İmamlara kokteyli uğurlama

Haber Giriş : 22 Mart 2005 19:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Almanya'da Türkler'in yoğun olduğu şehirlerde gönderilecek olan 47 imam, yoğunlaştırılmış Almanca kursunu bitirerek diplomalarını törenle Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Wolf Ruthard Born'dan aldı.

Diploma töreni Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde düzenlendi. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Ankara Alman Kültür Merkezi Goethe Enstitüsü tarafından finanse edilen projenin bu yıl 5. ayağı gerçekleşti. Projenin amacı ise Türkler'in yoğun olduğu Alman şehirlerinde görevlendirilen imamların hem Türkler'in dini, sosyal ve kültürel açıdan entegrasyonlarının sağlanması hem de Almanya'daki Hristiyan ve Müslüman arasında bir köprü vazifesi görmeleri olarak ifade ediliyor. Bugüne kadar bin 200 imamın yararlandığı Almanca kursunun bu seneki mezunları, diplomalarını Alman Büyükelçi Born'dan aldı. Born, törende yaptığı konuşmada, bu kursun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Bu projenin artık geleneksel bir faaliyet haline geldiğini belirten Born, kurs sayesinde Almanya'ya giden imamlara iki unsur kazandırıldığını, birincisinin Almanca'nın temel bilgilerinin öğrenilmesi, ikincisinin de Almanya ve Alman devleti hakkında bilgi edinme olduğunu söyledi. Bu projeye devam etmekte kararlı olduklarını ifade eden Born, imamların Berlin, Meinz, Stutgart, Köln, Frankfurt ve Düseldorf'da görev yapacaklarını söyledi. Bu seninin hem Türkiye, hem Almanya hem de Avrupa için önemli bir yıl olduğuna dikkat çeken Born, bu sene gerek Türkiye-Almanya gerekse Türkiye-AB ilişkilerinin çok yoğun olacağı bir dönemde imamların görev yapmaya başlayacaklarını ifade etti. Almanya'nın Mill Günü olan 3 Ekim'de Türkiye ile AB arasında üyelik müzakerelerinin başlayacağına değinen Born, imamların Türkiye'yi Almanya'da temsil edeceklerini, Türkler ve Almanlar arasındaki ilişkilere katkıları olacağını ve tüm dini farklılıklarının bir tarafa bırakılması ile bütün bu çalışmaların birlikte yaşamak ve uyum sağlanmasına da katkısı olacağını söyledi. Born, imamlara görevlerinde başarılar diledi.

Törene katılan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez ise, imamların edindikleri deneyimlerini Almanya'ya götürerek burada daha farklı bir köprü kurulmasına vesile olduklarını söyledi.

Her din görevlisini aynı zamanda bir barış görevlisi olarak tanımladıklarını belirten Görmez, imamların yurt dışındaki Türk vatandaşlarının din hizmeti verirken aynı zamanda içinde yaşadıkları toplum ve kültürle uyum içinde mutlu yaşamaya katkı sağlamalarının planladığını söyledi.

Görmez, Frankfurt Üniversitesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imzaladığı bir protokolle bundan sonra burada bir "vakıf profesörlüğü" kurulacağını ve Üniversite bünyesinde 'İslam İlahiyatı Bölümü'ne öğrenci alınarak yerinde de bazı din görevlilerinin yetişmesine katkıda bulunacağını bildirdi. Dilin kültürün evi olduğunu ve dili öğrenmeden bir kültürü öğrenmenin mümkün olamayacağını kaydeden Görmez, tüm meslektaşlarına, sadece bu tip kısa süreli kurslarda aldıkları ile yetinmeyip Almanya'da günlerinin büyük bir kısmını dile ayırarak mutlaka oradaki kültürü anlayabilmek için dil problemini halletmeleri tavsiyesinde bulundu.

Dört aylık Almanca eğitiminin ardından, Almanya'daki camilerde görevlendirilmek üzere gönderilecek 47 imam için Alman Büyükelçiliği'nde bir uğurlama kokteyli verildi. İmamlar Büyükelçi'nin kaldırdığı içki kadehine, meyve suyuyla karşılık verdiler.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber