Astımın yükselişi korkutucu düzeyde

KKTC’de yapılan ‘Çocuk Alerji ve Astım Kongresi’nde çocukluk çağının korkulu rüyası astım ve buna bağlı alerjik hastalıkların önlenemeyen tırmanışı gözler önüne serildi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Nisan 2014 10:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Astımın yükselişi korkutucu düzeyde

Berda Özdiktaş

Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği tarafından düzenlenen 9.Ulusal Çocuk Alerji ve Astım Kongresi KKTC'de gerçekleştirildi. Kongrede konuşan Başkan Prof. Dr. Nerin Bahçeciler Önder, çocukluk çağındaki astımın ve alerjinin korkutucu artışına değindi. Önder "Son yıllarda, Türkiye'de yapılan çalışmalar, alerjik hastalıkların sıklığının artmaya devam ettiğini gösteriyor. Araştırmaya göre astım sıklığı İstanbul'da 1995'te yüzde 9.8 iken, ve 2005'te yüzde 17.8'e yükselmiştir" dedi.

GIDALARA BAĞLI GELİŞİYOR

Küçük çocuklarda, özellikle besinlere bağlı anafilaksinin beklenenden çok fazla artıyor. Bunu nedeni ise her ne kadar çeşitlilik gösterse de sıklığı yaşa göre değişiyor. Çocuklarda en sık neden genellikle besinler iken, erişkinlerde daha çok ilaçlar sorumlu oluyor. Hangi gıdanın en sık anafilaksi nedeni olduğu daha çok bölgeye göre değişiklik gösteriyor.

ANTİBİYOTİKLER TETİKLİYOR

İlaçlar içinde anafilaksiyi en sık tetikleyenler antibiyotiklerdir. Bunları ağrı kesici- ateş düşürücü ilaçlar takip ediyor. İlaca bağlı anafilaksinin tanısı için ayrıntılı hikaye almak ve ilacın tam olarak ne zaman verildiğini, reaksiyonun ne zaman çıktığını, hastanın daha önce aldığı ilaçları ve tedaviye cevabını tespit etmek çok önemlidir.

ANAFİLAKSİ SIKLIĞI ARTIYOR!

Anafilaksi'nin en önemli belirtileri; Deride yaygın döküntü, kaşıntı, kızarıklık; dilde ve dudaklarda şişlik, nefes almada zorluk, bulantı, kusma ve kan basıncında ani düşme (hipotansiyon) olarak sıralanabiliyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nermin Güler, "Anafilaksi, tedavide geç kalındığında öldürücü olabiliyor. Bu belirtileri gösteren hastalar veya yakınları zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Anafilaksi, alerjik reaksiyonların en ağırı ve dramatik sonuçlar doğurabilen halidir" dedi.

İllere göre astım dağılımı:

* Sivas % 10.1 * Ankara % 8.1 * İzmir % 4.9 * Adana %12.6 * Denizli %17.3 *Samsun %11.4 *Düzce % 6.4 * Diyarbakır %14.1 *Konya %9.1 *Bursa %7 *Aydın %17.1 *Zonguldak %14.5.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber