Çiçek'ten tutuklu vekil formülü

TBMM Başkanı Çiçek, tutuklu milletvekili sorununun çözümü için anayasada kalıcı bir değişiklik yapılmak istenmiyorsa "geçici bir madde" eklenebileceğini söyledi. Çiçek, böylece 10 vekil hakkındaki sorunun ortadan kalkacağını söyledi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Kasım 2013 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çiçek'ten tutuklu vekil formülü

ZÜBEYDE YALÇIN

Tutuklu milletvekilleri için "gece yarısı gitmemen gereken yerlere bile gittim" itirafında bulunan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, sorununun çözümü için "geçici madde" formülünü gündeme getirdi. Çiçek, SABAH'a yaptığı çarpıcı açıklamada şu mesajları verdi:

100 MADDEYİ GEÇEBİLİRİZ: Anayasa değişikliğinde 8 konu var. Geri kalanı yazmak için zamana ihtiyaç yok. Partiler özel çalışma gereken konularda; egemenlik, vatandaşlık, din, devlet ilişkisinin yeniden yapılanması, kamu yönetimi gibi partilerin kırmızı çizgi diye ifade edilen konular dışındakileri biz süratle gerçekleştirebiliriz. 100'ün üstünde maddeye çıkabilir. Her türlü imkan var. 60 madde imkandır, değiştirelim deniliyorsa bu Uzlaşma Komisyonu'nun dışında başka gelişme.

10 MİLLETVEKİLİ İLE ALAKALI: Sadece tutuklu değil, hükümlü ve kararı kesinleşmiş olanlar var. Bunların toplamı 10. BDP'li Sebahat Tuncel de bunun içinde. Onunla ilgili dava da temyiz aşamasında.

4 MADDEDE DEĞİŞİKLİK: Sorunu kişisel beceriler ile çözemezsiniz. Anayasa'nın 14, 76, 83, 84'üncü maddelerinde değiştirilmesi gerekiyor. Kuralı değiştirmek lazım. 83'üncü maddeye 'milletvekili tutuklanamaz, sorguya çekilemez, hakkındaki kararlar dönem sonuna bırakılır' gibi oraya kalıcı bir hüküm konup bunu bütün suçlar için kabul edeceksiniz ya da bazı suçları ayırabilirsiniz.

GEÇİCİ MADDE: Bunu kalıcı yapmak istemiyorsanız, yani Anayasa'nın 4 maddesini değiştirmeden 'Mevcut sorunu çözelim. Hukukla problemi olanları bir daha aday göstermeyelim, yada gösteren sonucuna katlanır" diyorsanız, o zaman geçici bir madde ile sorunu çözebilirsiniz. Çözme iradesi 4 siyasi partide varsa bir çözüm bulunabilir. Olmadığı takdirde yapılacak işler fevkalade sınırlı. Her geçen gün takdir, manevra alanı daralıyor.

YURTDIŞI YAŞAĞI: Sorun bitmiyor, yurt dışına çıkmış yasağı geliyor. Bunlar milletvekili. Uluslararası komisyonlara seçildiler, nasıl gidecekler. Yasama alanını bu kadar daraltmak çok doğru değil, bu anayasa mutlak suretle değişmesi lazım.

"GDO'SU BOZUK DEMOKRASİ"

BİZE HAS YARI BAŞKANLIK: Şu an Türkiye'de bize mahsus bir yarı başkanlık sistemi bir iki eksiği ile nerede ise var. Biri gitti. Cumhurbaşkanını halk seçecek. Bir önemli eksik var, yetki kullanan cumhurbaşkanının sorumluluğunun olmaması. Yetki varsa sorumluluk da olur.

İKİ BAŞLILIK: Halkın seçtiği cumhurbaşkanı ciddi iki başlılığa sebebiyet verir, verir, verir, bin defa verir. Şimdi, Kasım ayındayız. 'Ocak ayında kar kış olur' demek bu kehanet falan değil. Olayların akışı bunu gerektirir. Partilerimiz iyi değerlendirmeli. Türkiye GDO'su bozuk bir demokrasi ile yoluna devam edemez.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber