HSYK Yasası'na matbaa taktiği

CHP, HSYK yasasını AYM’ye götürüp hemen “yürürlüğü durdurma” kararı çıkarmak için Resmi Gazete’yi matbaada bekledi, ancak eli boş döndü. Çarşamba mükerrer sayıda yayınlanması beklenen yasa dün mesai saatinden sonraki mükerrerde yayınlandı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Şubat 2014 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK Yasası'na matbaa taktiği

Bülent SARIOĞLU

TBMM'de 15 Şubat Cumartesi günü 'kabul edilen yasa Cumhurbaşkanlığı'na 18 Şubat'ta sunuldu. 15 günlük inceleme süresinin 7 gününü kullanan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çarşamba günü yasayı onayladı. Olağan uygulamada yasalar onaylandıktan sonraki ilk Resmi Gazete'de yayımlanıyor. Acil durumlarda ise Resmi Gazete aynı gün mükerrer sayı çıkarıyor. Hükümet'in ve Gül'ün ivedi tavrı nedeniyle muhalefet, bu yasa için çarşamba günü mükerrer baskı bekliyordu. CHP bu beklentiyle çarşamba saat 14.00'te Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) dilekçesini vermek üzere hazırlık yaptı. Ancak yasa o gün yayımlanmadı.

2 CHP'Lİ NÖBET TUTTU

Bunun üzerine CHP yönetimi AYM başvurusunu perşembe günü mesai saati başlangıcına programladı. Bu arada CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Resmi Gazete'nin perşembe günkü sayısından anlık haberdar olmak amacıyla milletvekilleri Uğur Bayraktutan ve Tufan Köse'yi Başbakanlık Basımevi'ne gönderdi. HSYK Yasası'nın perşembe günkü sayıda olmadığını öğrenen milletvekilleri matbaada bir süre bekledikten sonra döndü. Hamzaçebi ve bazı parti yöneticileri her olasılığa karşı çarşamba gecesi Resmi Gazete'yi sürekli internetten kontrol ettiler.

5 GÜN SONRAKİ YASA DAHA ÖNDE

Resmi Gazete'nin perşembe günkü sayısı sabaha karşı internet sitesine yüklendiğinde HSYK Yasası'nın olmadığı netleşti. HSYK Yasası'ndan 5 gün sonra Meclis'te kabul edilen, Gül'e pazartesi günü sunulan ve HSYK Yasası'ndan 5 dakika sonra onaylanan AFAD değişikliği ise Resmi Gazete'de vardı.

HAFTA SONU AVANTAJI

Başbakanlık Basımevi ise mükerrer sayıyı dün mesai saatinden sonra çıkararak HSYK değişikliğini yayımladı. Mesai saati aşıldığı için AYM'ye dün gidemeyen CHP yönetimi, bu sabah mesai başlar başlamaz başvuru yapacaklarını duyurdu. Böylece CHP, planladığı süreden ancak 42 saat sonra konuyu AYM'ye taşıyabilecek. AYM Başkanlığı yürütmeyi durdurma talebinden önce bir raportör görevlendirirse bu ön çalışmanın ne kadar süreceği bilinmiyor. Ancak her şartta haftasonu tatili nedeniyle AYM'nin karar sürecinin haftaya kalma olasılığı bulunuyor. Bu durumda hükümet olağan süreye göre bir günlük oyalama taktiğiyle fazladan 48 saat daha kazanabilecek.

ZAMANLA YARIŞ

Hamzaçebi, HSYK'da planlanan dönüşümü geri çevirmenin tek yolunun yasayı 'yok hükmünde' kabul etmek olduğunu, AYM'den de bunu talep edeceklerini söyledi. Hamzaçebi, "Bu yasanın ağır yetki gaspı nedeniyle yok hükmünde olduğuna karar verilirse, buna dayanılarak yapılan bütün işlemler yok kabul edilebilir. AYM 1992'deki kararında ağır yetki gaspında yokluk hükmünün ileri sürülebileceğini hükmetmiştir. 2000'li yıllarda ise içtihat değiştirmiş ve ancak 'Resmi Gazete'de yayımlanmadan işlem yapılması veya Meclis'te yeterli çoğunlukla çıkmamış olması' gibi şekil yönünden eksiklikleri yokluğun gerekçesi kabul etmiştir. Ancak mahkeme yeni bir içtihat değişikliğine her zaman gidebilir. Biz yayımlandığı anda mahkemeye dilekçemizi götüreceğiz. Ama AYM ne zaman karar alır onu bilemem" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber