İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Aday memur, asil memur ayrımı ve sağladıkları haklar

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Mayıs 2014 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aday memur, asil memur ayrımı ve sağladıkları haklar
Untitled Document

Ortalık Kamu Personel Seçme Sınavı olarak bilinen KPSS'nin kaldırılacağı yönündeki haberler ile çalkalanırken konunun muhatapları sessizliğini koruyor. Her ne kadar Sayın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından böyle bir şey gündemde yok denilse de konunun muhatapları tarafından detaylı bir açıklama yapılmadı.

Değişik birkaç kurumca B grubu kadrolar için getirilen sözlü sınavlarla objektiflik bozulsa da memuriyete girişteki en objektif sınav KPSS'dir. Dolayısıyla bu sınavın kaldırılmasının söz konusu olamayacağını ifade edebiliriz. Her şeyden önce bu sınav sayesinde garibanların kamuya girişleri son derece kolaylaşmıştır.

Devlet Personel Başkanlığı veya ilgili bakan, yapacağı doyurucu bir açıklamayla bu konuda kamuoyunu rahatlatabilirdi. Ancak, bu kadar basit ama son derece faydalı bir açıklamanın yapılmaması doğrusu üzüntü vericidir. Tek kelimeyle KPSS'nin kaldırılmayacağını söylemek kahinlik olmaz diye düşünüyorum.

Aday memur asil memur ayrımı çok mu önemli?

Aday memurluk memuriyet güvencesinin en zayıf olduğu dönemdir. Bu çerçevede aday memur- asil memur arasındaki farkları sağladıkları haklar açısından açıklamaya çalışacağız.

İstifa sonrası dönüşler açısından aday-asil memur farkı

Hayatın olağan akışı gereğince istifa bazen kaçınılmaz hale gelebilmektedir. Memurluk statüsünün gereği olarak istifa sonrası dönüşler 657 sayılı Kanunun 92 nci maddesi gereğince mümkün olabilmektedir. İşte bu nedenden dolayı, aday memur-asil memur ayrımı burada kendini göstermektedir. 657 sayılı Kanunun 92 nci maddesi gereğince istifa eden aday veya asil memurlar iki defadan fazla olmamak kaydıyla tekrar memuriyete açıktan atama prosedürü çerçevesinde dönebilmektedirler. Ancak, asil memurlar istedikleri kuruma dönme hakkına sahipken aday memurlar sadece ayrıldıkları kuruma dönebilmektedirler.

KİT'lere yapılan atamalarda aday memur-asil memur ayrımı var

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber