Marttan itibaren doktorlar SSK'lılara 6?7 ay sonrasına ameliyat randevusu veremeyecek.

Haber Giriş : 01 Mart 2004 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Marttan itibaren doktorlar SSK'lılara 6?7 ay sonrasına ameliyat randevusu veremeyecek.

Nüfusun yarısına sigorta ve sağlık hizmeti veren Sosyal Sigortalar Kurumu, bu yükü diğer kurumlarla paylaşarak azaltmaya çalışıyor.

2004 başında Sağlık Bakanlığı ile ortaklık protokolü imzalayan kurum şimdi de üyelerini özel hastanelere göndermeye hazırlanıyor. Buna göre marttan itibaren doktorlar SSK'lılara 6?7 ay sonrasına ameliyat randevusu veremeyecek. Bunun yerine hastalar paket anlaşma yapılan özel hastanelere sevk edilecek. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Rüştü Karahan, sigorta hastanelerindeki kuyrukları azaltmak için gönüllü çalışma programı ve özel hastanelerle yapılacak paket ameliyat anlaşmaları üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Gönüllü çalışma projesi uygulamaya geçtiğinde doktor ve diğer sağlık personeli mesai saatleri dışında da hizmet verecek. Bu saatlerde muayene olmak isteyen hastalar da yüzde 25 katkı payı ödeyecek. Karahan, devlet hastanelerinin de ortak kullanıma açılmasının ardından hastanelerdeki yoğunluğun azaldığına dikkat çekerken, ?Şimdi en büyük sorun ilaç kuyrukları.? dedi.

Özel eczanelerle yapılacak anlaşmayla ilaç kuyruklarının önüne geçmeyi hedeflediklerini anlatan Servet Rüştü Karahan, personel eksikliğine rağmen hizmet sunmaya çalışan SSK hastanelerini iyileştirmek istediklerini söyledi. Karahan, hastanelerdeki yoğunluğu şöyle açıklıyor: ?Türkiye genelinde hekim başına 744 hasta düşerken SSK'da bir hekime 3 bin 319 hasta düşüyor. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde uzman bir operatör 58 ameliyat yaparken SSK hastanesinde çalışan operatör 103, yani iki katı ameliyat gerçekleştiriyor.?

İstatistik bilgileri de Karahan'ı doğruluyor. Örneğin, Sağlık Bakanlığı'na ait bin 17 yataklı Ankara Numune Hastanesi'nde hekim başına düşen poliklinik sayısı 843 iken, 799 yataklı SSK Ankara Eğitim Hastanesi'nde hekim başına düşen poliklinik sayısı 2 bin 645 olarak gerçekleşmiş. Yine Sağlık Bakanlığı'na ait Şişli Etfal Hastanesi'nde bir doktor 850 hastayı muayene ederken SSK Okmeydanı Hastanesi'ndeki doktor 2 bin 329 hastaya bakmış.

Yapılan ameliyat sayıları da poliklinik oranlarıyla aynı düzeyde gerçekleşti. Örneğin, Şişli Etfal Hastanesi'nde yapılan 12 bin 266 ameliyata karşılık Okmeydanı SSK Hastanesi'nde toplam 30 bin 369 ameliyat gerçekleştirildi. SSK hastanelerinde çalışan uzman operatörlere düşen ameliyat sayısı 103 iken Sağlık Bakanlığı hastanelerinde bu sayının 58 olduğu görüldü.

SSK, 2003 yılında 5,5 katrilyon lira sağlık harcaması yaparken, 68,4 milyon hasta SSK hastanelerinde muayene oldu. SSK'lı doktorlar 2003 yılında 46 milyon 249 bin 428 reçete yazdı. Bu reçeteler karşılığında 2 katrilyon 450 milyar liralık ilaç alındı. Ayrıca, 306 bin hastaya bilgisayarlı tomografi, 210 bin hastaya da MR çekildi.

Türkiye'de 6 milyon 400 bin aktif sigortalı, 4 milyon emekli sigortalı ve 24 milyon 500 bin bakmakla yükümlü olunan kişilerden oluşan yaklaşık 35 milyon insan SSK sağlık hizmetlerinden yararlanıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber