Hazine'den Maliye'ye tepki

Haber Giriş : 19 Temmuz 2005 09:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtiçindeki banka hesapları üzerinde incelemeler yapan Maliye Bakanlığı'nın yurt dışına yapılan para transferlerini de inceleme kapsamına aldığı öğrenildi. Ancak, Merkez Bankası'ndan para transferlerine ilişkin bilgileri derlemek isteyen Maliye Bakanlığı, Hazine'nin tepkisine neden oldu. Hazine Müsteşarı ıbrahim Çanakçı imzasıyla Maliye Bakanlığı'na gönderilen 'ivedi' bir yazıda; yurt dışı transferlere ait bilgilerin düzenli olarak ilgili kurumlara aktarılmasına karşın Maliye Bakanlığı denetim elemanlarının geçmişe dönük işlemleri incelemek için 'bireysel' taleplerde bulunduğu belirtildi.

Para transferi nasıl bildiriliyor
Maliye Bakanlığı, bu yıl denetim programı kapsamında bankacılık ve özel finans kurumları aracılığıyla yapılan para hareketlerini ele almaya karar verdi. Bu çerçevede bankalardan yapılan para transferleri toplandı. Bakanlığa bağlı denetim elemanları Merkez Bankası'ndan da yurtdışına yapılan para transferlerine ilişkin bilgileri de talep etti. Hazine Müsteşarı ıbrahim Çanakçı da 22 Nisan tarihinde Maliye'ye gönderdiği bir yazıyla, öncelikle yurtdışına yapılan transferlerin nasıl bildirildiğine açıklık getirdi. Buna göre, 32 sayılı karara göre, ithalat, ihracat ve görünmeyen işlemler dışında 50 bin dolar karşılığı ve bu miktarı aşan Türk liraları ile aynı miktardaki ABD doları ve eşitini aşan dövizlerin yurt dışına transfer işlemlerine ilişkin bilgiler, işlem tarihinden itibaren 30 gün içinde bakanlıkça belirlenen mercilere bildiriliyor. Söz konusu transferler, çeşitli bilgileri de içerecek şekilde bankalarca toplanıyor ve 3'er aylık dönemler halinde de Maliye ile Hazine'ye gönderiliyor.

'Serbest transfer olarak algılanıyor'
Çanakçı, Merkez Bankası'ndan konuya ilişkin bir yazı geldiğini belirterek, söz konusu bilgilerin Gelirler Genel Müdürlüğü ve Vergi ıstihbarat Merkezi'ne düzenli olarak gönderilmesine rağmen, vergi incelemeleri yapmakla görevlendirilen denetim elemanlarınca incelemeye konu gerçek ve tüzel kişilere ait olabilecek transferlere ilişkin geçmişe yönelik işlemlerin araştırılması için bireysel taleplerde bulunulduğunu bildirdi. Denetim elemanlarının özel ve tüzel kişilerin isimlerini bazı ilave bilgilerlerle vererek, bu kişilere ait "para hareketi", "işlemler", "havaleler" gibi bilgileri istediği kaydedildi. Transferlerin yurtdışına veya yurt dışından yurt içine doğru olup olmadığınin belli olmayabileceğine dikkat çeken Çanakçı, buna rağmen Maliyecilerin bunu "serbest transfer" olarak algıladığını ve bu işlemlerin geçmişe dönük araştırılmasını talep ettiğini ifade etti.

Veriler sağlıklı olmayabilir
Bu çerçevede saklanan bilgilerden yapılan tanımlar doğrultusunda bilgisayar ortamından elektronik olarak tarama yapıldığı ancak genelde yapılan tanımlarla tam olarak uyuşan verilerin bulunamadığı ifade edildi. Bu durumda Maliye'ye "herhangi transfer bilgisinin olmadığı" ya da "benzer" olabilen bazı kayıtların bildirildiği kaydedildi. taramalardan elde edilecek verilerin ön isim olup olmaması, açık yazılıp yazılmaması, yazım karakterlerinin farklı olup olmaması, adres, nüfus ve benzeri bilgilerin yer alıp almaması, eksik veya yanlış yazılıp yazılmamasına bağlı bir çok faktör dolayısıyla değişebileceğinin altı çizildi. Yapılan çalışmalarda herhangi bir veriyle karşılaşılamadığı ya da gerçeği yansıtmayan çok farklı sonuçların alınabildiğinin de altı çizildi. Bu tür taleplerin araştırılması, yazışmalar, anılan diğer nedenlerle zaman kaybının yaşandığı ve sağlıklı olmayan sonuçların ortaya çıktığı ifade edildi.

Çanakçı, bu tip nedenlerle yurt dışına serbest transfer bilgilerinin Merkez Bankası'ndan talep edilmemesi istenerek, "ıhtiyaç duyulması halinde gerekli teknik yardımın Merkez Bankası'nca sağlanması suretiyle söz konusu bilgilerin doğrudan Genel Müdürlüğünüz, Vergi ıstihbarat Merkezi'nden temin edilesinin yerinde olacağı düşünülmektedir" dedi.

Posta havalesine yönelindi
Bu arada hesap uzmanlarının bankaların bütün para transferleri üzerinden yaptığı incelemeler üzerine kişilerin 'posta havalesi' yoluna gittiği tespit edildi. Yetkililer, bankalar üzerinden yapılan transferlerin gözetim altına alınması üzerine son 1 aydır posta havalesine yönelişin arttığını, bu konuda ihbar geldiğini ve posta havale bilgilerine de ulaşıldığını söylediler.

REFERANS

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber