Yaşını büyüterek bedelli yolunu açtı!

Adıyamanlı Hakan Akbaş, nüfusa bir yıl geç yazdırıldığını belirterek açtığı davayı kazandı ancak askerlik şubesi ise yaşını büyütenlerin bedelli askerlikten yararlanamayacağını bildirdi. Akbaş, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ndeki davayı da kazanarak bedelli yolunu açtı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 07 Ocak 2013 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bedelli askerlik tutarının ikinci taksitini yatırmayanlar ile şartları taşıdığı halde başvurmayanlara yeni bir fırsat tanımak amacıyla TBMM'ye sunulan yasa teklifinden sonra, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi emsal bir karara imza attı. Adıyamanlı Hakan Akbaş, 2011 yılında 30 yaşından gün alamadığı için yararlanamadığı bedelli askerlikle ilgili, “Gerçek doğum tarihim 1 Ekim 1982 ama nüfus kayıtlarına 1 Ekim 1983 olarak geçirildi” diyerek Adıyaman 2.Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, Akbaş'ın doğduğunu söylediği Adıyaman Devlet Hastanesi'nden 1982 yılı doğum kayıtlarını istedi. Hastane ise, 1995 ve öncesine ait arşivlerin tahrip olduğunu bildirdi. Mahkeme zabıta araştırması ve şahitlerin ifadelerine başvurdu ve Akbaş'ın yaşının büyütülmesine karar verdi. Akbaş da kararı askerlik şubesine verdi.

Askerlik Şubesi, Bedelli Askerlik Yasası'ndaki 'yaşlarını değiştirenler' maddesi gereği, doğum tarihinin hastane kayıtları esas alınmadan yapılmaması nedeniyle, Akbaş'ın bedelli askerlikten yararlanmasını reddetti. Akbaş konuyu bu kez Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Askeri mahkeme de, “Konu, kayıtları muhafaza sorumluluğu olmayan davacının aleyhine yorumlanamaz” diyerek, idarenin hatasından vatandaşın sorumlu olmayacağını belirtti. Albay Çoşkun Güngör, Piyade Kurmay Yüzbaşı Ertuğrul Şahin, Yüzbaşı Abdurrahman Beşiroğlu, Akbaş'ın bedelliden yararlanabileceğini yönünde oy kullanırken, Albay Kenan Kenan ile Deniz Kurmay Albay Bora Uğurlu karşı oy verdi.

İki hakimin itirazı

Karşı oy kullanan askeri mahkeme üyeleri, gerekçe olarak bedelli askerlikten yararlanma konusunda askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş düzeltmelerinin dikkate alınmayacağı kuralına dikkat çektiler. Gerekçede, zabıta araştırmasında tespit edilen hususun, davacının 1982 yılında doğduğu değil, doğduğu iddia edilen hastanede tahribat olması nedeniyle davacının doğduğu tarihlere ait hastane kayıtlarına ulaşılamadığı konusu olduğu kaydedildi. Gerekçede, davacının bedelli askerlik kanunu çıkıncaya kadar böyle bir tespitte bulunmamasına da dikkat çekilerek, “Davacının kanun çıktıktan sonra böyle bir tespit davası açması ve doğumunu resmi hastane kayıtları ile belgelendirememesi karşısında, yaş düzeltme işlemini gerçek doğumunun tespiti amacıyla değil kanuni engeli aşarak bedelli askerlikten faydalanmak için yaptığı değerlendirilmiştir” denildi. Askeri mahkeme ise aldığı kararı Milli Savunma Bakanlığı'na iletti. Bakanlığın, maddi bir hataya dayanarak itiraz etme hakkı bulunuyor. Ancak Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin kararları kesin karar niteliği taşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber