Yolsuzluklar konusunda  yasaların etkili bir şekilde uygulanması için 4 bin hakim ve savcıya eğitim verilecek.

Haber Giriş : 16 Şubat 2004 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yolsuzluklar konusunda  yasaların etkili bir şekilde uygulanması için 4 bin hakim ve savcıya eğitim verilecek.

Proje çerçevesinde Türk Ceza Kanunu ile bazı özel ceza yasalarında yolsuzluklara karşı yürütülen çabaları daha etkin hale getirecek değişiklikler yapılacak. Projenin Avrupa Birliği'nin 5 milyon 900 bin Euro'luk desteğiyle gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Bu arada Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı Yolsuzlukla Mücadele Kanunu Tasarısı'nda bütün yolsuzluk olaylarında süre sınırı aranmadan suçüstü muamelesi uygulanması öngörülüyor. Tasarının kanunlaşması halinde yolsuzluktan mahkum olanların hapis cezaları, verdikleri zararı telafi edinceye kadar para cezasına çevrilmeyecek. Hakim ve savcılara yönelik projeyle, Başbakanlık'ın koordinatörlüğü altında Adalet Bakanlığı, Başbakanlık Teftiş Kurulu, Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu, İçişleri Bakanlığı Strateji Merkezi, Devlet Planlama Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı arasında ortak çalışmalar yapılacak. Yolsuzlukla mücadele konusundaki kapasitenin artırılmasının hedeflendiği proje kapsamında Adalet Bakanlığı, hakim ve savcılara yönelik eğitim seminerleri düzenleyecek.

Adliye ve Devlet Güvenlik Mahkemesi başsavcılıklarında yolsuzlukla mücadele konusunda odak nokta olarak savcılar belirlenecek, yapılacak eğitimlerle ilgili birimlerin etkinlik ve koordinasyonları sağlanacak. Yabancı dil bilen savcılar yurtdışına gönderilecek. Gittikleri ülkelerdeki çalışmalar hakkında bilgi edinerek Türkiye'de yolsuzlukla mücadelenin kapasitesi artırılmaya çalışılacak. Hakim ve savcılarla emniyet ve jandarmanın ilgili birimleri yolsuzlukla mücadele seminerleriyle eğitilecek, siyasi partiler ve seçim mevzuatı daha fazla şeffaflık sağlayacak şekilde gözden geçirilecek. Seminer notları kitap haline getirilerek ilgili birimlerdeki görevlilere dağıtılacak. Proje çerçevesinde Türk Ceza Kanunu ile bazı özel ceza yasalarında yolsuzluğa karışanların yargılanmasını hızlandıracak düzenlemeler yapılacak.

Batan bankalardan hortumlanan paraların geri alınması amacıyla çıkarılan yasayla banka davaları, ihtisas mahkemelerine gönderilmişti. Bu gelişmenin ardından Adalet Bakanlığı, yolsuzluklarla daha kararlı bir şekilde mücadele edebilmek için Yolsuzlukla Mücadele Kanunu Tasarısı adı altında yeni bir taslak üzerinde çalışıyor.

Hazırlık çalışmaları süren taslağa göre banka yolsuzlukları da dahil olmak üzere ayrı ayrı sayılan zimmet, rüşvet, dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma, karapara aklama, kaçakçılık gibi suçlara bakmak üzere Devlet Güvenlik Mahkemeleri gibi ?bölge ihtisas mahkemeleri? kurulacak. Taslakta yer alan düzenlemeye göre Yolsuzlukla Mücadele Kanunu kapsamına giren bütün yolsuzluk olaylarında süre sınırı aranmadan suçüstü muamelesi uygulanacak. Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası'nda yer alan telefon dinleme, gizli görevli kullanma gibi tedbirlerin yolsuzluk soruşturmalarında da uygulanmasına imkan sağlanıyor. Bu kanun kapsamındaki suçlardan mahkum olanların hapis cezaları, verdikleri zararı telafi edinceye veya haksız kazancı iade edinceye kadar para cezasına çevrilmeyecek ve ertelenemeyecek.

Yolsuzluk davalarına bakmak amacıyla kurulacak bölge ihtisas mahkemesi savcıları da olağanüstü yetkilerle donatılıyor. Süper savcılar, Anayasa'da belirtilen cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar gibi istisnalar dışında bütün kamu görevlileri hakkında görev ve unvanlarına bakmadan ve izin almadan doğrudan doğruya takibat yapabilecek. Yolsuzluk soruşturmalarını yürüten cumhuriyet savcısı, emniyet yetkilileri ve diğer kurumların uzmanlarından bir çalışma gurubu oluşturabilecek. Savcı, yurtdışı boyutu olan olaylarda uluslararası sözleşmeler ve adli yardımlaşma çerçevesinde suç failleri ve delilleriyle, yolsuzluktan elde edilen gelirleri doğrudan kendisi ilgili ülkelere giderek veya polis aracılığıyla araştıracak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber