Kredi kartında şifre dönemi başladı

Haber Giriş : 31 Mart 2006 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM)1999 yılından bu yana altyapı çalışmalarını sürdürdüğü çipli kartlara geçişte, kredi kartında şifreli ödeme yöntemi (çip&pin) bugün uygulanmaya başlandı.

Yeni sistemdeki en önemli özellik imza yerine şifre girilmesi olacak. Şifre uygulaması ile sahteciliğin ve kredi kartında dolandırıcılığın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Sistemdeki ilk şifre, kredi kartının mevcut şifresiyle aynı olacak ve kullanıcı şifresini bilmiyorsa bankasının çağrı merkezini arayarak, şifreyi ne şekilde temin edebileceğini öğrenebilecek

İmza ile de gerçekleştirilebilecek

Kart kullanıcısı, eğer şifreyi bilmiyorsa veya hatırlayamıyorsa, çipli kart yine POS üzerinde bulunan çip okuyucuya takılacak ve alışveriş tutarı girildikten sonra mağaza yetkilisinin basacağı ilgili tuşla işlem şifresiz olarak gerçekleşebilecek.

Bu durumda, çipsiz kartlarda olduğu gibi cihazdan alınacak slibin imzalanmasıyla işlem sonlanacak. Ancak, uygulama süreli olduğu için, yürürlükten kaldırılmasını takiben çipli kredi kartıyla yapılacak tüm alışverişlerde şifreyi girmek zorunlu olacak.

Adım adım şifreli ödeme

Ödeme yaparken, satış görevlisi çipli kredi kartını çip okuyucuya yerleştirecek.

Alışveriş tutarı girildikten sonra, sizden POS veya şifre giriş cihazına (PINPAD) şifrenizi (PIN) girmeniz istenecek.

Alışveriş tutarınızı kontrol ettikten sonra, ödemenizi onaylamak için şifrenizi girin ve ardından "Giriş/Enter" tuşuna basın.

Şifreniz size özel olduğu için ekranda görünmez. Onun yerine, her rakamı simgeleyen yıldızlar görünecek.

Eğer şifrenizi girerken bir hata yaparsanız "Sil/Clear" tuşuna basın ve şifrenizi tekrar girin.

Ekran sizi, ödeme işleminin gerçekleştiğine dair bilgilendirecek. Ödeme onayından sonra, POS cihazı size slip verecek. Slip üzerinde imza yeri bulunuyorsa, slipi imzalamanız gerekecek, slip üzerinde imza yeri yok ise imzalamanıza gerek olmayacak.

Şifre 3 kez yanlış girilince kart tıpkı ATM'lerdeki gibi bloke olacak.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber