Becayişe gitmeyenin cezası diğer öğretmene kesildi

Milli Eğitim Bakanlığından, yayımlanan duyuru doğrultusunda becayiş ataması yapılan öğretmene ceza gibi uygulama... Diğer öğretmen göreve başlamadığı için bazı becayiş yapan öğretmenlerin yapılmış olna atamaları iptal edildi. Bu kişilerden bir kısmı görevine başlamıştı..

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Ocak 2013 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Becayişe gitmeyenin cezası diğer öğretmene kesildi

Önceki yıllarda tek hamlede yapılan özre dayalı yer değişikliği işlemleri İl emrine atama kaldırıldığı için bu yıl YEDİ aşamada dahi halledilememiş ve bakanlık tarihinde bir rekor kırılmıştı.

Bu konuyu “7 aşamada dahi halledilemeyen eş durumu özrü..” haberimizde bu konuya değinmiştik.

Bu atamalar içinde Yaz Dönemi Özür Grubu Yer Değiştirmeleri (1 ve 2. Aşama) ile Özür Durumundan Yer Değişikliği Yapılamayan Öğretmenlerin Yer Değişiklikleri kapsamında Özür Durumundan Yer Değişikliği Yapılamayan öğretmenlere bu defa Bakanlık; “Özür Durumundan Yer Değişikliği Yapılamayan Öğretmenler İle Bunların Görevli Oldukları Kurumlara Atanmak İsteyen Diğer Öğretmenlerin Karşılıklı Yer Değişikliği (Becayiş)” yapılması amacıyla duyuru yapmış ardından Öğretmenlerin 'becayiş' atamalarında tercih edebileceği kurumların listesini yayınlamış başvuruları alarak atamaları gerçekleştirmiştir.

Bu atamalara Becayiş duyurusunun “3- Özür durumundan yer değişikliği yapılamayan öğretmenler ile karşılıklı yer değişikliği talebinde bulunacak öğretmenlerin adaylığı kaldırılmış ve bulunduğu ilde en az bir yıl çalışmış olması gerekmektedir.

4- Yer değiştirmelerin karşılıklı yapılabilmesi için sadece ilan edilen eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin özür durumundan atanmak istedikleri illerdeki öğretmenler başvuruda bulunabilecekler, bu illerin dışındaki illerde görevli öğretmenlerin başvuruları kabul edilmeyecektir.” maddelerine göre özür durumundan atanmak isteyen öğretmenin atanmak istediği illerdeki özür durumu olmayan öğretmenlerde özür durumu olan öğretmenin okuluna yer değiştirme isteğinde bulunmuşlardır.

Fakat; Becayiş duyurusunun 9. maddesinde; “ Karşılıklı yer değişikliği yapılanların yer değişiklikleri kesinlikle iptal edilmeyecektir.” açıklaması bulunmasına karşılık sitemize iletilen bilgilere göre bazı atamalar iptal edilmiştir.

Özür durumundan yer değişikliği yapılamayan öğretmenlerden karşılıklı yer değiştirmesi yapılan fakat göreve başlamayan öğretmenler nedeniyle karşılıklı yer değişikliği talebinde bulunan ve yer değiştirmesine karşılık yeni görevine giderek göreve başladıkları halde ataması diğer öğretmenlerden bazılarının yer değiştirmeleri iptal edilmiştir.

Bu öğretmenler hangi suçu işlemişlerdir de atamaları iptal edilmiştir?

Bu öğretmenler atamaları yapıldığı için yeni görevine giderek göreve başlamışlar ve yeni atandıkları yerlerde yeni hayatlarını kurmuşlar, çocuklarını okullara kaydetmişler, ev kiralamışlar vs yeni yaşamlarını kurmuşlardır.

Atamaları iptal edelim kararlarını alan ve kararnameleri imzalayan yetkililerin empati yapmaları gerekmiyor mu? Karda kışta bu yapılan işlem hangi akla ve mantığa uyar?

Bu nasıl iştir ki göreve başlamayan öğretmenin cezasını becayiş yapan diğer kişi çekmektedir. Karşılıklı yer değiştirmelerde göreve başlamayan olursa göreve başlayanın ataması iptal edilecektir” uyarısı neden atama duyurusunda bulunmamaktadır?

Bulunamaz çünkü Becayiş duyurusunun 9. maddesinde “Yer değişiklikleri kesinlikle iptal edilmeyecektir.” denilmektedir. Öyleyse bu hükme karşılık göreve başlamayan kişinin ataması neden iptal edilmiştir? Kim etmiştir? Neden etmiştir?

Ayrıca; Yer değiştirmesine karşılık yeni görevine giderek göreve başladıkları halde ataması iptal edilen öğretmenlerin il içinde ve iller arasında da yer değiştirme hakları ellerinden alınmış olacaktır.

Çünkü, 06/05/2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler” başlıklı 26. maddesinin 1,2 ve 4. fıkralarındaki; “(1) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf tutulanlar ile sağlık ve eş durumu özrü nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenmiş olanlardan bulundukları eğitim kurumunda en az 3 yıl süreyle çalışan öğretmenler il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

(2) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf olan öğretmenlerden bulundukları ilde en az üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

(4) İl içinde ya da il dışına yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin, yer değiştirmeleri için gerekli olan bulundukları eğitim kurumunda ya da ilde çalışılması gereken sürenin hesabında, öğretmenlerin kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda veya ilde fiilen öğretmen olarak geçirdikleri süreler dikkate alınır. Kadrosunun bulunduğu eğitim kurumu ya da il dışında görevlendirilen öğretmenlerin yer değişikliği isteğinde bulunabilmeleri için görevlendirildikleri tarihten önce bulundukları eğitim kurumunda ya da ilde çalışılması gereken süreyi tamamlamış olmaları gerekir.” hükümleri yer değiştirip ataması iptal edilerek eski görevine tekrar başlayan bu öğretmenler il içinde ve iller arasında da yer değiştirme haklarına dair süreleri sıfırdan yeniden başlayacak ve gerekli süreleri doldurmaları için 3 yıl geçmesi gerekecektir.

Bu iptal kararı alanlar biraz empati yapsalardı bu hataları yapmayacaklardı. Dolayısıyla “Ey MEB ne olur biraz empati yap!” Diyoruz.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber