190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamedeki 'Veteriner' unvanlı kadrolar, ?veteriner hekim? olarak değiştirildi.

Haber Giriş : 29 Ocak 2004 02:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamedeki 'Veteriner' unvanlı kadrolar, ?veteriner hekim? olarak değiştirildi.

Konuya ilişkin olarak 29.1.2004 tarhli Resmi Gazetede yayımlanan 5077 sayılı Kanun aşağıda yer almaktadır.

GENEL KADRO VE USULÜ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEYE BİR GEÇİCİ MADDE EKLENMESİNE DAİR KANUN

Kanun No. 5077

Kabul Tarihi : 22.1.2004

MADDE 1. - 13.12.1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 9.- Bu Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan ?veteriner? unvanlı kadrolar, ?veteriner hekim? olarak değiştirilmiştir.

Halen bu kadrolarda çalışmakta olan personel başka bir işleme gerek olmaksızın yeni kadrolarına atanmış sayılırlar.

MADDE 2. ? Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3. - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


KANUN DEĞİŞİKLİĞİNİN GEREKÇESİ

GENEL GEREKÇE

Türkiye'de "veteriner" kelimesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinde uzun müzakereler sonucunda 1938 yılında "baytar" kelimesi yerine kabul edilmiş ve "hayvan hekimi" karşılığında "veteriner hekim" resmen kullanılmaya başlamıştır. Sözkonusu kelime Latince'deki "hayvan" anlamına gelen "veterin" kelimesinden türemiş olup, bütün dünyada "veteriner" kelimesi "hekim" kelimesiyle birlikte "veteriner hekim" şeklinde kullanılmaktadır.

6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanunun 1 inci maddesinde; yüksek veteriner okulları ile veteriner fakültelerinden veya muadeleti maarif vekâletince tasdik edilmiş veteriner okullarından diploma almış olanlara (veteriner hekim) denileceği hükme bağlanmış, aynı Kanunun 8 inci maddesinde de; her veteriner hekimin hayvanların muayene ve tedavisi için muayenehane açabileceği ifade edilerek, bu mesleğin hekimlikle ilgisi açıkca vurgulanmıştır. Kanunun bütününde "veteriner hekim" ibaresinin kullanıldığı da dikkati çekmektedir. Ayrıca 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununda, 441 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde ve 3285 sayılı Kanunun 58 inci maddesine göre 22.2.1989 tarihli ve 89/13838 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliğinde de "hükümet veteriner hekimi", "resmî veteriner hekim", "serbest veteriner hekim", "Devlet veteriner hekimi", "veteriner hekim" gibi ifadelere yer verilmiştir.

Tek başına kullanıldığında, kastedilen manaya tekabül etmeyen ve ilgili diğer mevzuatta da zaten "Veteriner Hekim" şeklinde kullanılan kelimenin, mevzuatta kavram birliğine ulaşmak ve doğru kullanılmasını sağlamak üzere, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerde yeralan "veteriner" unvanının "veteriner hekim" şeklinde değiştirilmesi maksadıyla bu Tasarı hazırlanmıştır.


PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNUN GÖRÜŞÜ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca hazırlanarak Bakanlar Kurulunca 20 ve 21 inci yasama dönemlerinde Türkiye BüyükMillet Meclisi Başkanlığına sunulan; ancak sonuçlandırılamadığı için İçtüzüğün 77 nci maddesi gereğince hükümsüz sayılan ve Hükümetçe 7.1.2003 tarihinde yenilenmesini takiben Başkanlıkça 13.1.2003 tarihinde tali komisyon olarak Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonuna, esas komisyon olarak da Komisyonumuza havale edilen 1/353 esas numaralı ?190 Sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Bir Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Tasarısı?, Komisyonumuzun 14.10.2003 tarihinde yapmış olduğu 2 nci birleşiminde Hükümeti temsilen Maliye Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilâtı Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı temsilcilerinin katılımlarıyla incelenip, görüşülmüştür.

Bilindiği gibi, ?veteriner? kelimesi 1938 yılında ?baytar? kelimesi yerine kabul edilmiş ve ?hayvan hekimi? karşılığında ?veteriner hekim? ifadesi resmen kullanılmaya başlamıştır. Öte yandan, 9.5.1954 tarihli ve 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanunun 1 inci maddesinde meslek tanımı yapılmış ve unvanı ?veteriner hekim? olarak belirtilmiştir.

Ancak, günümüze değin yürürlüğe konulan bazı kanun, kanun hükmünde kararname, yönetmelik gibi mevzuat içinde ?hükümet veteriner hekimi?, ?resmi veteriner hekim?, ?serbest veteriner hekim? ifadelerine yer verilmiştir. Bu durum, unvanın doğru kullanımı ve kavram birliği açısından bazı sorunlara yol açmıştır. Tasarı ile 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerde yer alan, ?veteriner? kadro unvanının ?veteriner hekim? şeklinde değiştirilmesi suretiyle uyumsuzluğun giderilmesi amaçlanmıştır.

Tasarının geneli üzerinde yapılan müzakerelerde;

- Veteriner kelimesinin Türkçe karşılığının hayvana ilişkin veya hayvansal anlamına geldiği,

- Tasarının gerekli olan bir düzeltmeyi gerçekleştirdiği,

Şeklindeki görüşleri müteakip Hükümet adına yapılan tamamlayıcı açıklamalarda;

-Mevzuat içinde kavram birliğinin sağlanması açısından önemli olduğu,

- 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerde yer alan ?veteriner? unvanının ?veteriner hekim? şeklinde değiştirilmesi suretiyle uyumsuzluğun giderilmesinin amaçlandığı,

İfade edilmiştir.

Yapılan bu müzakerelerden sonra, Tasarı ve gerekçesi Komisyonumuzca da benimsenerek maddeleri üzerindeki görüşmelere geçilmiştir.

Tasarının,

- 1 inci maddesine bağlı geçici maddenin, ?9? olarak numaralandırılması suretiyle,

- Yürürlük ve yürütmeye ilişkin 2 ve 3 üncü maddeleri aynen,

Kabul edilmiştir.

Ayrıca, kanunların hazırlanmasında uygulanan esas ve usuller doğrultusunda ?Madde? ifadeleri büyük harf kullanılmak suretiyle yazılmış ve tasarının başlığında yer alan ?190 Sayılı? ibaresi çıkarılmıştır.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber