Avukat Hakları Merkezi, cinsel istismarcıların avukatına sahip çıktı

Sakarya Barosu Avukat Hakları Merkezi, Sakarya'daki 14 yaşındaki Ö.C.'ye cinsel istismar davası sanıklarının avukatlığını yapması sebebiyle tepki gören avukat İlknur Ebiz Yıldız'a sahip çıktı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2012 17:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Başkanı Avukat Zafer Kazan, yaptığı yazılı açıklamada, tartışma ve açıklamanın Ö.C nin karşı karşıya kaldığı iddia olunan istismarı mazur kılamayacağını belirtti. Ancak gerek yargılama süreci, gerek basında çıkan haberlerin sorumluluk duygusu ile ele alınması gerektiğini ifade eden Kazan, ? Zira bir avukat mesleğini icra ederken yasalar ve meslek kuralları çerçevesinde tamamen özgür olup, savunma hakkının kutsallığı kapsamında; avukatın işi-davayı red veya kabul yetkisi sorgulanamaz. Aksi davranış savunmanın bağımsızlığını kısıtlar nitelikte olup, Avukat Hakları Merkezimiz tarafından kabul edilemeyecektir.? dedi,

Söz konusu yazılarda, mağdurun hakkından bahsedilirken yine aynı yaşlarda hatta kimisi mağdurdan daha küçük olan sanık çocukların hakları ve daha da önemlisi savunmanın temsilcisi olan avukat haklarının ihlal edildiğini savunan Kazan açıklamasını şöyle sürdürdü: ? Unutulmamalıdır ki mahkemelerin varlık sebebi savunma hakkının kutsallığıdır. Savunma hakkı vazgeçilemez ve devredilemez bir hak olması nedeniyle öncelikle bir insanlık hakkıdır ve tüm haklardan bizce kadın haklarından da önce gelir. ?

Reyting kaygısıyla hareket eden bazı yazılı ve görsel medyanın suça sürüklenen çocukların avukatlarını hedef tahtası haline getirdiğini ileri süren Kazan ? Sonuç itibariyle bizi ilgilendiren ve meselenin en vahim tarafı sayın meslektaşımız Sakarya Barosu Avukatlarından Avukat İlknur Ebiz Yıldız ve onun nezdinde tüm avukatların hakarete maruz kalmalarına neden olan medyayı bu haberleri nedeniyle kınıyoruz. Ayrıca bu hususta gerekli yasal prosedür başlatılmış, olup bu hususta kararı yargı mercileri verecektir. Biz de Sakarya Barosu AHM olarak bu durumun takipçisi olacağız. diye konuştu.

Kazan, her dava önemli olduğu gibi, istismar davaları da çok önemli davalar olduğunu dile getirerek ? Ancak her şart ve durumda adil olmak özellikle hukukçuların topluma olan bir borcudur. Basının taşıdığı sorumluluğun ise hukukçuların sorumluluğundan aşağı kalır bir yanı yoktur. Bu nedenle basının ve sivil toplum kuruluşlarının daha dikkatli ve sorumlu davranmaları gerektiği yönündeki kanaatimizi kamuoyu ile paylaşmak isteriz. ? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber