Gizli anayasadan hükümet sorumlu

Haber Giriş : 07 Kasım 2005 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MGK, Milli Güvenlik Siyaseti Belgesini, 'bir Bakanlar Kurulu dokümanı? olarak tanımladı ve uygulanmasından Bakanlar Kurulu'nun sorumlu olduğunu belirtti

MGK Genel Sekreterliği sitesinde ?Türkiye Cumhuriyetinin millî menfaatleri ve millî hedefleri, millî hedeflere ulaşılması için takip edilecek iç ve dış güvenlik ile savunma siyasetlerine ilişkin esasları kapsayan bir Bakanlar Kurulu dokümanı? olarak tanımlanan belgenin, MGK tarafından uygun görülürse onay için Bakanlar Kuruluna gönderildiği ve Bakanlar Kurulunun onaylaması halinde yürürlüğe girdiği belirtilerek, ?Belgenin uygulanmasından Bakanlar Kurulu sorumludur? deniliyor.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği sitesinde Millî Güvenlik Siyaseti Belgesi'nin (MGSB) MGK tarafından uygun görülürse onay için Bakanlar Kuruluna gönderildiği ve Bakanlar Kurulunun onaylaması halinde yürürlüğe girdiği belirtilerek, ?Belgenin uygulanmasından Bakanlar Kurulu sorumludur? deniliyor.

MGG Sekreterliği resmi sitesinde yer alan sıkça sorular bölümünde Türkiye Cumhuriyeti'nin milli güvenlik siyasetinin MGSB'de yer aldığı ifade edilerek şu ifadelere yer veriliyor:

?Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin milli menfaatleri ve milli hedefleri, milli hedeflere ulaşılması için takip edilecek iç ve dış güvenlik ile savunma siyasetlerine ilişkin esasları kapsayan bir Bakanlar Kurulu dokümanıdır. MGK Genel Sekreterliği tarafından ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile koordineli olarak hazırlanır ve taslak olarak MGK'ya sunulur. MGK tarafından uygun görüldüğü onay için Bakanlar Kurulu'na gönderilir. Bakanlar Kurulu onayladığı takdirde taslak belge ?Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi' ismini alır ve yürürlüğe girer. MGSB'nin uygulanmasından Bakanlar Kurulu sorumludur."

Üskül: Genel politikaların açıklanmasında sakınca yok

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Üskül ise ?Demokratik bir sistemde milli güvenlikle ilgili çok teknik, gizli kalması gereken konuların dışında, genel politikaların açıklanmasında bir sakınca olmasa gerek? eleştirisini getirdi.

MGK'de siyasetçi ve askerin birlikte görüştüğü ve hükümete önerdiği MGSB'nin bir tür danışma faaliyeti olarak değerlendirildiğinde hukuka aykırı sayılamayabileceğini ifade eden Üskül, MGSB'nin hazırlanıp uygulamaya konulmasının sorumlusunun hükümet olduğunu söyledi. Üskül, ?MGK kararı sadece bir öneridir. Bu belgenin resmi bir politika haline gelmesi hükümetin bunu kabul etmesi, onaylamasıyla mümkün olur. Elbette o andan itibaren de sorumlu hükümet olacaktır? diye konuştu.

İHD ve ÇHD: Temel hak ve özgürlükler tehlikede

İnsan Hakları Derneğiyle ve Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubeleri ise yaptıkları ortak açıklamada, MGSB'nin temel hak ve özgürlükler açısında riskler taşıdığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

?MGSB'nin yeni versiyonunda da yer bulan ?iç güvenlik tehditlerine karşı ordunun kullanılması, gerekli görüldüğü zamanlarda tehditlerin ortadan kaldırılması için idareyi ele alması' ile ilgili bölüm demokratik hukuk rejimine hukuk dışı müdahalelere uygun zemin yaratmanın açık örneğidir. MGSB'de yer aldığı belirtilen bu düzenleme, açık ve örtülü darbelerin habercisidir. Kaynağını ve yetkisini demokratik süreçlerden ve toplumdan almamış bir kuruma iç güvenlik gerekçesiyle idareyi ele almaya dek varan yetkiler tanınması anayasal temel hak ve özgürlükler açısından kabul edilemez niteliktedir.?

Erdoğan: Demokrasiyle bağdaşmıyor

Hacettepe Üniversitesi Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilimdalı Başkanı Anayasa Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, MGSB gibi belgelerin demokrasiyle de, mevcut anayasayla da bağdaşmadığını vurguladı. Erdoğan, ?MGSB gerek hazırlanışı ve gerekse öngörülen normatif etiksi bakımından yürürlükteki anayasaya bile aykırıdır. Bu ?hikmet-i hükümet'in ?hukukun üstünlüğü'ne galebe çalmasının veya başka bir deyişle bürokratik seçkinlerin devleti hukuka egemen kılmalarının sembolik ifadesidir? dedi.

Yeni Asya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber