Bakan Yıldız: Su rezervinin yarısını bile kullanmıyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2011 17:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'de su kaynaklarının 145 milyar kilovatsaat enerji üretebilme rezervi var, ancak bunun üçte birini kullanıyor. İnşaat halindeki santrallerle toplam rezervin yarısını bile kullanacak duruma gelinmiyor." dedi.Bakan Taner Yıldız, Malatya'da Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Malatya illerinin mülki idare mülki idare amirleri ve yerel yöneticilerinden illerin enerji sorunlarını dinledi. Anemon Otel'de düzenlenen toplantı sonrasında konuşan Bakan Yıldız, problemleri yerinde tartışmak, konuşmak ve çözüm bulmak amacıyla bir araya geldiklerini belirti. Her hafta bir bölgede benzer toplantılar gerçekleştirdiklerini anlatan Yıldız, şöyle devam etti: "Şu ana kadar 7 -8 bölgeyi tamamladık. Bu toplantıda Malatya ile Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerindeki enerji dağıtım konularını görüştük. 2023 yılına kadar temel olarak ne tür ihtiyaçlarımız var onları görüştük. 2015 yılına kadar bu 4 ilde 300 milyon TL'nin üzerinde yatırım yapmayı planlıyoruz. Bunları özel sektör marifetiyle yaparak denetimlerine EPDK ve Tedaş yoluyla gerçekleştireceğiz. Sorunları bir koordinasyon dahilinde çözmeye çalışıyoruz. Bu toplantılar valililerin kontrolünde daha lokal düzeyde de yapılacak. Malatya için Keban'dan yeni bir hattın çekimine ilişkin ödenek ayırdık. Türkiye büyüyor, gelişiyor ve değişiyor. Bu manada özel sektör ve kamu olarak bu hizmetin önünde olmamız gerekiyor. 4 ilde 2023 yılına kadar iletim hatlarında indirici merkezlerde bütün ihtiyaçları karşılayacak bir yapı oluşturuyoruz."

KAYISI ZARARLILARI İÇİN IŞIN TEKNOLOJİ UYGULANACAK

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından kayısıda kükürte alternatif olarak ışın teknolojisini uygulamaya dönük bir çalışma yürüttüklerini belirten Yıldız, "Kayısının meyve zararlılarının gaz halindeki kimyasallarla yok edilmesinin haricinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından ışınlama teknolojisi uygulanmasına ilişkin bir çalışma yürütülüyor. İnşallah bu konuda TAEK önümüzdeki günlerde açıklamasını gerçekleştirecek. Bunun entegre üretim şekillerini planlıyoruz. Biz şu anda Ankara'daki Nükleer Araştırma Merkezi'nde bu çalışmayla ilgili test ve deneyleri başarıyla gerçekleştirdik. İnşallah bunun sanayi uygulamalarını Malatya'da yaptığımız takdirde iyi sonuçlar elde edeceğimizi umuyorum." şeklinde konuştu.

KAÇAK ENERJİ KULLANIMINA AF YOK

Bakan Taner Yıldız, enerjide kayıp kaçak oranını en aza indirmek için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ifade etti. Kaçak elektrik kullanımıyla ilgili 500 binden fazla kişi hakkında adli işlem yapıldığını aktaran Yıldız, "2 milyar TL'nin üzerinde kayıp kaçak miktarı tahakkuka bağlandı. Bu konuda mücadele aralıksız devam edecek. Cezalarda herhangi bir indirim düşünmüyoruz. Herkes vatandaşlık görevini yapacak. Yine insani görevini yapacak, elektrik parasını ödeyecek. Bizler de sosyal devlet anlayışı içinde görevimizi devam ettireceğiz. Türkiye'de elektrik ücretlendirilmesi konusunda ulusal fark ödeniyor. Edirne'den Kars'a kadar bu böyle. 2015 yılınan sonuna kadar bu uygulamaya devam edeceğiz. Amacımız kaçak elektrik konusunda 2015 yılının sonuna kadar hedeflerimize ulaşmayı, AB standardının altına altına indirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

"PETROL ARAMALARINA 9 YILDA 12 KAT FAZLA ÖDENEK"

Petrol arama çalışmalarına da değinen Bakan Yıldız, şunları söyledi: "Petrol ve doğalgaz bizim ithal ettiğimiz ürünlerden bir tanesidir. Bunların yerli kaynaklardan tedarikiyle ilgili çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Hükümet olarak biz son 9 yıl içinde arama geliştirme sondaj faaliyetlerine 12 kat fazla ödenek ayırdık. Varsa mutlaka petrol bulacağımıza inanıyoruz. Karadeniz ve Akdeniz'deki çalışmalarımız devam ediyor. Uluslar arası firmalarla konsorsiyum halinde arama yapıyoruz. Ben bu konuda iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Ülkemizin cari açığında en önemli iki kalem olan petrol ve doğalgazda yerli kaynakları harekete geçireceğimize inanıyorum. Maden Tetkik Arama'nın Malatya'da demir cevheri ile ilgili yaptığı araştırmalar sürüyor. İyi bir rezerv bekliyoruz. Türkiye'nin ihtiyaçlarının önemli bir kısmının karşılanabilmesi, cari açığın önlenmesi, ithalatın azaltılması için en aza indirilmesi için bir çalışma başlatmıştık. Türkiye maden çeşitliliği açısından önemli bir ülke. Kapasitesi açısından da önemli bir ülke. Bu konuda da başarıya ulaşacağımıza inanıyorum."

"SU POTANSİYELİNİ KULLANAMIYORUZ"

Hidroelektrik santrallerinin kurulmasına ilişkin soruyu cevaplayan Yıldız, "Ülkenin doğal varlıkları, sit alanları, yeşili ve çevresinin zenginliğidir. Aynı zamanda yerli kaynakları da ülkenin zenginliğidir. Bizler çevreye saygılı olacak bir şekilde yerli kaynakları kullanmayı planlıyoruz. Her kullanılmayan yerli kaynak bize doğalgaz ve petrol olarak dönüyor. Yani onun yerine rüzgar ile ikame etmiyoruz. Türkiye'de su kaynaklarının 145-150 milyar kilovatsaat enerji üretebilme rezervi olduğunu görüyoruz. Bunun şu anda üçte biri kullanılıyor. Yüzde 17-20'lik kısmının kullanılmasına ilişkin kurulan santraller de inşaat halindedir. Ama hala toplam rezerv miktarının yarısının bile işletme halinde olmadığı ortadadır. 2023 yılına kadar çevreye duyarlı kalarak (Proje ismini vermeyeyim ama bu konuda DSİ ve Çevre Orman Bakanlığı çalışmalarını yürütüyor) su kaynaklarını harekete geçirmeyi hedefliyoruz. Çevre ile uyumlu olmayan, agresif projeler varsa bunlar gözden geçirilir. Ancak su kaynaklarının harekete geçmesi ülkenin cari açığı açısından önemli bir stratejidir. Biz herkesin benzer hassasiyetlerde olduğuna eminim." şeklinde konuştu.

Toplantı sonunda Bakan Taner Yıldız'a AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı tarafından kayısı takdim edildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber