Adalet Bakanlığı, neden personel kimlik kartı vermiyor?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 00:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurumlarında çalışan personelin, personel kimlik kartlarında hangi kurumda çalıştığına ve kimlik bilgilerine ilişkin detaylar yer almaktadır, bu detaylar ilgili kamu çalışanının aidiyetliği açısından da önem teşkil etmektedir.

Zabıt Katibi, Yazı İşleri Müdürü, Mübaşir ya da Hizmetli ünvanında çalışan adliye personeli, adli hizmetlerin kusursuz ve etkin şekilde idame edilmesinde ön ayak olmaktadır;ancak canla başla bu görevlerini yerine getiren, gerektiğinde özel hayatında da imtina ederek adli hizmetin kaim olması yolunda özverili çalışan hakim ve savcı dışındaki adliye personelinin Adalet Bakanlığınca kendilerine tahsis edilmiş personel kimliği maalesef yoktur.

Mesleğine yeni başlamış bir adliye personeli yeni başlamış olduğu görevine mesleki konularda hiçbir donanıma sahip olmadan başlatılmaktadır, normal koşullarda bu personel başka bir kurumda çalışıyor olsaydı, bu kişi önce çalışacağı işe ilişkin gerekli eğitime tabii tutulur ve diğer gerekli işlemler yapıldıktan sonra kendisine personel kimliği tahsis edilirdi;ama maalesef Adalet Bakanlığı'nın personeli olarak görev yapan, Zabıt Katibi, Mübaşir, Hizmetli ya da diğer ünvanlardaki personel işe ilk başladıklarında çalışacakları mesleğe ilişkin kendilerine eğitim verilmediği gibi, kendi adına tahsis edilmiş personel kimlik kartı da verilmemektedir, personel kimlik kartları, personel tarafından tanzim edilmekte ve o şekli ile kullanılmaktadır; yani adalet personeli kendi personel kimlik kartını kendisi tanzim etmektedir;ama kendi adına personel kimlik kartı tanzim etmemiş olan adalet çalışanlarının olduğu düşünülürse, adalet personelinin bir çoğunun halen personel kimlik kartının olmadığı sonucu ortaya çıkmaktadır, personelin kendi personel kimlik kartını tanzim etmesi, olayın vahametini de ortaya koymaktadır.

Hakim veya Savcılar, personel kimliği konusunda hakim ve savcı olmayan personel gibi muameleye tabii tutulmamaktadır. Adalet Bakanlığı'nın özellikle taşra teşkilatında, hakim ve savcı dışında çalışan personeli, gerek özlük hakları konusunda yaşanılan sorunlar, gerek mesleki konularda yaşanılan sorunlar ve daha bir çok konuda yaşanılan sorunların çözümü konusunda Adalet Bakanlığı tarafından ciddiye alınmamaktadırlar, sorulduğunda hakim ve savcı dışında çalışan personelin yokluklarının yargılamaları sekteye uğratacağı, sürümceme de bırakacağı belirtilir;ama nedense iş hakim ve savcı dışında ünvanlar da çalışan personelin sorunları olunca maalesef bu personel görülmezden gelinmektedir.

Adliye personelinin özlük haklarından tutun da mesleki konulardan kaynaklaran sorunlardan, mobbinge kadar bir çok konuda yaşadığı çok ama çok önemli sorunları vardır, dağ gibi yığılan bu sorunların çözümü pek tabidir ki hemen olamayacaktır;ama bu zamana kadar personelin içinde bulunduğu sorunlara yönelik bir arpa boyu yol alınamamış olması, personelin iş barışını da maalesef olumsuz etkilemektedir.

Adalet Bakanlığı'nın personeline üç kuruşluk personel kimliğini çok görmesi, personeline vermiş olduğu değerin de tezahürü niteliğindedir.Adalet Bakanlığı'nın personelin kimlik kartı gibi böyle basit konuyu çözüme kavuşturamaması, hakim ve savcı dışında çalışan personelin içinde bulunduğu sorunları nasıl çözüme kavuşturacağı merakla beklenmektedir.

Personel kimliğinin tanzimi konusunda yaşanılan bir vak'a:

Yazı İşleri Müdürünün bir tanesi, kendisine ve maiyetinde çalışan personeline kimlik kartı tahsis edilmesi için Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nü arıyor;ama Personel Genel Müdürlüğü tarafından, ?Bakanlık artık, personel kimlik kartı tanzimi yaptırmıyor, personeller, kimlik kartlarının tanzimi yönünde kendi çabaları cihetine gidecektir? şeklinde cevap alıyor, akabinde maiyetinde çalışan personelinin, personel kimlik kartlarının tanzimi yönünde tamamen kendi imkanını seferber etmiş, daha sonra bağlı bulunduğu Adalet Komisyonu Başkanına bu kartı imzalatmıştır. Personel kimliklerinin tanziminin bedeli ise 5 TL bile etmemektedir.

Hülasa: Personelin kimlik kartları, personelin aidiyetliği yönünde önem arzetmektedir ve Adalet Bakanlığı'nın, personel kimlik kartlarına verdiği önem ile personeline verdiği önem doğru orantı oluşturmaktadır.

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü;tüm personelinin kimlik kartlarının tanzimini yaptırması bakanlığın bütçesinde açığa neden olacak kadar büyük bir miktarı gerektirmemektedir.

Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp gerekli düzenlemelerin yapılması dileğiyle

Hazırlayan: Kanun'i- Esasi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber