İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

ATO'da gerçekleşen panelde, Denetim Elemanları, Maliye ve Başbakanlık Müfettişleri derneği yöneticileri Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı masaya yatırdı.

Haber Giriş : 27 Aralık 2003 23:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ATO'da gerçekleşen panelde, Denetim Elemanları, Maliye ve Başbakanlık Müfettişleri derneği yöneticileri Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı masaya yatırdı.

Denetim Elemanları derneği, Maliye Müfettişleri Derneği ve kuruluş aşamasında olan Başbakanlık Müfettişleri Derneği yöneticileri, Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısının Türkiyenin devlet geleneğine darbe vurduğunu bildirdi.

Ankara Ticaret Odasında gerçekleşen "Devletin Yeniden Yapılandırılması" başlıklı panelde, KYTK tasarısı masaya yatırıldı. Panelde Milli Gazetesi Ankara temsilcisi Fikret Bila, DENETDE Genel Başkanı Atilay Ergüven, Maliye Müfettişleri Derneği Başkanı Musa Pişkin ve Başbakanlık Müfettişleri Derneği Kurucular Kurulu üyesi Bülent Tarhan görüşlerini dile getirdi.

Bila, tasarıyla birlikte yolsuzluklarda mücadelede başarı sağlanamamasının suçlusu olarak denetim elemanlarının gösterildiğini söyledi. Tasarı bu haliyle yasalaştığında Türkiye'nin denetim sisteminde büyük bir boşluk oluşacağını vurgulayan Bila, sayıştay'ın teftiş kurulları yerine kurum içi denetim yapmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Ergüven de 1983 yılında turgut Özal'la başlayan süreçte denetim elemanlarının denetleme yetkisinin giderek azaltıldığını anlattı. Denetim raporlarındaki ortaya çıkan birçok yolsuzluğun üstüne gidilmediğini vurgulayan Ergüven, buna karşılık KYTK tasarısıyla şimdi de bu denetimin tümüyle ortadan kaldırılmak istendiğini belirtti. Ergüven, "Denetim elemanları kaynak israfı değil, kaynak tasarrufu sağlar. Bu nedenle denetim elemanlarını ortadan kaldırmak tasarruf sağlamaz. Tasarı devlette denetim boşluğu yaratacaktır. Görüyoruzki yolsuzluk lobileri etkinliğini arttırmaktadır" dedi.

Pişkin ise, Türkiye'nin cinnet halinde teftiş kurullarının kaldırılmasının ve devlet denetimini tartışmasının bile hata olduğunu söyledi.

Tarhan, Ziraat bankasını örnek vererek, müfettişlere rağmen şube açılmasına devam edildiğini, ama sonra bu şube açılmasının yanlışlığı ortaya çıkınca müfettişlere kızıldığını anlattıu. "Suçlanması gereken müfettişler değil, raporlardaki tespitlerin gereğini yerine getirmeyen yönetici ve siyasiler" diyen Tarhan, tasarının aceleye getirilmesini anlayamadıklarını vurguladı.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber