Prof. Dr. Beyhan: Üretim yöntemleri gelişti ancak yiyecek üretiminde sıkıntı var

27. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Arif Beyhan, tarımsal üretim yöntemleri ve teknolojilerinde önemli gelişmeler olmasına rağmen bazı ülkelerin yiyecek maddeleri üretiminde önemli açıkları olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2012 20:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun'da düzenlenen 27. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)'nde başladı. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki kongreye, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Kütahya Milletvekili Alim Işık, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, rektör yardımcıları, dekanlar, daire müdürleri ve çok sayıda öğretim üyesinin katıldı.

Yoğun katılımın olduğu kongreye ev sahipliği yapan Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Arif Beyhan, Samsun'un aynı kongrenin ikincisine de ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

Prof. Dr. Beyhan, tarımsal üretim yöntemleri ve teknolojilerinde önemli gelişmeler olmasına rağmen bazı ülkelerin yiyecek maddeleri üretiminde önemli açıkları olduğuna dikkat çekti.

Bu yıl düzenlenen kongreye 123 bildiri sunulduğunu ifade eden Prof. Dr. Beyhan, ?Tarım sektörü küresel rekabetin en yoğun yaşandığı sektörlerin başında gelmektedir. Tarımsal üretim için verimlilik artışı kaçınılmazdır. Tarım sektörümüzün güçlenmesi sürecine önemli katkılar sağlayacağına inandığımız kongrede, Türkiye'nin genel mekanizasyon durumu, tarım makineleri işletme tekniği, temel tarımsal işlerde mekanizasyon uygulamaları, hasat sonu teknolojisi, tarım makineleri tasarımı, tarımda enerji kullanımı ve alternatif enerji kaynakları, tarımsal otomasyon, tarım makinelerinde ergonomi ve iş güvenliği, tarımsal atık yönetimi ile tarım makineleri eğitimi konuları ele alınacak.? dedi.

Tarımsal mekanizasyonun, tarımsal üretimin vazgeçilmez bir parçası olduğuna dikkat çeken OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran ise ?Toplumu beslemek için yapılan tarımsal üretimin bugünkü miktar ve verimlilik düzeyine ulaşmasında, insan gücü ile yapılabilecek iş yükünün ve insan eliyle yapılabilecek hassasiyetin çok ötesinde bir seviyede gerçekleştirilmesini mekanizasyon sağlamaktadır. Bu nedenle gelecekte özellikle bilişim teknolojilerinin ve robot teknolojisinin tarımda kullanılmasını sağlayacak yenilikler beklenmektedir.? diye konuştu.

OMÜ RÖKTÖRÜ PROF. DR. AKAN: TARIM SEKTÖRÜNDE İŞSİZLİK PROBLEMİ BÜYÜK

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan da ?Mekanizasyonla beraber kaçınılmaz bir son olarak tarım sektöründe işsizlik problemi karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'de birçok ziraat fakültesi olmasına rağmen bu fakültelerde yapılan araştırmaların sahaya aktarılması, üretime dönüştürülmesi bu araştırma geliştirmelerin sahaya uyarlanması safhasında henüz arzulanan noktada değiliz. Üniversitelerde üretilen bilginin iş dünyasıyla paylaşılması gerektiğini düşünüyorum. Üniversitede üretilen bilgilerin kitap ve dergilerde sınırlı kalmayıp üretim sahasına aktarılması gerekir.? şeklinde konuştu.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy da yaptığı konuşmada tarım sektörünün en önemli sektörlerin başında geldiğini söyledi. Vali Aksoy, Samsun'un tarımsal alanda Türkiye'de önde gelen kentlerden beri olduğuna ve Bafra ile Çarşamba ovaları gibi önemli ekilebilir alanlara sahip olduğuna değindi. Aksoy, kongrede emeği geçenlere ve destek veren kuruluşlara teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber