TCDD Genel Müdürü: İmdat freni üç kez çekildi

Marmaray'a olan yoğun ilgiyi "Dün trene bindiremiyorduk, şimdi indiremiyoruz" diye yorumlayan TCDD Genel Müdürü Karaman, trenle ilgili eleştirileri ve iddiaları yanıtladı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Kasım 2013 07:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman ile enine- boyuna Asrın Projesi Marmaray'ı konuştuk.

Marmaray'a kaç kez bindiniz?

Sayısını unuttum... Testlerden itibaren yüzlerce kez bindim. Sabah sekizden akşam 24'e kadar...

Nasıl bir duygu?

Çocukluğumdan itibaren trene binerim. Sonra demiryolları genel müdürü oldum. İşim gereği hem yurtiçinde hem de yurtdışında trenle yolculuk yaptım. Ama şunu söyleyim: Marmaray başka... Denizin altından gidiyorsunuz. Bir adımda Asya, bir adımda Avrupa...Bir de bu işin vatandaşlarımız adına gurur verici tarafı var. Sadece ben değil, o yüzlerdeki anlamı okuyun, son üç günde taşıdığımız 1 milyona yakın yolcunun yüzünü izleyin, o gururu göreceksiniz.

1 milyon yolcu çok iyi bir rakam...

Eskiden insanları trene bindirmeye zorlanıyorduk, şimdi indirmekte zorlanıyoruz. Sabahtan akşama kadar defalarca trende bir karşıdan diğerine geçen, istasyondan ayrılmayan yolcularımız var. Ama olsun. İstanbul uzun süre Marmaray'ı bekledi. Bunu yadırgamıyoruz. Sadece izdiham olmasın, yoğunluk bizi sevindirir. Bu yoğunlukta ilk günler ücretsiz olmasının da payı var tabii...

SERTİKİFASI ALINDI

Açılış uluslararası zirveye dönüştü nerdeyse, devlet adamları, bakanlar...

Tabii, bu proje sadece İstanbul'u ilgilendirmekle kalmıyor. Aynı zamanda Asya'nın doğusundan Avrupa'nın batısına, modern ipek demiryolu koridorunda bulunan her ülkeyi ilgilendiriyor. Onun için ilginin böyle yoğun olması normal... Türkiye bu koridorun en etkin ülkelerinden biri haline geliyor. Eskiden Türkiye'de demiryolu olup olmadığını bilmeyen ülkeler bizim projelerimizi gıptayla izliyor.

Erken açıldı iddialarına ne diyorsunuz?

Bu tür projelerin erken açılması diye bir şey olmaz. Firma yapar, yaparken denetler, raporlar, işi teslim eder, siz kabul edersiniz. Müşavir firma, 'tamam oldu' diye rapor verir, işletmeye almak için uluslararası sertifika gerekir.

Alındı mı bu sertifika?

Elbette alındı. TÜVSÜD-RAİL sertifikalandırdı.

Peki ne olur deprem olsa?

Marmaray şu anda olabilecek en yüksek depremde bile hasar göremeyecek kadar güvenli... Allah korusun, İstanbul'da taş üstünde taş kalmayacak ki, Marmaray o zaman riske girecek... Bu da kıyamet demek...

İzmir'de işletilen İZBAN'dan farkı ne?

Orada deniz altından geçmiyor, burada geçiyor. Burası işin doğası gereği mimari özelliği, inşaat teknikleri açısından dünyada pek örneği bulunmayan, yoğun teknoloji kullanılan bir sistem... İleride ipek demiryolu koridoruna bağlanacak... Gece yük trenleri de geçecek buradan...

Açılıştan sonra çok eleştiri geldi...

İlk günkü yoğunluktan sonra çıkan çatlak seslere üzüldüm. Marmaray hakkında önyargılı yaklaşımı yıkıp burayı herkesin görmesini tavsiye ediyorum.

KASTAMONU'DAN BİLE TREN İÇİN GELDİLER

Genel Müdür Karaman, Marmaray'ı sadece İstanbullular'ın merak etmediğini söyledi. Karaman, "Her milletten insanlar bindi. Kastamonu'dan Kahramanmaraş'tan bile gelenler oldu. Bu sadece İstanbul'un değil Türkiye'nin beklentisi" dedi. Karaman'ın sözlerini duyunca "tarih tekerrür mü etti" diye düşündük. Çünkü yüzyıllar önce Üsküdar Kastamonu Sancakbeyliği'nin sınırları içindeydi. Şimdi Kastamonulular İstanbul'a gelip Marmaray'ın en önemli istasyonu olan Üsküdar'dan trene biniyor.

BURASI KORKU TÜNELİ DEĞİL

İnsanlar ilk gün yürüdü. Hatta yüksek gerilim yok mu?

Tüm tünellerin kenarlarında yürüme yolu vardır. Her 200 metrede bir geçiş kapısı bulunur. Orası bir korku tüneli değil. Hayatınızı idame ettirebilecek kadar rahat ve geniş bir alan... Tren bir şekilde dursa bile, her iki tarafa en fazla 100 metre yürüyerek ilk istasyona ulaşılır. Marmaray açılmadan önce deprem, sel, yangın, elektrik kesintisi, imdat freni konusunda simülasyonlar yapıldı. Hiçbir risk yok.

Nitekim imdat freni çekildi...

Evet çekildi. O yüzden tren seferleri birkaç dakika aksadı. Ama kısa süre sonra tren yoluna tekrar devam etti.

MAKİNİST OLMADAN DA GİDER

Neden çekildi, buldunuz mu?

İlk gün çok yoğundu, üç imdat freni çekildi. O da kısa süreli trafiği aksattı.

Sistem nasıl kumanda ediliyor?

Üsküdar istasyonunda kumanda merkezi var. Buradan otomatik olarak kumanda ediliyor. Elektromekanik sistemler de trenler de otomatik... İnsan olmadan da gider ama biz trende iki makinist bulunduruyoruz.

Peki, tren yolda arızalanınca ne olacak?

Hattın her iki tarafında acil müdahale araçları, iki adet lokomotif, iki ambulans hazır bekliyor. Böyle bir durumda çekiciyle çıkarılır tren.

TCDD GENEL MÜDÜRÜ SÜLEYMAN KARAMAN

Evde sigorta attığında eviniz güvensiz mi olur?

İlk gün niye elektrik kesildi?

Sizin evinizde bir an için sigorta atsa, gitseniz şalteri geri kaldırsanız eviniz güvensiz mi oluyor. Yahut eviniz ev özelliğini mi kaybediyor.

İnsanlar yürüdü ama...

Bakınız o esnada hatta başka trenler de vardı. Bir tren perona yakın olduğu için onun yolcuları 1 metre 40 santim olan yürüme yolundan geçti. Geri kalanı ise elektrik gelince yoluna devam etti. Bunda bir risk, bir güvensizlik yok ki... O yollar tren arıza yaptığında insanlar yürüsün diye yapıldı.

Ya elektrik çarpsaydı?

Nasıl çarpacak? Yol, yayayı da elektrik çarpmayacak şekilde dizayn edildi. Tüneldeki yaya yolları yolcuların yürümesi için yapıldı. Tren için değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber