Elazığ Belediyesi'nde yolsuzluk iddialarıyla ilgili 8 kişi hakkında dava açıldı

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 26 Kasım 2011 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet'in haberleriyle kamuoyunun gündemine taşıdığı AKP'li Elazığ Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili ilk dava açıldı. Elazığ Cumhuriyet Savcısı İrfan Sarıca'nın imzasıyla ?görevi kötüye kullanma? suçlamasıyla 8 kişi hakkında iddianame düzenlendi.

İlk sırada AKP'li Elazığ Belediye Başkanı M. Süleyman Selmanoğlu'nun ismi yer alıyor. Savcı Sarıca'nın tespitine göre, ?işyeri yapmak için projelendirilen eski belediye binasının yıkılarak yeniden yapılmasının ardından, değeri yüksek olan ofis ve dükkânların müteahhit firmaya bırakılarak, belediyenin milyonlarca lira zarara uğratıldığı? ifade ediliyor. Selmanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 13 kişi hakkında ?Elazığ Belediye Başkanlığı tarafından yapılan 2006, 2007, 2008, 2009 yıllarına ait temizlik ihaleleriyle belediyenin 19 milyon TL zarara uğratıldığı? iddiasıyla yürütülen savcılık soruşturması ise halen sürüyor.

AKP'li Elazığ Belediyesi ile yolsuzluk iddiaları ?12 Ekim 2011? tarihinde Elazığ Cumhuriyet Savcısı Sarıca'nın hazırladığı 2011/1699 No'lu iddianame ile yargıya taşındı. Yolsuzluk iddiası SP'li Kenan Altungök'ün avukatları aracılığıyla Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusu üzerine başladı. Selmanoğlu'nun da aralarında bulunduğu isimlerle ilgili İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermedi. Sarıca, Bakanlığın kararının Danıştay tarafından kaldırılmasını iddianamesine şöyle yansıttı:

?İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişlerince şüphelilerce ön inceleme yapıldığı ve 4483 sayılı kanunun 6'ncı maddesi gereğince soruşturma izni verilmemesi gerektiğinin rapor halinde İçişleri Bakanlığı'na sunulduğu, İçişleri Bakanlığı tarafından da 4 Ağustos 2010 tarihinde şüpheliler hakkında karar verildiği, bu karara ihbar eden vekillerin itirazı üzerine Danıştay 1'inci Dairesi'nce İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararının kaldırılmasına karar verildiği...?

Sarıca'nın imzasını taşıyan iddianamade suç tarihi 2006 yılı ve devamı olarak gösterildi. İddianamede ihale ile yıkılarak iş merkezine dönüştürülen eski belediye binasınındaki ?51 ofis-49 dükkândan?; 34 ofis ve 33 dükkân ile teras kattaki kafenin belediyeye, 17 ofis ile 16 dükkânın ve giriş kattaki fast food yerinin müteahhit firmaya bırakılmasının ihale komisyonunca kabul edildiği belirtiliyor.

Savcı iddianamesinde, metrekare olarak belediyenin yerlerinin daha fazla olduğunu ancak belediyeye bırakılan yerlerin konumu itibarıyla ekonomik değerlerinin düşük olduğuna dikkat çekiyor. İddianamede kira geliri yüksek olan yerlerin mütaahhit firmaya verilerek, değeri düşük yerlerinde belediyece alınarak, kamunun zarara uğrattığı belirtiliyor.

Savcı Sarıca, iddianamesinde bu konuya ilişkin delillerini de Mülkiye Müfettişlerinin bilirkişi raporları ile Elazığ Emlakçiler Derneği'nin verdiği raporlara dayandırıyor. Mülkiye müfettişlerinin ve bilirkişilerin tespitlerine göre 1'nci kattaki işyerlerinin belediyeye düşen payı 6 milyon 10 bin lira olarak belirlenirken, müteahhit firmanın payı ise 9 milyon 610 bin lira olarak belirlendi. Binanın tamamı için Elazığ Emlakçiler Derneği'nin yaptığı tespit ise aradaki uçurumu ortaya koyuyor. Buna göre belediye payına düşen toplam işyerlerinin değeri 17 milyon 200 bin lira müteahhit firmaya verilen yerlerin değeri ise 38 milyon 700 bin lira olduğu tespitine yer veriliyor.

Belediyenin zarara uğratıldığını belirten Sarıca, şüphelilerin görevlerini kötüye kullandığını iddia etti. Şüphelilerden Belediye Başkanı Selmanoğlu, Kazım Karataş, Enver Geçen, Harun Reşit Polat, Haluk Çakır, Abdurrahman Gazi Sakın, Mehmet Hanifi Karabulut, Sezai Çelik hakkında görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla dava açılmasına karar verdi. .

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber