Doktorlar, döner sermaye paylarını hastane için harcadı

Haber Giriş : 15 Eylül 2005 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkari'nin Şemdinli ilçesi, doktorların çabasıyla modern bir hastaneye kavuştu. Hastalar artık, İran ya da Van'a gitmeden, her türlü tetkiki burada yaptırabiliyor. Şemdinli ilçesindeki devlet hastanesi, yakın zamana kadar sağlık ocakları kadar bile hizmet veremiyordu. İmkansızlık yüzünden hastalar Van'a sevkediliyor ya da İran'a gitmek zorunda kalıyordu.Ancak meslektaşlarının aksine bölgede çalışmayı kabul eden doktorlar, ilçe halkını büyük bir sıkıntıdan kurtardı.

Birçok doktorun gitmeden istifasını verdiği ilçede görev yapan doktorlar ve hastane çalışanları, döner sermaye paylarının tümünü hastanenin yeniden yapılandırılması için bağışladı ve bakanlığın da yardımıyla yedi ay içinde hastane baştan aşağı yenilendi. Yapılan çalışmayla Şemdinli, bölgedeki birçok özel hastanede olmayan imkanlara kavuştu. Otomasyon sistemine geçilen hastanede odalara klima takıldı ve tetkikler için de laboratuvar kuruldu. Daha önce tek bir hastanın dahi yatılı kabul edilmediği hastane, şimdi 30 hastaya yatılı olarak hizmet verebilecek durumda.

Doktorlara mecburi hizmet


Doğuda döner sermaye paylarının tümünü hastane için harcayan doktorların yanı sıra, bölgede çalışmayı reddeden doktorlar da yok değil. Ancak, doktorlara mecburi hizmet, haziran ayında 'devlet hizmeti' adı altında geri geldi. Uzman tabip unvanını kazananların, her eğitimleri için ayrı ayrı olmak kaydıyla 'devlet hizmeti' yapmasını öngören teklif, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yasa, iki yıl önce çıkarılan uygulamasına son verilen doktorlara yönelik mecburi hizmeti, 'devlet hizmeti' adı altında geri getiriyor.

Yasa uyarınca, yurtiçinde veya yurtdışında öğrenimlerini bitirerek doktor, uzman doktor ve yan dal uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, her eğitimleri için ayrı ayrı olmak kaydı ile 'devlet hizmeti' yapmakla yükümlü olacak. Mecburi hizmet süresi, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından hazırlanan ilçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması'na göre kademelendiriliyor ve 300 ile 600 gün arasında değişiyor.

Devlet hizmeti yapmayanlar

Tıp fakülteleri ve eğitim hastanelerinden mezun olan veya uzmanlık ve yan dal uzmanlık öğrenimini tamamlayan tabip ve uzman tabipler de bu uygulamaya tabi tutulacak.

Eş durumu ve sağlık mazereti nedeniyle yapılacak atamalar hariç personelin görev yerleri, tercih hakkı verilmek suretiyle kurayla belirlenecek. Devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamındaki personel, bu görevlerini tamamlamadan mesleklerini icra edemeyecek. Tabipler, devlet hizmeti yükümlülüklerine başlamadan veya tamamlamadan asistanlık ya da yan dal asistanlık sınavlarına katılabilecek ve uzmanlık eğitimine başlayabilecek.

Eksik kalan devlet hizmeti yükümlülüklerini, uzman tabip veya yan dal uzmanı olarak yapacakları devlet hizmeti yükümlülüğüne ilave etmek suretiyle yerine getirecek. Ancak, birden fazla uzmanlık veya yan dal uzmanlık eğitimine başlanabilmesi için devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanması şart koşulacak.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber