'Töre ve namus' cinayetleri

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhtar Akyol, Kadın Sığınma Evleri'nin açılmasından sonra töre ve namus cinayetlerinin azaldığını bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2012 00:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akyol, yaptığı yazılı açıklamada, belediye bünyesinde hizmete sundukları

"Alo Doğum Hattı, Alo Kadın Danışma Hattı, Anne Merkezi, Kadın Sığınma Evi" ile hizmeti vatandaşın ayağına kadar götürdüklerini dile getirdi.

İnsanın hayatına dokunan hizmetler verdiklerini ifade eden Akyol, şunları kaydetti:

"Son dönemde kadına yönelik şiddetin artmasıyla kadınlara hizmet veren birimlerinin önemi artmaya başladı. Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Kadın Sığınma Evi'nde 20 çocuk, 20 kadın olmak üzere 40 kişi kalıyor. Bu kapasite, talep gelmesi durumunda 120'ye kadar çıkabilecek. Bize gelen herhangi bir şikayette uzmanlarımız ve psikologlarımız hemen harekete geçiyor. Kadınların sorunlarıyla ilgili bilgileri alıyorlar. Bazen telefonda sorunu çözebiliyoruz, bazen de gidip evinden alıyoruz."

Kadın Sığınma Evi'nde, mağdurlara hukuki ve sağlık yönünden de destek verdiklerini vurgulayan Akyol, fiziki ve psikolojik şiddetin yanında aile fertlerinin dışındaki şiddet biçimlerinden kaynaklanan sorunları da değerlendirdiklerini kaydetti.

-"Kadınlar, hak ve hukuklarını aramalı"

Akyol, şiddet gören kadınların ücretsiz "Alo 444 17 01" hattını arayarak her türlü sıkıntılarını anlatabileceklerini, görüşmeleri kadının talep ettiği mekana göre yaptıklarını belirtti.

Şiddet gören kadının kocasından boşanmak istemesi durumunda hukuki süreçle ilgili baroyla irtibata geçip bir avukat aracılığıyla kadına yardımcı olduklarını vurgulayan Akyol, "Kadın eşinden boşandıktan sonra kadını göndermiyor işe yerleştirip hayata tutunmasını sağlıyoruz. Kadın bize sığındığı zaman kendini güvende hissediyor" ifadelerini kullandı.

Nüfusu 50 binin üzerinde olan yerleşim merkezlerinde, yasa gereği Kadın Sığınma Evleri'nin açılmasının zorunlu olduğunu da aktaran Akyol, şunları kaydetti:

"Kadın Sığınma Evleri'nin açılmasından sonra töre ve namus cinayetleri azaldı. Sığınma evlerinin tanıtımı iyi yapılmalı. Birçok şiddet gören kadının sığınma evlerinden haberi yok. Gaziantep'te birçok kadın gizli şiddet görüyor. Ancak bunu dışa yansıtmıyor. Şiddet gören kadın oranının daha yükseklerde olduğunu tahmin ediyorum. Ama kadın kendini ifade edecek bir merkez veya kuruma gidemiyor ya da bunu bilmiyor."

Tük kurum ve kuruluşlardan sığınma evlerinin tanıtılması için yardım beklediklerini aktaran Akyol, kadınlardan da haklarını çekinmeden aramalarını istedi.

Muhabir: Zerin Özdilek / Veli Gürgah

Yayıncı: İsmail Fidan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber