Özürlüler için 'korumalı' işyerleri...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2006 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Normal işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan özürlüler için mesleki rehabilitasyon ve istihdam oluşturma amacıyla açılan ve açılacak işyerlerine, ?korumalı işyeri statüsü? verilecek.

Devlet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren ?Korumalı İşyerleri Hakkındaki Yönetmeliği?ne göre, özürlüler için açılacak işyerlerine korumalı işyeri statüsü kazandırılacak.

Yönetmeliğe göre, çalışan sayısının büyükşehir belediye sınırları içinde en az 30, büyükşehir belediye sınırları dışında en az 15 olduğu ve çalışanlarının yüzde 75'ini özürlülerin oluşturduğu işyeri işverenleri, ?korumalı işyeri statüsü?nün kazanılması için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunabilecek.

Bu kapsamda çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde belirsiz süreli iş sözleşmesine ve belirli süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiler esas alınacak.

Korumalı işyeri statüsü almak üzere Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne başvuran gerçek veya tüzel kişilerin talepleri en geç 30 gün içinde işyerinde gerekli tespit ve inceleme yapılmak suretiyle illerde Valilik bünyesinde, Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve gerekli hallerde Valilikçe görevlendirilen kamu kurum ve kuruluşları temsilcilerinden oluşan, sekreteryası Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ve çalışma usul ve esasları Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek olan komisyonca değerlendirilecek.

Yapılacak değerlendirme sonucunda uygun görülen işyerlerine Valilikçe, ?Korumalı İşyeri Statüsü Belgesi? düzenlenecek.

İşyerinin korumalı işyeri statüsü almasından sonra gerekli teknik destek Valiliklerde oluşturulan Komisyon tarafından değerlendirilerek, uygun görülmesi durumunda, belli periyotlarda görevlendirilecek personel tarafından yerine getirilecek.

-KORUMALI İŞYERLERİNİN FİZİKSEL KOŞULLARI-

Yönetmeliğe göre, korumalı işyerinin müstakil bir binada olması tercih nedeni olacak, ancak çok katlı bir binada olması halinde, yangın merdiveni ve uygun asansör şartı aranacak.

Korumalı işyeri tabanı sağlığa zarar vermeyecek, kolay temizlenen bir malzeme ile kaplanacak. Kapılar geniş olacak, tekerlekli sandalye kullananlar için girişte ve katlarda rampalar olması zorunlu olacak. İşyerinin tuvaletleri ve duş alanları özürlülerin kullanımına ve standartlarına uygun olacak.

Yönetmeliğe göre, korumalı işyerlerinin bulunduğu yer, özürlülerin geliş ve gidişlerinde trafik yönünden uygun ve emniyetli olacak ve işyeri tarafından yararlanıcılar için servisle taşıma hizmeti sağlanacak.

İşyerinin müstakil binada veya çok katlı binaların ikinci veya daha üst katlarında açılması durumunda özürlülerin kullanımına uygun yangın tahliye sistemi bulundurulması zorunlu olacak.

Korumalı işyerlerinde düzenlenmesi zorunlu olan bölümlerin donanımı için istenecek araç ve gereçler, 6 ay içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nca çıkarılacak tebliğle belirlenecek.

-KORUMALI İŞYERİNE ÖZÜRLÜ KABULÜ-

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'ne kayıtlı ve korumalı işyerinde çalışmak isteyen özürlüler bireysel olarak veya İl Müdürlükleri aracılığı ile işyerlerine başvuracaklar.

İşyeri yöneticisi, işyerinde çalışan diğer personelin de görüşlerini alarak özürlünün uygunluğuna karar verecek. İşyeri, bireysel olarak başvuran özürlüleri en geç 1 ay içinde İl Müdürlüğüne bildirmekle yükümlü olacak.

Korumalı işyerinde istihdam edilebilmek için en az yüzde 40 oranında zihinsel, ruhsal-duyusal ve davranışsal özürlü olmak veya diğer özür gruplarından ise yüzde 60 ve üzeri özürlü olmak ve 15 yaşını bitirmiş olmak şartı aranacak.

-STATÜNÜN SONA ERDİRİLMESİ-

Valiliklerce korumalı işyeri statüsü verilen işyerleri, denetim raporları sonucunda gerekli koşulların bir veya birkaçını yerine getirmediği tespit edildiği takdirde, Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yazılı olarak uyarılacak.

30 gün içinde belirtilen eksiklikleri tamamlamayan işverenlerin ?korumalı işyeri belgesi? Komisyonun görüşü doğrultusunda Valilikçe iptal edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber