Validen Danıştay'a tepki: Yargı hükümete müdahale ediyor

Haber Giriş : 08 Temmuz 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son dönemde yapılan bazı yasal düzenlemeler sebebiyle siyasetin yargıya müdahale ettiği gündeme getirilirken, Adıyaman Valisi Hikmet Tan'dan tam tersi bir yaklaşım geldi.

Tan, iddiaların aksine yargının hükümete müdahale ettiğini savundu.

Valiler kararnamesiyle merkeze alınan Adıyaman eski valisi Halil Işık'ın Danıştay kararıyla görevine iade edilmesi, aynı makamda oturan Hikmet Tan'ı kızdırdı. Karara tepki gösteren Tan, ?Şu anda Danıştay hükümetin yerine geçerek bir ile vali atamış oluyor. Dolayısıyla ildeki vali sayısı ikiye çıkıyor. Bu tür kararlar, yargının yürütmeye müdahalesi anlamına gelir.? dedi. Eleştirilerinin idari yargıya yönelik olduğunu ifade eden Tan, bu tür kararlarla yargının kendi kendini siyasallaştırdığını söyledi.

Aynı zamanda hukukçu olan Vali Tan, yargının tavrını, demokratik sistem ve kuvvetler ayrılığı prensibine de aykırı buldu. Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunun altını çizen Vali şu görüşleri dile getirdi: ?Demokratik ülkelerde yargı yürütmeye, yürütme yargıya; yargı yasamaya, yasama yargıya müdahale edemez. Parlamenter demokratik sistemlerde takdir-i hükümet tasarrufları vardır. Bunlar, genellikle yargı denetiminin dışındadır. Yargı, hükümetin bu takdir yetkisini alırsa hükümetlerin eli kolu bağlanır.?

Özellikle vali atamalarına yargının müdahalesine karşı çıkan Tan, vali ve büyükelçilerin atamalarının, yargı denetimi dışında bırakılması gerektiğini savundu. Hikmet Tan, hükümetlerin istediği kişilerle çalışma hakkına sahip olduğunu, Danıştay'ın 15 gün arayla birbiri ile çelişkili iki ayrı karar verdiğini anlattı. Mersin eski valisi Akif Tığ'ın da merkeze alındıktan sonra Danıştay'a başvurduğunu hatırlatan Tan, ancak bunun reddedildiğine dikkat çekti. Kararın gerekçesinde, Bakanlar Kurulu'nun Meclis'ten güvenoyu aldıktan sonra yeni valiler atayabileceğinin vurgulandığını bildiren Tan, esasa ilişkin bu karardan 15 gün sonra aynı dairenin kendi kararıyla çelişkili bir sonuca imza atarak, merkeze alınan valinin şikayeti üzerine yürütmenin durdurulmasını istediğinin altını çizdi. Yargının, bir taraftan hukuk tesis ederken, diğer taraftan hukuksuzluk doğuracak kararlar aldığını savundu. Adıyaman'a vali olarak atayan hükümetin görevden almadığına dikkat çeken Tan, ?Hükümetin bu kararını Sayın Cumhurbaşkanı onaylamıştır. Cumhurbaşkanı'nın tasarrufları da yargı denetimi dışında olduğu halde, bu kararla Cumhurbaşkanı'nın tasarrufu da denetim altına alınmış oluyor.? ifadesini kullandı. Vali Tan, bu konuların çözümü için yeni yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Hakim ve Savcılar Kanunu'nun geçen hafta Meclis'te kabul edilmesinin ardından, Yargıtay, Danıştay ve Barolar Birliği, bildiri yayınlayarak, siyasetin yargıya müdahale ettiğini savunmuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber