Risk yöneticileri Karabük Üniversitesi'nde yetiştiriliyor

Ülkenin Risk Yöneticileri Karabük İşletme Fakültesinde yetiştiriliyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Haziran 2014 16:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Risk yöneticileri Karabük Üniversitesi'nde yetiştiriliyor

Stratejik Bir Meslek: Risk Yöneticisi

Türkiye artık risk yöneticilerini de kendisi yetiştirecek.

Derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları çeşitli güvenilirlik tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz yıllarda, bazı uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Ülkemizin notuyla ilgili açıklamaları iktidar ve ekonomi çevrelerinde eleştiri konusu olmuştu. Eleştirilerin odağında ise, bazı akredite derecelendirme kuruluşlarının objektif davranmadıkları, verileri yanlış analiz edip, yorumladıkları ve Ülkenin gerçekte var olan yatırım potansiyelini gölgelemeye çalıştıkları bulunmaktaydı.

Yakın zamana kadar üniversitelerimizin hiçbirinde lisans ve lisansüstü seviyede risk değerlendirme eğitimi veren bölüm yoktu. Bu eksikliği gidermek ve yetişmiş uzman ihtiyacını karşılamak için, birçok ilklerin gerçekleştirildiği Karabük Üniversitesi, İşletme Fakültesi bünyesinde Türkiye'nin ilk ve tek Risk Yönetimi Bölümü açıldı.

2013-2014 Eğitim-Öğretim döneminde ek kontenjanla 31 öğrenci alınarak zorunlu İngilizce hazırlık eğitimine başlandı. Önümüzdeki 2014-2015 eğitim döneminde 2014 LYS sonuçlarına göre az sayıdaki öğrenci de bu şansı yakalayacak. Eğitim ve ekonomi otoritelerince geleceğin meslekleri arasında sayılan Risk Yöneticiliği Bölümü TM 1'den öğrenci alıyor.

Sigorta şirketleri, finans kurumları, fon yönetimi şirketleri, devlet kuruluşları, uluslararası sosyal güvenlik örgütleri, üniversiteler, araştırma ve danışmanlık şirketleri risk değerlendirmelerine ihtiyaç duyuyor. Küresel rekabetin arttığı ortamda riskleri öngörüp çözümler üretebilecek uzmanlara olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu alana dönük uzman yetiştirecek Aktüerya ve Risk Yönetimi Bölümü geleceğin önemli mesleklerinden birisi olarak görülüyor.

Bölümde, matematik ve istatistik ağırlıklı derslerin yanı sıra tüm öğrencilere bir yıllık zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimi veriliyor. Geniş seçmeli ders havuzuyla öğrenciler alan içinde istedikleri alt branşlarda uzmanlaşarak sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada çalışabilme fırsatını yakalayabilecekler. Bu yönüyle mezunlar için işsizlik riski bulunmuyor. Careercast.com tarafından 2013 yılında, Amerika Birleşik Devletlerinde birinci meslek Aktuerya (actuary) olarak seçilmiştir.

Kamuoyunda "sigortacılık" olarak bilinen aktüerlik, geleceği düşünerek olası riskleri değerlendiren ve buna yönelik stratejik kararlar alınmasını sağlayan uzmanlık alanıdır. Risk yönetimi neden önemli? Geleceğe ait risk ve maliyetlerin ölçülmesi şirketler için büyük önem taşıyor. Hem borsa, yatırımcılar nezdindeki itibar hem de kredi temin etme aşamasında risk haritaları stratejik bir konumda bulunuyor. Aktuer ve Risk Yönetimi Uzmanları, bir şirketinin taşıdığı riskleri tespit eder ve devamında da bu riskin nasıl yöneltileceği konusunda stratejiler geliştirir.
Aktüerya uzmanlığı nasıl elde ediliyor? Dört yıllık aktüerya ve risk yönetimi mezunları, sigortacılık dairesinin açtığı Aktüerlik sınavını başardıkları takdirde aktüerlik belgesi sahibi oluyor. Uluslararası alanda tanınırlığı olan The Casualty Actuarial Society (CAS) sınavını geçmek ise dünyanın her yerinde çalışma imkanı sağlıyor.

Risk yönetimi farklı sektörlerde farklı görevlere ve niteliklere sahip olmayı gerektiriyor. İnşaat sektörü için farklı, iş sağlığı ve güvenliği için farklı, finans ve bankacılık sektörü için farklı niteliklere sahip olunması gerekiyor. İşletme Fakültesi bünyesinde hizmet veren risk yönetimi bölümü, sermaye piyasaları (borsa ve aracı kurumlar, fon yönetimi, portföy yönetimi firmaları), bankacılık sektörü ( yatırım bankaları, faktöring, leasing, tüketici finansman firmaları, kredi derecelendirme firmaları...) enerji firmaları, türev piyasaları, kurumsal firmaların risk yönetim bölümleri risk yönetimi bölümü uzmanlarına fırsatlar sunuyor.

Aktuerya ve Risk yönetimi bölümünde kazanılan yetenekler ve beceriler mezunlara, başka sektörlerde de mesleğini icra etme imkanı sağlamakta. Özellikle risk yönetimi ve modellemenin önemli olduğu finans sektörü (bankacılık, yatırım bankacılığı, fon yönetimi), ulaşım sektörü (havacılık ve gemi taşımacılığı ), enerji sektörü, sigortacılık gibi güçlü sektörlerde; kamuda ise sağlık bakanlığı, SGK, hazine müsteşarlığı sigortacılık dairesi, devlet istatistik enstitüsü ve sendikalarda yoğun olarak risk yöneticilerine ihtiyaç duyuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber