Şiir 'İstiklal Marşı'nı değil, hortumcuyu yeriyormuş

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2006 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uğur Dershaneleri Genel Müdürü İbrahim Küçükaydın, dershanelerinin yayınladığı ÖSS deneme sınavı kitapçığında yer alan ve İstiklal Marşı'nı aşağıladığı iddia edilen şiire ilişkin olarak "Halkımızın milli değerlerini aşağılamak gibi bir amacımız asla olamaz" dedi.

Küçükaydın, dershanenin Kayseri Merkez Şubesi'nde İç Anadolu Bölge Koordinatörü Ömer Yakut ve Kayseri Şubesi Kurucu Müdürü Mustafa Elmasdere ile düzenlediği basın toplantısında, İstiklal Marşı'nı aşağıladığı iddia edilen şiirin kendi öğretmenleri tarafından yazılmadığını söyledi.

Benzer şiirlerin sadece bir iki kıtasının değil tamamının bazı yayın organlarında yayınlandığını, ancak kimsenin İstiklal Marşı'nın aşağılandığı yorumunu yapmadığını vurgulayan Küçükaydın, söz konusu şiirin İstiklal Marşı'nı aşağılamadığını savundu. Küçükaydın, şunları kaydetti:

"Bu şiir İstiklal Marşı'nı aşağılamanın aksine hortumcuyu, soyguncuyu ve vatanı peşkeş çekenleri yermektedir. Ancak, bu şiiri deneme sınavında kullanmak şık olmadı. Yoksa İstiklal Marşı'nı, halkımızın milli değerlerini aşağılamak gibi bir amacımız asla olamaz. Bu değerlendirmeler bizi derinden üzmüştür. Bizler eğitimciyiz, soru hazırlarken politik mülahazalarla hareket etmeyiz. Bizler, Atatürkçü, laik ve vatanını seven insanlarız. Dershanemizin 38 yıllık geçmişinde aksini gösterecek herhangi bir leke yoktur. Bundan sonra da olamaz." Küçükaydın, söz konusu şiirin deneme sınavı kitapçığında yayınlanmasını gözden kaçırdığı gerekçesiyle dershanelerinin Türkçe-Edebiyat zümre başkanının görevden alındığını da belirtti.

Dershanenin Kayseri Şubesi Kurucu Müdürü Elmasdere de söz konusu şiirin ülkenin içinde bulunduğu durumun eleştirilmesi amacıyla bilinmeyen bir kişi tarafından, milli ve manevi duyguları kuvvetlendirmek amacıyla satirik şiir tarzlarında sıkça kullanılan tariz sanatıyla yazılmış ve internet sitelerinde yayınlanan bir şiir olduğunu kaydetti.

Bu şiirin gözden kaçırılarak soru haline getirilmesinin talihsizlik olduğunu ve amacı ne olursa olsun politik içeriği olan şiirin bir dörtlüğünün soru olarak kullanılmasının kendilerini rahatsız ettiğini ifade eden Elmasdere, "Bütün Türkiye'de uygulanmasına rağmen, şiirin ilk olarak farkına vararak bizlerle aynı hassasiyeti paylaşan Kayserili vatandaşlarımızdan özür diliyoruz" diye konuştu.

DİNİ İÇERİKLİ SORU

Dershanenin başka bir sınav kitapçığında yer alan ve tartışmaya neden olan bir diğer sorusunun da gündemi meşgul ettiğine dikkati çeken Elmasdere, Tanrı'nın varlığını sorgulayan sorudaki metnin, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'nun uygulamaya koyduğu ve Lise 3. sınıflarda okutulan felsefe kitaplarında yer aldığını söyledi.

Elmasdere, dershane olarak öğrencilerini ÖSS ve OKS'ye en iyi şekilde hazırlamayı amaçladıklarını, bunun dışında herhangi bir amaçlarının söz konusu olamayacağını vurguladı.

Dershanenin ÖSS deneme sınavında kullanılan soruda "Bastığın yerleri 'toprak' diyerek geçme/Sermayeye satılık her santimi her gramı/Sen şehit oğlusun incitme yazıktır atanı/Kim çok verirse ona sat bu vatanı" dörtlüğü yazılarak, bu dörtlüğün hangi şiir türüne örnek olduğu sorulmuştu.

Kayseri Emniyet Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı'na, TCK'nın 300. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "İstiklal Marşı'nı alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" maddesine dayanarak suç duyurusunda bulunmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber