Kartta şifre kullanımı yüzde 40'a ulaştı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2006 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, kredi kartlarında şifre kullanımının yüzde 40'a ulaştığını, chip&pin uygulamasının 6 ayını dolduracağı Ekim ayında bu oranın yüzde 55'lere ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

Özinal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 31 Mart 2006'da başlatılan uygulamada geçişin 30 Mart 2007'de sona ereceğini hatırlatarak, bugüne kadar toplam 32 milyon kartın yüzde 75'inin çipli karta dönüştürüldüğünü kaydetti.

Geçişte ilk 4 aylık sonuçlara bakıldığında kredi kartlarında şifre kullanım oranının yüzde 40'a yükseldiğine işaret eden Özinal, daha önce geçişi 2 yılda tamamlayan İngiltere'de ilk 6 ayda gelinen noktanın yüzde 15'ler civarında olduğu gözönüne alındığında, bu oranın kendileri açısından son derece önemli bir sonuç olduğunu vurguladı.

Sertaç Özinal, chip&pin uygulamasının 6 ayını dolduracağı Ekim'de şifre kullanımının yüzde 55'lere ulaşmasını beklediklerini, gerçekleştirecekleri ara kampanyanın da katkısıyla şifre kullanımının Kasım sonunda yüzde 65-70'lere ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Mart 2007'ye kadar kart, POS ve ATM'den oluşan tüm altyapının tamamen hazır olmasını beklediklerini ifade eden Özinal, ''Uygulamaya tam olarak geçilebilmesi için ek bir süreye ihtiyaç olacağını sanmıyoruz. Ancak tüm üye işyerlerinin bu sisteme tam olarak destek vermesi gerekiyor. Altyapısı hazır olsa bile, henüz şifreli işleme izin vermeyen üye işyerleri olabiliyor. (Nasıl olsa 30 Mart'a kadar süremiz var, şu anda şifreli işlemi sağlamasak bile olur) diye düşünmemek gerekir'' şeklinde konuştu.

''UYGULAMA, KART KOPYALAMADA ENGEL''

Sertaç Özinal, chip&pin uygulamasına geçişteki en önemli amaçlardan birinin kart sahteciliğinin kontrol altına alınması ve düşürülmesi olduğuna dikkat çekerek, uygulama sayesinde kart sahteciliğinde düşüş gözlemlediklerini, ancak henüz tam rakamsal verilere sahip olmadıklarını ifade etti.

Türkiye'de kartlı ödeme sistemleriyle ilgili genel bir güvenlik problemi olmadığını aktaran Özinal, şöyle devam etti:

''Zaten kanun, rızası olmadan müşteri bilgilerinin saklanmasını yasaklıyor. Dolayısıyla işlem yapıldıktan sonra tüm bilgilerin doğrudan bankalara aktarılması gerekiyor. Eğer üye işyeri, kendi inisiyatifinde bu bilgileri depolama yolunu seçerse kanuna aykırı bir iş yapmış olur. Bu nedenle kart kopyalamaya yarayacak bilgilerin kesinlikle bir yerde depolanmaması, saklanmaması gerekiyor. Bizim bildiğimiz kadarıyla bu konuda farklı bir davranış, uygulama yok. Geçiş tamamlandığı takdirde uygulama, aslında kart kopyalamaya yarayacak bilgilerin saklanması konusunda da önemli bir engel olacak. Bütün bilgilerin toplandığı çip tamamen bankaya ulaşacağından zaten böyle birşeye de imkan verilmeyecek.'' BKM Genel Müdürü Özinal, önceden planlandığı gibi chip&pin uygulaması için, geçişin tamamlanacağı Mart 2007'ye kadar toplam 650 milyon dolarlık harcama yapılmasının öngörüldüğünü de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber