Türkiye'nin en yüksek gözlem terası açıldı

Malatya'nın Akçadağ ilçesi yakınlarında bulunan ve farklı jeolojik özellikleriyle dikkat çeken Levent Vadisi'nde 240 metre yükseklikte bir kayanın üzerine ülkenin en yüksek gözlem terası inşa edildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2012 16:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

100 metrekarelik kapalı alana sahip kafe şeklinde inşa edilen yapının taban kısmı, vadinin dik yamaçlarının daha etkin gözlenebilmesi için cam ile örüldü. Yapı çevresinde açık gezinti yolu yapılan terasın çevresindeki 25 mağaraya güneş panelleri ile kendi enerjisini üretebilen, otomatik ışıklandırma sistemi yerleştirildi. Adrenalin tutkunlarının yeni gözdesi olmaya aday olan bölgeye bunge jumping atlama kulesi ve jeopark yapılması da gündemde.

Malatya Valisi Ulvi Saran, 240 metre yükseklikteki tesisin Türkiye'nin en yüksek gözlem terası olduğunu belirtti. Yaklaşık 10 bin yıldır yaşamın var olduğu bilinen vadiyi bir cazibe merkezi yapmak için böyle bir tesis vücuda getirdiklerini söyleyen Saran, Levent Vadisi'nin hem topografik yapısı hem de manzarasıyla doğa harikası olduğunu söyledi. Vadi için bundan sonra bir jeopark yapılmasının planlandığını ifade eden Ulvi Saran, vadinin iki tarafındaki 25 mağarayı da güneş panelleri yerleştirerek aydınlattıklarını kaydetti.

Vadinin yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunulabilecek, sahip olduğu jeolojik formasyonların niteliği itibariyle bazı bilim adamlarının ilgisine konu olabilecek bir yer olduğunu anlatan Saran, "Vadinin iki yamacı çok dik kayalıklarla dolu. Bu kayalıkların ön cephelerinde sayısız mağara var. Öte yandan buralarda tarih öncesi dönemlerden bazı yerleşimlerin izlerine rastlıyoruz. Vadi tabanından 240 metre yükseklikte Türkiye'nin kapalı olarak ilk seyir terasını inşa ediyoruz. Açık bir gözlem terası sanırım Karabük'te inşa edilmişti. Ancak o sadece bir platform şeklinde ve 90 metre yükseklikte.? dedi.

Vadinin yamaç paraşütü için oldukça elverişli olduğunu vurgulayan Saran, yamaç paraşütü yapılabilmesi için de çalışma yapacaklarını söyledi. Saran, vadide kampçılık, izcilik gibi sporların da yaygınlaşması için çalışacaklarını ifade etti.

25 kilometre uzunluğundaki vadinin yürüyüş için çok uygun olduğunu, vadide jeopark kurulması için çalışmalarının devam ettiğini anımsatan Saran, "Buradaki topografik yapının oluşumu ile ilgili verileri insanların izleyebilecekleri küçük bir müze yapılmasını tasarlıyoruz. Bu faaliyetlerimizin yanı sıra kampçılık, izcilik, mağara keşfi gibi sportif amaçlı faaliyetlere yer verilecektir. Ayrıca kurulacak bir atlayış kulesi ile bungee jumping yapılabilecektir. Birkaç hafta içerisinde tamamlanacak seyir terası yanında kafeterya hizmete açmayı ve bölgemiz ekonomisine katkı sağlamayı planlamaktayız." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber