Bütçe Kanunu Tasarısı 6: Döner Sermaye Gelirlerinin Dağıtımı

Yeni Bütçe tasarısında kamu kurumlarının elde ettiği döner sermaye gelirleri ile öğretim elemanlarına ve sağlık hizmetleri sınıfında çalışan personele döner sermayeden aktarılacak miktarlarda çok önemli değişiklikler yapılmaktadır. Bu düzenlemede en büyük değişiklik ise serbest çalışan tabipler ile serbest çalışmayan tabipler arasında meydana gelmektedir. Ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Bütçe tasarısında kamu kurumlarının elde ettiği döner sermaye gelirleri ile öğretim elemanlarına ve sağlık hizmetleri sınıfında çalışan personele döner sermayeden aktarılacak miktarlarda çok önemli değişiklikler yapılmaktadır. Bu düzenlemede en büyük değişiklik ise serbest çalışan tabipler ile serbest çalışmayan tabipler arasında meydana gelmektedir. Ayrıntılar için tıklayın.


1-Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelere bağlı döner sermayeli idarelerde elde edilen gelirlerin % 15'i genel bütçeye aktarılmaktadır. Bu oranın %30'a kadar yükseltilmesine veya % 10'a kadar indirilmesine ise Maliye Bakanı yetkili kılınmıştır. Gelirlerin bütçeye geç aktarılması halinde % 2 gecikme faizi alınacaktır.

Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelere bağlı döner sermayeli işletmelerden gerekli görülenlerin birleştirilmesine, devredilmesine ve tasfiye dilmesine Maliye Bakanı yetkilidir.


2-Üniversitelerin döner sermaye gelirlerinin daha önce % 30'u o kuruluş veya birimin araç, gereç, araştırma ve diğer ihtiyaçlarına ayrılmakta idi. Bu oran % 50'ye çıkarılmaktadır. Öğretim elemanlarına döner sermayeden aktarılan miktarların hesaplanması ise yıl bazından ay bazına indirgenmektedir. Buna göre Öğretim üyeleri ile Üniversitelerarası Kurulca önerilerek Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen teknik ve sanatla ilgili birimlerde görevli öğretim elemanlarına döner sermayeden bir ayda ayrılacak payın tutarı bunların bir ayda alacakları aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme, ödenek(geliştirme ödeneği hariç) ve her türlü tazminat (makam ve temsil tazminatı hariç) toplamının iki katını, diğer öğretim elemanları için bir katını, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel için ise % 80`ini geçemeyecek. İşin ve hizmetin özelliği dikkate alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane ve acil serviste çalışan sağlık personeli için % 80 oranı, ayrıca % 50`sine kadar artırılabilir. Şu kadar ki, öğretim üyelerine mesai saatleri dışında döner sermayeye yaptıkları katkılardan dolayı ilave olarak ödenecek pay, almakta oldukları aylık (ek gösterge dahil), ödenek(geliştirme ödeneği hariç) ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev hariç) toplamının üç katını geçemez.


3-Daha önce (209 sayılı Kanunun 5. maddesi) döner sermaye gelirlerinin dağıtımında bir usul belirlenmemişti. Yeni düzenlemede ise döner sermaye gelirlerinden tabip ve diş tabiplerine, bir ayda alacakları aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı hariç) toplamının %100'üne, diğer personelde ise % 80'ine kadar ödeme yapılabilecektir.

Ayrıca hastanelerde saat 16:00'dan sonra verilen özel sağlık hizmetlerinde elde edilen gelirlerin personele dağıtımımı da yeniden belirlendi. Buna göre buradan elde edilen gelirler döner sermayeye kaydedilecek. Bu gelirlerin hangi personele ve ne oranda ödeneceği ise Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Sağlık Bakanlığınca belirlenecek. Ancak, özel sağlık hizmetlerine katılan personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, bu personelin bir ayda alacakları aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı hariç) toplamının serbest çalışan tabiplere % 100'ünü, serbest çalışmayan tabiplere % 300'ünü, bunlar dışında kalan sağlık personeli ve diğer personele ise % 20'sini geçemez.

Bu düzenleme ile serbest çalışan tabip ile serbest çalışmayan tabip arasında önemli bir fark oluşturulmakta, bu yolla tabiplerin sadece devlette çalışması özendirilmektedir.

Yapılan bir diğer önemli düzenleme ile de 10 adet pilot sağlık kurumu tespit edilecektir. Bu pilot sağlık kurumlarında çalışan personelin döner sermaye gelirlerinden alacakları tutar değiştirilmektedir. Buna göre tabip ve diş tabiplerinden serbest çalışanlar için % 200'üne, serbest çalışmayanlar için % 500'üne, diğer personel için ise % 100'üne kadar döner sermayeden gelir transferi yapılabilecektir. Pilot kurumlar Maliye ve Sağlık Bakanlığınca belirlenecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber