?Maaşı bankamızdan ödeyin, binanıza parke yaptıralım'

Haber Giriş : 30 Kasım 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurum ve kuruluşlarının, personel maaşlarını yatırdıkları bankalardan birtakım kazançlar elde ettikleri ortaya çıktı. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), 21 katlı hizmet binasındaki bütün büroların zeminlerini bir bankaya laminat parke ile kaplattırırken; Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) 701 milyar lira gelir elde etti.

Kamu kurum ve kuruluşları, Maliye Bakanlığı'nın tebliği gereği personel maaşlarını 1992'den bu yana bankalar aracılığıyla ödüyor. İlk kurumlar, bankalar için pek çok avantaj sağlayan bu durumdan yararlanamadı. Ancak son yıllarda bankalarla imzalanan sözleşmelerle bu durum kurumlar lehine değişti. DYP Hatay Milletvekili Mehmet Erarslan, konuyu bir soru önergesiyle Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e aktardı. Şahin, bağlı birimlerden gelen cevapları Erarslan'a iletti. Aralarında TİKA, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Kalkınma Bankası'nın da bulunduğu birimlerin maaş ödemeleri konusunda bankalarla sözleşme imzalamadığı belirlendi. Diğer kurumların sağladığı avantajlar soru önergesi ile ortaya çıktı. DPT'de, Vakıflar Bankası'nın bir şubesi 1984'ten beri hizmet veriyor. DPT, bankayla 2004 Şubat ayında, 6 yıl süreyle geçerli olacak bir sözleşme imzaladı. Sözleşme karşılığında ise banka, 21 katlı DPT hizmet binasının zemin döşemelerini laminat parke yaptırdı. Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu, yine Vakıflar Bankası ile memur maaşlarının bu banka üzerinden ödenmesi karşılığında, 2003'te kurum personeline 2 puan düşük faizli ihtiyaç kredisi gibi imkanlar sağlarken, geçen yıl fatura karşılığında kurum ihtiyaçlarının giderilmesi ve personelin sosyal ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 10 milyar lira (10 bin YTL) harcama yetkisi aldı. Kurum, personel sayısının artması üzerine, 2007 yılı Haziran ayına kadar maaşların aynı banka üzerinden ödenmesi karşılığında 45 bin YTL harcama yetkisi aldı. TÜBİTAK, Eylül 2002-2005 dönemleri arası personel maaş ödemeleri için İş Bankası Başkent Şubesi ile bir protokol imzalayarak, banka 375 bin YTL bağış yaptı. Bağış, kurumun faaliyetlerinin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) 6. Çerçeve Programı ile ilgili harcamalarda kullanıldı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Garanti Bankası ile sözleşme yaptı. Banka, personel maaş ödemeleri karşılığında idareye herhangi bir ödeme yapmadı; ancak TOKİ Spor Kulübü'ne 50 bin YTL, TOKİ Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfı'na 2004 yılı için 50 bin YTL, 2005 yılı için ise 21 bin YTL bağışta bulundu.

DİE ise, protokol imzalamak isteyen 6 banka ile görüşmelerde bulundu ve birtakım şartlar öne sürdü. Buna göre, banka DİE'ye ATM kuracak, personele bir maaş tutarında kredili maaş avansı açılacak, hesap ekstrelerinden ücret alınmayacaktı. DİE, Finansbank ile 2004 yılı Mayıs ayında 5 yıllık bir sözleşme imzaladı. Banka, sözleşmeyle DİE'ye, mal ve hizmet alım giderlerinde kullanılması ve harcanması şartıyla 600 bin YTL bağışta bulunmayı taahhüt etti. DİE ile Maliye Bakanlığı arasında yapılan yazışmaların ardından Finansbank, faizi ile birlikte 701 bin 930 YTL bağış yaptı. Miktar, DİE'nin 2005 yılı bütçesinde ?özel ödenek' olarak yer aldı.

Banka değiştir avantaj artsın

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, 2002 ve 2003 yılı maaşlarını en yaygın ATM ağına sahip olan Türkiye İş Bankası aracılığı ile ödedi. Ancak bu dönem için herhangi bir sözleşme imzalanmadı. 31 Aralık 2003 tarihinden geçerli olmak üzere imzalanan sözleşme ile birtakım avantajlar elde edildi. Maaş ödemelerini 2 iş günü öncesinden bankaya yatırmak şartı ile kurul çalışanlarından 100 kişiye ücretsiz internet bağlantısı sağlandı. Kurul, bir yıl sonra İş Bankası ile sözleşmeyi feshetti ve Vakıflar Bankası ile anlaştı. Vakıflar Bankası, maaşların 2 iş günü öncesinden yatırılması karşılığında 150 kişiye ücretsiz internet bağlantısı sağlıyor. Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Mayıs 2005'te imzaladığı 3 yıllık protokol gereği, Vakıflar Bankası'ndan, başkanlıkta görev yapan personele, tüketici kredisi isteği halinde, yüzde 25 indirimle kredi verilmesini sağladı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, çalışanlarının maaş ödemelerini Vakıflar Bankası aracılığı ile yapıyor. Banka, fon hizmet binasının kaba inşaat halindeki bir katının tamiratını temin etti. Gümrük Müsteşarlığı, Türkiye İş Bankası ile protokol imzaladı. Banka, kuruma gereksinimler için 80 bin YTL ayni bağış taahhüdünde bulundu. Bunun üzerine müsteşarlık adına raylı sistem kompakt dosya dolabı ile çantası yaptırıldı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber