAR

Hazırlanan raporda, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinin diş protez laboratuvarlarında görev yapan bir çok personelin meslek hastalığına yakalandığının bilindiği vurgulandı. Meslek hastalığına yakalanan personelin yaşam süresinin kısalması, yaşam kalitesinin azalması ve tedavi ve bakım ihtiyacının bulunması gibi hususlar göz önüne alındığında, personele tazminat ödenmesi için düzenleme yapılması gerektiği kaydedildi.

"DİŞ HEKİMLERİNE UZMANLIK TANINMALI"

Diş hekimlerinin uzmanlaşmalarının önünün kapatıldığının belirtildiği raporda, tabipler uzmanlaşarak mesleğinde iyi bir konuma gelirken, özlük ve sosyal haklar elde ederken, diş hekimlerinin bu tür haklardan mahrum bırakıldığı kaydedildi. Diş hekimleri için de DUS'un (Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı) uygulanmaya başlanması istendi. Raporda, diş hekimleri ile pratisyen hekimler arasındaki iş güçlüğü zammı, iş riski zammı, temininde güçlük zammı ile yan ödeme oranları arasındaki farkın yüksek olduğu ifade edilerek, aradaki farkın kapatılması gerektiğine dikkat çekildi. Raporda, tabipler gibi diş hekimlerinin de sadece kadrolu olarak atamalarının yapılması ve sözleşmeli görev yapan diş hekimlerinin daimi kadroya alınmaları gerektiği belirtildi.

Ağız ve diş sağlığı çalışanlarının sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ?Çalışanlar, sağlıkları risk altında hizmet veriyorlar. Yoğun bir çalışma temposunda görev yapıyorlar. Hastalıklarla boğuşuyorlar. Sağlık Bakanlığı tarafından diş protez teknisyenlerinin yapması gereken iş miktarları düşürülmesine rağmen ADSM merkezlerinde buna idareciler uymuyor. Türk Sağlık-Sen olarak bu tür keyfi uygulamalardan vazgeçilmesini, çalışanların çalışma ortamlarının sağlıklı ve nitelikli hizmet sunumuna uygun hale getirilmesini istiyoruz.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber