Aile sağlığı merkezi çalışanları yarın iş bırakacak/ Video

AİLE sağlığı Merkezlerinde (ASM) çalışan doktor, hemşire, ebe, laborant, sağlık teknisyenleri yarın 1 günlük iş bırakma eylemi yapacak ve sadece acil vakalara bakacak.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Aralık 2013 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Tam Gün' düzenlemesinin de yer aldığı torba tasarıda 'aile hekimlerine en az 16 saatlik nöbet' ile 'yurtdışında görev yapan hekimlere mecburi hizmet muafiyeti' tartışma yarattı. CHP ve MHP 'nin eleştirdiği düzenlemeleri aile hekimleri de 4 Aralık'ta 'iş bırakma eylemi' ile protesto edecek.

TBMM Genel Kurulu, kamuoyunda 'Tam Gün' olarak bilinen torba tasarıyı yarın görüşmeye başlayacak. Tasarıya göre; aile hekimleri mesai saatleri dışında ayda asgari 16 saat nöbet tutacak. 1 Ocak 2013'ten önce yurtdışında görev yapan tabipler ve uzmanlar ile düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde Türkiye 'ye dönen ve en az 3 yıl süreyle mesleğini yapanlar, devlet hizmeti yükümlüğünden muaf tutulacak.

Komisyonun CHP'li üyeleri muhalefet şerhinde; aile hekimlerine hastanelerde nöbet ve uzaktan eğitimle uzmanlık kazandırmanın, soruna sorun eklemekten başka bir şey olmadığını belirtti. MHP'li üyeler de muhalefet şerhlerinde, aile hekimliğine getirilen 16 saatlik nöbet uygulamasının, Sağlık Bakanlığı'nın pratisyen hekimleri aile hekimliğine geçirirken verdiği söze aykırı olduğunu belirtti.

Mahrem bilgilerde gizlilik kalkıyor

Torba tasarıda yer alan mevcut yasanın Sağlık Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığı'nın görevlerini düzenleyen madde, "Denetime tabi olan gerçek ve tüzelkişiler, denetim için gerekli olan bilgi, belge, defter ve kayıtları vermek, ayniyatı göstermek ve incelenmesine yardımcı olmak zorundadır" şeklinde değişiklik yapılması da tepki çekti.

CHP'liler, bu düzenleme ile bakanlığın "Kişilerin mahrem bilgilerini toplamaya ve satmaya kararlıyım" dediğini savundu. Kişisel verilerin toplanması, işlenmesi, paylaşılması/satılması konusuna temel oluşturan yasa maddesini Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiğini kaydeden CHP'li komisyon üyeleri, "Kişilerin hekimleri ile paylaştıkları mahrem bilgilerin üçüncü kişilerin denetiminde olması birçok yönden sakıncalıdır" diye itiraz etti.

MHP'li üyeler de "Kişiler bilgilerini hekimle paylaşmayabilecek ve bu durum hekimin hata yapmasına neden olabilecektir. Toplum vicdanı ve ahlakı zedelenecektir" dedi.


ADANA'da sağlık örgütleri, Sağlık Bakanlığı'nın Torba Yasa'yla çıkarmayı planladığı Aile Sağlığı Merkezleri çalışanlarına hastane acillerinde nöbet tutturma yönetmeliğini protesto için, 4 Aralık'ta aile hekimlerinin iş bırakacağını açıkladı.

Adana Tabip Odası (ATO) toplantı salonunda ATO Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Adana Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kadir Tuncel ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, ortak bir açıklama yaptı. Aile hekimlerinin 4 Aralık'ta iş bırakacağını ve Aile Sağlı Merkezleri'nin kapalı olacağını belirten ATO Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, bunu ücretlerin düşürülmesini ve yeni angaryaları istemedikleri için yaptıklarını belirtti. Ökten, "Pozitif performans diye bir aldatmacanın içine giren bakanlığımıza, 'dur' deme zamanı gelmiştir. Artık bazılarının sessizliğimizin güçsüzlüğümüzden kaynaklanmadığını anlaması gerekir. Biz aile hekimleri, 4 Aralık'tan sonra eskiden olduğu gibi bebeklerimizi aşılayacak, gebelerimizi kontrol edeceğiz. Fakat yok


Trabzon Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ahmet Rıza Güner ve ASM çalışanlarından oluşan yaklaşık 100 kişi, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Grup adına basın açıklaması yapan Dr. Ahmet Rıza Güner, devlet ve millet terbiyesi almış, haklarını hep diyalogla sürdürmek için çalışmış hekimlerin 'Artık söz sırası bizde' dediğini belirtti. Dr. Güner, şöyle konuştu:

"Sessizliğimizin güçsüzlüğümüzden kaynaklanmadığını bazılarının anlaması gerekiyor. Bizler her durumda bu vatana ve bu millete hizmet etmiş ve edecek olan sağlık çalışanlarıyız. Hekimin kalmadığı yerde hasta da bakarız, nöbet de tutarız. Ama mesele nöbet meselesi değildir. Gölcük depreminde 9 gün toprağın üzerine serili bir kartonun üzerinde hizmet veren de biziz, olağanüstü şartlarda cansiperane çalışan da biziz. Bakanlık ve yetkililerine sesleniyoruz; kimse bizim memleketimize ve insanımıza hizmet duygumuzu sınamaya kalkmasın. Kimse bizler olmadan bu hizmetin sürdürülebileceğini aklının ucuna getirmesin. Kimse bizi Yunanistan'dan hekim getirmekle korkutabileceğini düşünmesin. Yarın polis arkadaşlarımız sesini yükselttiğinde Yunanistan'dan polis mi getireceksiniz? Yarın öğretmenler sesini yükselttiğinde öğretmen mi getireceksiniz? Yarın balıkçılar sesini yükselttiğinde Bulgaristan'dan balıkçı mı getireceksiniz? Yoksa yarın vatandaş sesini yükselttiğinde yurtdışından vatandaş mı getireceksiniz? Sorunların çözümü, birilerinin yerine birilerini mi getirmektir? Eğer öyleyse vay ülkemin haline. İlaç harcamaları kendini katlarken, hastane harcamaları kendini katlarken, birinci basamak hekimlerinin ücretlerini 5 yıldır aynı yerde saydırarak bütçe açığını kapatamazsınız. Birinci basamağın halkın sağlığına yaptığı olumlu katkıyı görmezden gelemezsiniz, buna halk da müsaade etmez. Kamu Hastaneleri Birliği'ni yönetemeyen idarecilerin yaptığı planlama hatalarını bizler telafi edemeyiz. Eğer böyle düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz."

Dr. Güner, aile sağlığı merkezlerinde çalışan doktor, hemşire, ebe, teknisyen, laborantların 4 Aralık'ta iş bırakacağını belirterek, "Ertesi gün eskiden olduğu gibi çalışmaya devam edeceğiz. Bebeklerimizi aşılayacak, gebelerimizi kontrol edecek, yaşlılarımıza bakacağız. Hastalarımızı korumaya ve tedavi etmeye devam edeceğiz. Sağlık politikası üretenlere sesleniyoruz; sahanın sesini duyun! Sizler de üstünüze düşen görevleri yerine getirin. Bir sonraki uyarımız daha sert olacaktır" dedi.

Aile sağlığı merkezlerinin yarın açık tutulacağı ancak acil vakalar dışında vakalara bakılmayacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber