Kavganın sebebi AYM vakfı mı?
AK Parti kurmayları, Kılıç’ın başına geçmek istediği AYM Vakfı ile ilgili tasarı geri çekilince, hükümeti eleştirmeye başladığını iddia etti

ŞEBNEM HOŞGÖR
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç'ın gündemi sarsan hükümete yönelik ağır eleştirilerinin şokunu yaşayan AK Parti kurmayları, bu tavrın gerekçeleri arasında Kılıç'ın emekliye ayrıldıktan sonra başına geçmek istediği Vakfın kuruluşunu sağlayacak tasarının askıya alınmasının yattığını savunuyor.
Geçtiğimiz Kasım ayında yasalaştırılması öngörülürken son anda rafa kaldırılan tasarı, olağanüstü ayrıcalıklara sahip AYM Vakfı'nın kurulmasını, bireysel başvuru harçlarının yüzde 30'unun bu vakfa aktarılmasını, vakfın ayrıca bağış ve yardım toplayabilmesini ve söz konusu vakfa yapılacak bağışların gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilmesini öngörüyordu. AYM tarafından hazırlanarak hükümet aracılığıyla Mayıs 2013'te TBMM'ye sunulan tasarı, komisyon aşamasının ardından Kasım ayında Genel Kurul gündemine indirilmişti.
Muhalefet de karşı çıktı
Ancak tasarının Anayasa Mahkemesi Vakfı'nın kuruluşunu ve bu vakfın gelirlerini düzenleyen hükümlerine muhalefet milletvekillerinin yanısıra AK Parti'den de aralarında yönetici düzeyindekiler de dahil olmak üzere pek çok isimden itiraz geldi. AK Parti kurmayları yaptıkları değerlendirmelerin ardından tasarıda rötuş yapma kararı aldı. Bu çerçevede Genel Kurul'daki görüşmeler aşamasında verilecek önergelerle vakfın gelirleri arasından "yardım ve bağışlar"ın, buna paralel olarak bu yardım ve bağışların vergiden düşürülebilmesine imkan tanıyan hükümlerin tasarı metninden çıkarılması görüşü benimsendi. Bu karar AYM Başkanı'na da iletildi.
'Kılıç, Başbakan'ı aradı'
VATAN'a bilgi veren AK Parti kurmayları "İşte ne olduysa o aşamadan sonra oldu"
diyerek şunları aktardı: "Kılıç'ın AYM Başkanlığı'ndan sonra başına geçmek istediği
AYM Vakfı'nın kurulmasını öngören, bu vakfın bağış ve yardım toplamasına imkan
tanıyan tasarı içimize sinmiyordu. Başbakan'a durumu aktardık. 'Bağış işi AYM'nin
tüm kararlarına şaibe düşürür' dedik. Tartışma yaratan hükümlerin tasarıdan
çakarılmasına karar verildi. Durumu öğrenen Kılıç Başbakan'a kadar arayıp düzenlemede
ısrarcı oldu, ama geri adım atılmadı. Bu süreçte AYM Başkanı'ndan ilk çıkış
geldi. AYM'yi şaibe altında bırakacak bu düzenlemeye tenezzül eden Kılıç, kendisini
evlendirme vaadiyle kandırılmış kişilere benzetip parlamentonun hükümetin güdümünde
olduğunu söyledi. O açıklamaların tasarı yasalaştırılmasından vazgeçilerek rafa
kaldırıldı. Ardından da AYM'den tartışmalı kararlar peş peşe geldi."