Ciddi endişe duyuyoruz

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk'a verilen 14 yıllık hapis cezasına Avrupa Birli-ği'nden de sert tepki geldi.

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, karardan ciddi şekilde endişe duyulduğu vurgulandı. Komisyon, Türk Ceza Kanunu'nda çok geniş olan terör tanımının tekrar yapılması gerektiği üzerinde durdu. Yıllardır Kürt meselesini yakından takip eden AB, Kürtçenin önümüzdeki yıldan itibaren seçmeli ders olarak eğitim müfredatına girmesine ise destek verdi.

Bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk'a verilen ceza konusunda açıklama yapan AB Komisyonu Genişleme ve Avrupa Komşuluk Politikası'ndan sorumlu üyesi Stefan Füle'nin sözcüsü Peter Stano, 'yine bir Kürt siyasetçi ile ilgili verilen karardan kaygı duyduklarını' söyledi. Stano, Türkiye'nin terörle mücadelesini desteklemekle birlikte ifade hürriyetini temel bir değer olarak gördüklerini belirtti. Sözcü Stano, terörle mücadele edilirken de ifade hürriyetinin korunması gerektiğine işaret etti. AB'nin temyiz sürecini yakından takip edeceğini vurgulayan Stano, "Türkiye terör davalarına bakan mahkemelerin son derece geniş yorumladığı terör tanımını tekrar ele almalıdır. Şiddete teşvik ile şiddet içermeyen fikirlerin ifade edilmesi arasındaki fark hem kanunda hem de icraatta netleştirilmelidir." dedi. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk'u, 'terör örgütünün propagandasını yapmak' ve 'örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'ten suçlu bularak 14 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Yargıtay'ın onaylaması durumunda Tuğluk, vekillik döneminin bitmesiyle cezaevine girecek.

AB, Kürtçenin önümüzdeki yıldan itibaren seçmeli ders olarak eğitim müfredatına girmesine ise destek verdi.

Kürtçe derslerine destek

AB'den yapılan yazılı açıklamada 2012-2013 ders yılında talep edilmesi durumunda Kürtçenin seçmeli olarak okutulmasından 'memnuniyet duyulduğu' belirtildi. Peter Stano tarafından yapılan açıklamada Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'de temel hakların tesis edilmesine her zaman ehemmiyet atfettiği, bu haklardan birinin de azınlıkların ve azınlıklara ait kültürel hakların korunması olduğu belirtildi. Stano, "Komiser Füle Pozitif Gündem'i başlatırken söylediği gibi azınlıkların ve kültürel hakların korunmasında eğitim ve anadilin kullanımına vurgu yapmıştır." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gün Meclis'te partisinin grup toplantısında Kürtçenin seçmeli ders olacağını ve yeni eğitim-öğretim yılından itibaren yeterli öğrenci sayısına ulaşılması halinde "Kürtçe"nin seçmeli ders olarak okutulacağını açıklamıştı. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ise partisinin TBMM grup toplantısında seçmeli Kürtçe dersi için "Bu asimilasyondur." yorumunu yapmıştı. Kürtçe, 2009 yılında üniversitelerde okutulmaya başlanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber