Vekaleten atamaların sadece 81'i vetolu

Haber Giriş : 26 Nisan 2005 10:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık, Sezer'in eleştirdiği vekaleten atamalar konusunda bir dosya hazırladı. Vekaleten atanan bürokrat sayısının 200'den fazla olmasına karşılık, sadece 81'inin vetolu olduğu belirtildi

Cumhurbaşkanı Sezer'in önce Şubat ayında haftalık olağan görüşmede sözlü olarak, geçtiğimiz günlerde de Başbakan'a bir yazı göndererek yazılı olarak eleştirdiği vekaleten atamalar Erdoğan için dosya haline getirildi.

Eskiler ne yaptı

Dosyaya göre, ANAP-DSP-DTP tarafından kurulan 55. hükümet döneminde 2065 kararname onaylandı, 70 kararname Cumhurbaşkanı tarafından iade edildi, iade edilenlerden 3'ü vekaleten atandı. Ecevit başkanlığında kurulan kısa süreli azınlık hükümeti niteliğindeki 56. Hükümet döneminde 93 atama kararnamesi onaylandı, 7 kararname iade edildi ve bunlardan hiçbiri vekaleten atanmadı. Yine Ecevit başkanlığındaki DSP-MHP-ANAP koalisyonuyla kurulan 57. Hükümet döneminde ise 2 bin 810 atama kararnamesi onaylandı, 142 kararname iade edildi, 6'sı vekaleten atandı.

Dosyaya göre, Sezer AKP iktidara geldikten sonra kurulan 58 ve 59. hükümetler döneminde 2 bin 208 atama kararını onayladı, 394'ünü iade etti. Veto edilenlerden 69'u da vekaleten atandı. 394 atamanın Köşk'ten geri döndüğü belirtilmesine karşılık, Köşk'ün internet sitesine göre rakam 450'yi aşmış durumda.

Harput vetolu değil

Veto edildiği halde vekaleten atananların isim listelerinin de yer aldığı dosyada, içişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'na ataması iki kez Köşk'ten döndüğü konuşulan içişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Şebabettin Harput'un kararnamesinin Köşk'e hiç gönderilmediği için veto da edilmediği belirtildi.

Neden vekaleten?

Başbakanlık kaynakları dosyada 81 vetolu bürokratın vekaleten atanmasına karşılık, vekaleten atanmış olanların sayısının daha yüksek olmasının nedenlerini şöyle anlatıyorlar:

* Cumhurbaşkanı çok fazla iade uyguladığı için bazen ilgili bakan, bir bürokratın kararnamesinin Köşk'e gönderilmesi durumunda onaylanmayacağını önceden kestirilebiliyor ve göndermiyor. Doğrudan vekalet yöntemini kullanarak o görevi o kişinin yürütmesini sağlamayı tercih ediyor.

* Bir bürokrat yıllardır çalıştığı kurum yerine başka kurumda görevlendirilmek isteniyor. Ancak bürokrat, çalıştığı kurumdaki özlük haklarını kaybetmemek için asaleten atanıp bir başka kurumun kadrosuna geçmek istemiyor. Bu durumda da vekalet yolu tercih ediliyor.

* Başbakanlık kendisi bir anlamda oto-veto uyguluyor. Cumhurbaşkanı'nın bazı atamalarda mevzuata uygun bulmayarak iade yolunu seçmesinden dolayı Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer kararnameleri bu yönden inceliyor ve Sezer'in iade gerekçelerini taşıyan kararnameleri Köşk'e göndermiyor. Bu durumda da ilgili kurum vekalet yoluna başvurabiliyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber