Belediyelerin kredi musluğu kesiliyor

Haber Giriş : 31 Temmuz 2006 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerel yönetimleri fonlayan ve her türlü yatırımda yanlarında olan İller Bankası da siyasetten arındırılarak özerk bir yapıya kavuşuyor.

Borç batağındaki belediyeler kaynak bulamayacak

İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy, İller Bankası'nda sağlanacak yeniden yapılanma ile bankanın 'siyasi etkiler tümüyle uzak bir yapıya'' kavuşacağını belirterek, 'Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası nasıl siyasi etkilerden uzak, bankacılık kuralları içinde faaliyet gösteriyorsa burası da öyle olacak'' diye konuştu. Yasal düzenlemenin Başbakan'lıkta bulunduğunu ve yasama yılı başında yasalaşmasının beklendiğini dile getiren Atasoy, İller Bankası'nın anonim şirket statüsüne kavuşacağını söyledi. Atasoy'un verdiği bilgiye göre, belediyeler bankanın hissedarı olmayacak. Bu nedenle belediyeler, artık bütçe gelirlerinin yüzde 5'ini İller Bankası'na aktarmayacak. Bankanın sahibi Hazine olacak ve sermayesi de artık buradan sağlanacak. Bu çerçevede belediyelere kredi verirken 'çok daha gerçekçi bir kredilendirme ve ödeme planı'' hazırlanacağına işaret eden Atasoy, 'Bankacılık kuralı ne ise o olacak. Bir belediye kredi alabiliyorsa alacak, alamıyorsa alamayacak'' dedi.

Borç birikmeyecek

İller Bankası'nın borç tahsilatında yaşadığı sıkıntıya dikkat çekilerek, 'Yeni yapıda da böyle bir tablo oluşabilecek mi'' sorusuna Atasoy, 'Olmaz'' karşılığını verdi. Tahsil edilemeyen borç için 'gereğinin yapılacağını'' dile getiren Atasoy, 'Kaynak bizde, direk keseceğiz. Şimdi emir var; belediyelere hiçbir ayrım yapılmaksızın (genel bütçe vergi gelirlerden sağlanan kaynak) en az yüzde 60 pay gönderiliyor. O zaman ödemediği borcu, kaynak bizim elimizde baştan keseceğiz'' diye konuştu.

Kredi şartları

Kredibiliteyi şu an, belediyenin genel bütçe gelirinden borcunu düşerek hesapladıklarını kaydeden Atasoy, yeni yapı ile birlikte kredilendirme için farklı ölçütler getirileceğini söyledi. Tam bir bankacılık anlayışıyla hareket edeceklerini vurgulayan Atasoy, belediyelerin o zaman başka gelir kaynaklarını da teminat gösterebileceklerini ifade etti. Atasoy, 'Daha sağlıklı verilere dayanacak, belediyelerin kredi alma şansları artacak. İller Bankası da daha kurallı, kendi mantığı ve kuralları içinde çalışmış olacak'' dedi.

Bankada bir kredi komisyonu kurulacağını ifade eden Atasoy, komisyonun kredilendirme için finansman yapısı, borç ödemelerdeki istikrar gibi çeşitli kriterler oluşturacağını söyledi. Atasoy, 'Kredi komitesinin kararında, genel müdür etkili olamayacak. Bir karar verme süreci var. Kredi verme işi yeni bir yapıya kavuşacak'' diye konuştu.

Yeni dönemde bankacılar işe alınacak

BankanIn çalışma sistemine paralel 'yeni birimler ve personele ihtiyaç olup olmayacağının'' sorulması üzerine de Atasoy, oluşturulacak yeni birimlerin ve görev alanlarının tespit edildiğini, ancak spekülasyon olmaması için detaya girmek istemediğini kaydetti. Atasoy, 'Şu anda teknik birimler ağırlıkta, o zaman bankacılık faaliyeti yapan birimler ağırlıkta olacak. Projelendirme, Ar-Ge ve bankacılık birimleri ön planda olacak'' dedi. Bu çerçevede personel alımına da gideceklerini belirten Atasoy, 'Bankacılar gelecek... Bankacılık uzmanlığı kadroları tahsis olacak, ağırlıklı olarak'' görüşünü dile getirdi.

İller Bankası artık ihale yapmayacak

Hİdayet Atasoy, bankanın yeni misyonu çerçevesinde artık 'ihale yapmayacağını'' vurgulayarak, her belediyenin kendi ihalesini yapacağını, zorlanan küçük belediyeler için de teknik destek sağlanacağını bildirdi. Hidayet Atasoy, yeni yapıda 3 temel fonksiyonları bulunacağını belirterek, İlbank'ın, belediyelere 'projeleri için finansman sağlayan'', 'teknik danışmanlık yapan'' ve 'proje geliştiren'' bir yatırım ve kalkınma bankası olacağını kaydetti. Atasoy'un verdiği bilgiye göre, yönetim yapısı da değişecek.

Yönetim Kurulu Başkanı ile Genel Müdürü ayrı kişiler olacak. Genel Müdür, 3'lü kararname ile atanacak. Yönetim Kurulu da Merkez Bankası'nca belirlenecek. Üyeler, kendi aralarından yönetim kurulu başkanını seçecek. Banka personeli de 'devlet memuru'' değil ''sözleşmeli'' statüyle çalışacak. Mevcut çalışanlara seçenek sunulacak. Sözleşmeli olmayı kabul etmeyenler, Devlet Personel Başkanlığı'nın havuzuna yönlendirilecek ve başka kurumlarda görevlendirilecek. Kabul eden personelle de sözleşme imzalanacak.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber