Mortgage ekimde geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2005 17:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketicilerin düşük faizle ve uzun vadelerle ev sahibi olmasını sağlayacak olan mortgage sistemi için hazırlanan taslağa son şekli bu ay verilecek.
Tasarının ekim ayında ise yasalaşarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Türkiye'de ekonomik istikrarın sağlanması ve enflasyon ve faizlerde meydana gelen düşüşle birlikte ülke gündemine giren mortgage için takvimin ayrıntıları netleşmeye başladı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar'ın verdiği bilgiye göre hazırlıkları devam eden mortgage taslağında son düzenlemeler bu ay içinde yapılacak. Meclis'in tatil döneminin bitmesiyle birlikte ekim ayında da taslak yasalaşacak.

"Birinci sınıf taslak"

SPK ve mortgage taslağının hazırlanmasında SPK'ya danışmanlık yapan Barclays Capital tarafından ''İpotek Teminatlı Tahvil'' konulu bir konferans düzenlendi.

İPOTEK TEMİNATLI TAHVİL
Mortgage sisteminin enstrümanlarından biri olan ipotek teminatlı tahvil sisteminde banka ve finans kuruluşları, alacakları ipotekleri bir havuzda biriktirecekler ve bütün bu biriktirilen ipoteklere karşı borçlanma senedi ihraç edebilecekler. İpotek teminatlı tahviller, şirketler iflas etse dahi bundan etkilenmeyecek.
Avrupa ve dünyada oldukça yaygın kullanılan sistem alternatif bir tasarruf aracı olarak yatırım alternatifleri arasındaki yerini alacak.

İngiltere'nin büyük bankalarından Barclays Bank'ın iştiraki ve dünyada ipotek teminatlı tahvil piyasasının önde gelen kuruluşlarından olan Barclays Capital'in Yönetici Direktörü Ted Lord, mortgage sistemine ilişkin hazırlanan yasa taslağının, birinci sınıf bir taslak olduğunu, bunun sadece Türkiye'den değil, yurt dışından da pek çok yatırımcıyı çekeceğini söyledi.

İpotek teminatlı tahviller

'İpotek Teminatlı Tahvil' ile ilgili de bilgi veren Lord, bu tahvillerin son derece güvenli olduğunu, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki deneyimlerde de mükemmel enstrüman olduğunun görüldüğünü vurguladı. İpotek teminatlı tahvillerin mortgage sisteminin uygulanabilirliğini daha da kolaylaştırdığını ifade eden Lord, dünya çapında 75 merkez bankasının bu tahvili kullandığını söyledi.

Ted Lord, ipotek teminatlı tahvillerin çok sıkı yasal düzenlemelere tabii tutulduğunun altını çizerek, çok kaotik ve dalgalı finans durumlarına rağmen daha güvenli olduğunu belirtti. Lord, dünyada ipotek teminatlı tahvillerin daha güvenli bir enstrüman olmasından dolayı önceden hisse senetlerine yatırım yapanların artık buna yatırım yaptıklarını söyledi.

MORTGAGE SİSTEMİ
Kira öder gibi ev sahibi olmanın yolunu açan mortgage sistemi, vatandaşların 30 yıla varan vadeler ve düşük faiz oranları ile ev sahibi olmasını öngörüyor. Mortgage sisteminde evin bedelinin yüzde 10-30 arasındaki bölümü peşin olarak ödenirken, gerisi uzun vadeye yayılıyor.
Ekim ayında yasalaşması beklenen ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan mortgage taslağına göre uzun vadeyle, düşük faizle konut alınabilmesi için,?ipotek finansmanı kuruluşları' oluşturulacak ve bir fon kurulacak. İhraç edilecek belgeler, borsada işlem görebilecek. Mortgage kuruluşları bazı vergilerden muaf olacak ve konut finansmanında sabit faiz şart olmayacak.

Soruları da yanıtlayan Lord, Batı ülkelerinde ipotek teminatlı tahvillerin devlet tahvillerine kıyasla getirilerinin daha iyi olduğunu ifade etti.

29 haziranda tamamlanacak

SPK Başkanı Cansızlar da konuşmasında, mortgage sistemine ilişkin hazırlanan yasa taslağına, 29 hazirandaki çalıştayda son şeklinin verileceğini ve ekim ayında yasalaşacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Cansızlar, 2006 başlarında hayata geçirilmesi planlanan Mortgage sistemine bir anda milyonlarca insanın dahil olmayacağını, arz-talep dengesine göre sistemin oturacağını belirtti.

Yüzde 1'in altı

Cansızlar faiz oranları ile ilgişli olarak da, ''Mortgage sisteminin oturması için aslında faizin yüzde 1'in altında bir seviyede olması lazım. Reel faizin düşük olmasının yanı sıra sistem için faizin dalgalanma seviyesinin de düşük olması şart'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber