Sert et tüketimi süt dişi kayıplarına yol açabilir

Kurban Bayramı dolayısıyla neredeyse üç öğün et tüketilen bu günlerde çocukların ve diş rahatsızlığı bulunan hastaların çok fazla çiğneme gerektirmeyen etin yumuşak bölümleri tüketmeleri gerektiği bildirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2013 16:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sert et tüketimi süt dişi kayıplarına yol açabilir

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramda özellikle diş eti rahatsızlığı olan hastalar ile 7-12 yaş arasındaki süt ve daimi dişleri bir arada olan çocukların et tüketirken dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Taze olan kurban etinin tüketilmeden önce buzdolabında dinlendirilmesi tavsiyesinde bulunan Durmuş, şunları kaydetti: "Lifli bölgeler ve çok çiğneme gerektiren etlerden uzak durmalıyız. Süt dişlerinin kökleri zayıf olduğu için çok fazla et çiğnemek özellikle bu dişlere zarar verebilir. Etteki kemik ve kıkırdak parçacıkları özellikle diş minesine, diş etlerine, alt ve üst çenenin bir arada bulunmasını sağlayan çene eklemlerine zarar veriyor. Etin içindeki kıkırdak ve kemik gibi sert parçaların süt dişi üzerine gelmesi, erken dönemde süt dişi kayıplarına neden olabilmektedir. Bu nedenle çocuklara çok fazla çiğneme gerektirmeyen etin yumuşak ve kıkırdaksız bölümünden yedirilmesine dikkat edilmeli."

Sebzeyle tüketilmeyen et, ağız kokusuna neden oluyor

Prof. Dr. Durmuş, bayramda diş ağrılarıyla karşılaşmamak için etin haşlama veya soslu ızgara şeklinde pişirilmesinin uygun olacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Neredeyse üç öğün et yeniyor. Et, sindirimi en zor gıdalardan biridir. Midede uzun süre kaldığı için sürekli tüketildiğinde ağız kokusu oluşturmaktadır. Et sık yenecekse mümkün olduğunca az tüketilmeli ve yanında takviye salata, yeşillik, peynir gibi gıdalarla tüketmeye özen gösterilmeli. Hem çok yenip hem de sebze gibi yan ürünlerle tüketilmeyen et, ağız kokusuna neden olabilmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber