İşsiz mühendis ve teknik okul mezunu, iş güvenliğine koşuyor

Türkiye'de son dönemin en gözde mesleği iş güvenliği uzmanı... Türkiye'de şu anda 15 binin üzerinde uzman var. Sayıları da her gün artıyor Bağımsız bir çalışan ayda 6-7 bin lira kazanabiliyor. Peki kimler iş güvenliği uzmanı olabilir? Zorlukları neler? İşte mesleğin ayrıntıları...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Nisan 2013 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun doğal olarak temel amacı iş kazalarının önlenmesi. Bu kapsamda yeni kanunun en önemli özelliği ise, kaç kişi çalıştırırsa çalıştırsın tüm işyerlerine, hatta apartmanlara, iş güvenliği uzmanından hizmet alınması zorunluluğunu getirmesi. Sadece iş güvenliği uzmanı değil, aynı zamanda işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personelinden de hizmet alınması, yeni kanuna göre zorunlu. Bu anlamda bu yeni kanun, yeni bir faaliyet alanının ve ekonominin doğmasına neden oldu. Bu alanda hizmet vermek amacıyla, adına Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) denilen, ticaret kanunlarına göre kurulu yeni şirketler ortaya çıktı.

1.5 MİLYON İŞYERİ VAR

BU şirketler, bünyelerindeki iş güvenliği uzmanı, hekim ve sağlık personelleri ile işyerlerinin kanundan gelen zorunlu istihdam yüklerini karşılayacaklar. Şu anda ülkede 1.5 milyona yakın işyeri olduğunu düşünürsek, bu uzmanlara ne kadar çok ihtiyaç olduğu ortaya çıkar. Yüksek para cezaları yüzünden de işverenleri bu uzmanları bir an önce temin etme telaşına düşürmüş durumda.

KİMLER UZMAN OLABİLİYOR?

İŞ güvenliği uzmanı olabilmek için mimarlık ve mühendislik bölümlerinden mezun olmak veya üniversitelerin fen veya fen-edebiyat fakültelerinin fizik veya kimya bölümleri ile üniversitelerin meslek yüksekokullarının iş sağlığı ve güvenliği programlarından mezun olmak gerekiyor. Bu kişiler teorik bölümü 180 saat, uygulamalı bölümü 40 saat olan eğitim programına katılıp Çalışma Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nün yapacağı sınavda başarılı olurlarsa, (C) sınıfı iş güvenliği uzmanı olmaya hak kazanıyorlar. (C) Sınıfı iş güvenliği uzmanları az tehlikeli işyerlerinde görev yapabildikleri gibi, 30 Haziran 2015'e kadar tehlikeli işyerlerinde de görev yapabilecek.

35 bin kişi başvurdu

İŞ güvenliği uzmanlığı sınavı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü tarafından normalde yılda 2 defa yapılıyordu. Ancak bahsettiğimiz talep doğrultusunda bu yıl 4 defa iş güvenliği uzmanı sınavı yapılacak. 18 Ağustos 2013 tarihinde yapılacak sınav için şu anda 35 binin üzerinde başvuru var.

Aylık kazancı 6-7 bin TL

PİYASADA bağımsız olarak çalışıp, farklı işyerlerine hizmet veren uzmanların ortalama ayda 6 -7 bin TL kazandığı söyleniyor. Doğal olarak herkes sertifika sabihi olmak için sınavlara koşuyor.

25 kişi hüküm giydi

İŞ güvenliği uzmanlarının işyerlerinde kendi kusurlarından kaynaklanan durumlarda ceza puanı uygulaması ve sertifikalarının askıya alınması veya iptali söz konusu. Hatta iş kazalarında iş güvenliği uzmanının kusurlu olması halinde hapis cezasına varan yaptırımların olması. Şu an itibariyle yaklaşık 25 uzman sırf bu nedenle hüküm giydi.

Adaletsizlik var

FEN-Edebiyat fakültesi fizik ve kimya bölümü mezunlarının iş güvenliği alanında istihdam edilebilir olmaları önemli. Ancak biyoloji mezunlarının bu fakülte bölümlerinden ayrı tutulmaları da anlaşılır gibi değil. Ayrıca Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunlarının da en azından (C) sınıfı iş güvenliği uzmanı olmalarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiği kanaatindeyim.

2 SORU 2 CEVAP

Fazla ücret yerine izin alınabilir mi?

- Fazla çalışma yaptığımızda daha fazla ücret yerine boş zaman kullanabilir miyim?

- Cevap: Fazla çalışma yapan işçilere isterlerse, bu çalışmaları karşılığında zamlı ücret ödenmesi yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında birbuçuk saati serbest zaman olarak kullanabilir. İşçi bu serbest zamanı altı ay içerisinde çalışma süreleri içerisinde olmak koşuluyla ve ücretinden bir kesinti yapılmaksızın kullanabilir.

Dava için zaman aşımına dikkat!

- 1985 ve 2005 yılları arasında çeşitli görevlerde bulundum. Son olarak Karayollarında sigortalı ve sendikalı sözleşmeli mevsimlik işçi olarak çalışmaktaydım. Çalıştığım sürelerde hiçbir izin, pazar tatili, mesai, harcırah, bayram parası görmedim. Hakkımı istediğimde işten çıkarılırsın deniliyordu. 2007 yılında emekli oldum. Hakkımı nasıl aramalıyım?

- Cevap: Kıdem tazminatı dışındaki fazla çalışma, kullanmadığınız yıllık izin ücretleri gibi alacak ve haklarınız için, işten ayrıldığınız tarihten itibaren beş yıl içinde dava açmanız gerekiyordu. 5 yıllık zamanaşımı süresi dolduğundan, bugün için dava açamazsınız. Açsanız bile sonuç alamazsınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber