Bakan Yıldırım'ın sessiz devrimi

Haber Giriş : 28 Mart 2005 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yanlış kamu yatırımları nedeniyle yapılan ama kullanılamayan birçok tesisin ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirterek, kendilerinin denizde sessiz bir devrim yaptığını söyledi.

Bakan Yıldırım, ''70 havaalanı yapmışlar, 5 milyar dolar harcanmış ama birçoğu kullanılamıyor'' dedi. Bakan Yıldırım, AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nın Özdere Beldesi'nde düzenlediği parti içi eğitim toplantısının ardından İl Danışma Kurulu toplantısına katıldı.

Göreve gelir gelmez ilk olarak ulaşım ana politikasını hazırladıklarını ifade eden Yıldırım, taşımacılığın yüzde 93'ünün karayolu ile yapıldığını, deniz ve demiryolu taşımacılığının yıllardır ihmal edildiğini söyledi.

Ulaşımda entegrasyonun sağlanması gerektiğini ve bu yönde çalışmalar yapıldığını kaydeden Yıldırım, hazırlanan ulaşım politikalarıyla Türkiye'nin gelecekteki 10 yılda yapacaklarının planlandığını anlattı.

Yıldırım, karayolu sektörünün masaya yatırıldığını ve sektörün yeni Taşımacılık Yasası ile disipline edileceğini vurguladı.

OTOBÜSLER YÜZDE 35 DOLU

Türkiye'deki 800 bin kamyon filosundan 300 bininin atıl ve boş, 670 otobüs firmasına ait 10 bine yakın otobüsün de doluluk oranının yüzde 35 olduğunu belirten Bakan Yıldırım, karayolu taşımacılığının mesleki ve mali yeterlilik ile mesleki itibarı ön planda tutan bir anlayışla disiplin altına alınacağını söyledi.

Karayolu taşımacılığının AB ile müzakerelere hazır hale getirildiğini ifade eden Yıldırım, şöyle dedi:

''Hazırladığımız Karayolu Taşımacılığı Kanunu birçok kesimi olumsuz etkiledi, ama bu değişimin yapılması gerekiyordu. Taşıma kooperatifleri, komisyoncuları olumsuz etkilenecek. Herkes rekabete hazır hale getirildi. Artık her taksi havaalanından yolcu alabilecek. Eskiden hangi taksi yolcu alabilirdi? Karayolu Taşıma Kanunu'nun sonuçları 3-5 yılda alınacak.''

SESSİZ DEVRİM

Denizcilik sektöründe de sessiz devrim gerçekleştirdiklerini belirten Yıldırım, ''2003 yılı Temmuz ayında gerçek bir Kabotaj Bayramı kutladık. Deniz taşımacılığında yakıt fiyatını yüzde 65 indirdik. ÖTV'yi kaldırdık. Yük ve yolcu taşıyan gemiler, turistik tekneler, balıkçılar bu teşvikten yararlandı'' dedi.

Geçen yıl 196 milyon YTL teşvik verdiklerini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

''Bunun yüzde 55'i kamuya, diğerleri balıkçılık ve özel sektöredir. Şehir hatlarında İstanbul Deniz İşletmeleri'nde yolcu sayısı yüzde 45, araç artışı da yüzde 70 oldu. Trafiği rahatlattık. Fiyatlar yüzde 15-40 arasında ucuzladı. Liman ücretlerini yüzde 30 düşürdük. Gelirlerimiz yüzde 30, yük taşımacılığımız da yüzde 40 arttı. Yurt dışına giden Türk bayraklı gemiler teknik eksiklikleri nedeniyle o limanda alıkonuluyordu.

Denizcilik Müsteşarlığı'nı denizle bütünleştirdik. Denizcilik altın çağını yaşıyor. Yeni tersane yerleri belirledik.''

Hava taşımacılığında da önemli değişiklikler yaptıklarını anlatan Bakan Yıldırım, uçuş serbestliği getirdiklerini ve üç firmanın yurt içinde hava taşımacılığına başladığını söyledi.

Yıldırım, hava taşımacılığındaki değişiklikle 550 milyon YTL'lik bir ciro oluştuğunu, devletin 80 milyon YTL KDV, 120 milyon YTL Kurumlar Vergisi kazandığını, 6 bin 500 kişinin de iş sahibi olduğunu kaydetti.

Bakan Yıldırım, 9 milyon 500 bin olan yolcu sayısının 16 milyon 300 bine çıktığını, THY'nin de yolcu sayısını 1.5 milyon artırdığını ve iç taşımacılıktaki pazar payının yüzde 71 geliştiğini bildirdi. 7.5 milyon insanın yüzde 60'nın ilk defa uçağa bindiğini belirten Yıldırım, artık otobüs bileti fiyatına uçak bileti alındığını söyledi.

Havaalanlarına 600 milyon dolarlık yatırım yapıldığını, devletin kasasından ''bir kuruş'' çıkmadığını, yatırımların ''Yap- İşlet-Devret'' modeliyle hayata geçirildiğini anlatan Yıldırım, Antalya Havaalanı'nın ikinci bölümünün önümüzdeki günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacağını kaydetti.

Antalya Havaalanı'ndaki ''Yap -İşlet- Devret'' modelinin örnek bir model olduğunu ifade eden Yıldırım, ''34 ay işletecekler sonra bize teslim edecekler. Daha önceki Yap- İşlet Devret'i, 9.5 yıl için vermişler. Daha bir sürü de artılarımız var'' dedi.

Bakan Yıldırım, Ankara Esenboğa, Milas- Bodrum ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarının da aynı modelle yenileceğini müjdeledi. Yararlı projeler ürettiklerini atıl yatırımlar üzerinde çalışmadıklarını dile getiren Yıldırım, ''70 Havalimanı yapmışlar, 5 milyon dolar harcamışlar, birçoğu kullanılmıyor'' diye konuştu.

DEMİRYOLLARI

Türkiye'nin yıllık yatırımının 8 katrilyon lira (8 milyar YTL) olduğunu, ulaşıma ayrılan payın ise 2.5 katrilyonu (2.5 milyar YTL) bulduğunu belirten Bakan Yıldırım, AB'ye uyum konusunda en çok demiryolu alanında zorlanacaklarını, 100 yıldır bakım yapılmayan hatlar olduğunu, 10 yıllık süreye ve 20 milyar dolara ihtiyaç duyduklarını ve alternatif finans modelleri üzerinde çalıştıklarını vurguladı.

Pamukova'daki tren kazasından sonra ''birçok ihanetler'' tespit ettiklerini dile getiren Yıldırım, demiryolu projelerine devlet desteğinin süreceğini kaydetti.

Türkiye'nin her köşesine interneti götürmeye çalıştıklarını vurgulayan Yıldırım, 20 bin okulun internet ile buluşturulduğunu, 22 bin okulun da yıl sonuna kadar internete bağlanacağını ifade etti.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Posta İdaresi'nin 11 trilyon lira zarardan 90 trilyon lira kara geçirildiğini de sözlerine ekledi. İl Danışma Kurulu toplantısına katılacağı bildirilen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise toplantıya katılmadı.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber