Toplu görüşmeler anlaşmazlıkla sonuçlandı, bundan sonra ne olacak?

Haber Giriş : 30 Ağustos 2006 10:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 2007'de en düşük memur maaşında 100 YTL'lik artış olacağını, ancak bunu yapabildiklerini söyledi.

Şahin, toplu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine yaptığı açıklamada, konfederasyon ve sendikalarla bir mutabakata varmış olarak bir açıklama yapmayı istediklerini, ancak bunun gerçekleşmediğini belirtti.

15 günlük süre içerisinde memurları ilgilendiren, sendika ve konfederasyonları tarafından gündeme getirilen ve onların sorun olarak kabul ettiği her şeyi görüştüklerini anlatan Şahin, özellikle 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'nın, sendikaların çalışmalarını zorlaştıran hükümlerinin değiştirilmesi konusunda çok yararlı çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Şahin, özelleştirme uygulamalarından KİT personelinin durumuna kadar birçok konuyu ele aldıklarını söyledi.

Bugünkü görüşmelerde, sosyal ve mali haklar açısından özellikle 2007'de memurlara hangi oranda zam yapılacağı konusunun ağırlıklı gündem maddesi olduğunu belirten Şahin, maaş artışlarını belirlerken öngördükleri enflasyon artışını esas aldıkları söyledi.

''Kamu görevlilerinin ve memurların enflasyon altında maaş almamalarına özen gösteriyoruz. Özellikle onların alım gücünün düşmemesi için çalışıyoruz'' diye konuşan Şahin, 2007 yılı orta vadeli programda enflasyon hedefini yüzde 4 olarak belirlediklerini, bundan vazgeçmemelerine rağmen, memurlara bu oranın üzerinde zam yapabileceklerini ifade ettiğini söyledi.

Şahin, görüşmelerde 2 alternatifli zam önerisi getirdiklerini belirterek, bu önerilerin en düşük memur maaşında yüzde 13,6'lık artış sağladığını kaydetti.

Konfederasyonların en düşük memur maaşının 1025 YTL olmasında ısrar ettiklerini söyleyen Şahin, bunun kendi öngörülerine 15 milyar 880 milyon YTL fark getirdiğini tespit ettiklerini dile getirdi.

Şahin, şunları kaydetti:

''Bizim 2007 yılı için şu anda öngördüğümüz yatırım ödeneği 16,5 katrilyon liradır. Bu şu demektir: Teklifi kabul edersek 2007 yılı için hiç yatırım yapamayacağız. Böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Bu ülkede yaşayan insanlar sadece memurdan ibaret değildir. Bu ülkede başka insanlar da yaşıyor onların da talepleri var. Onların da okul ve hastaneye ihtiyaçları var. Yatırım için bizim bu ödeneğe ihtiyacımız var. Bu para benim ve Hükümet üyelerinin şahsi parası değildir. Milletten toplanan vergilerle oluşan bir bütçedir. Bütçeyi Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre en iyi şekilde kullanmak hesaplı kitaplı hareket etmek zorundayız.'' Bakan Şahin, geçen yıl memurlara bütçeden yüzde 23 oranında pay ayırdıklarını, bu yıl sonunda ayrılan payın yüzde 26,5'e çıkacağını söyledi.

Şahin, gelecek yıl için şu anda teklif ettikleri artışla birlikte genel bütçeden memurlara ayırdıkları payın yüzde 31'e yükseldiğini bildirdi.

Bakanlar Kurulunun ikinci seçenek olarak sunulan ve denge tazminatını da içeren tekliften haberi olmadığını anlatan Şahin, bunun kabul edilebileceğini düşündüğünü, çünkü bu teklifin düşük maaş alanlara daha yüksek artış sağlayacağına inandığını belirtti.

ENFLASYON FARKI

Bakan Şahin, basın mensuplarının soruları üzerine, 1 Temmuz itibariyle yüzde 2,38'lik enflasyon farkını memur maaşlarına yansıtacaklarını belirterek, ''Eğer 2006 yılının ikinci altı ayında da enflasyon yüzde 2,5'in üzerinde çıkarsa bu farkı da vereceğiz'' dedi.

Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Temmuz itibariyle memur maaşlarında yüzde 2,38'lik artış olacak. Eğer enflasyon yıl sonu itibariyle yüzde 2,5'u geçerse buradan da artış olacak. Hemen Ocak ayında da belirlenen oranda artış yapacağız. Bunları üst üste koyduğumuzda ciddi yük getiriyor. Bu yükler 2007 için 50 katrilyon 100 trilyonluk bir parasal değer ifade ediyor ki bu şu ana kadar ulaşılan en büyük rakamdır. Bu artışları toplarsanız 6 ay içinde memur maaşlarına da yüzde 15 oranında artış sağlamış oluyoruz.

İlk defa ortalama memur maaşı, aile yardımı alan memur için 1100 YTL olmuştur. Evli, aile yardımı alan en düşük memur maaşı 2007'de 875 YTL'ye, aile yardımı almayan memur için ise 780 YTL ye ulaşıyor. Yani 2007'de en düşük memur maaşında 100 YTL'lik artış olacak. Ancak bunu yapabiliyoruz.''

''KATI TUTUM'' ELEŞTİRİSİNE YANIT

Şahin, bir gazetecinin, sendika ve konfederasyonların Hükümetin bu yılki görüşmelerde ''çok katı olduğunu'' söylediklerini anımsatması üzerine, memurlar için gelecek yıl ne yapabileceklerini Başbakan, Maliye Bakanı, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı ile gece yarılarına kadar görüştüklerini bildirdi.

Mehmet Ali Şahin, ''En son oluşturduğumuz rakamı önlerine koyduk. Biz daha ufaktan başlayıp sizinle pazarlık yapacak değiliz. Bütçe imkanları budur. Bunu verebiliyoruz, dedik. Bunu arkadaşlarımız katı bir tutum olarak değerlendirmiş olabilirler'' dedi.

''ESNEME PAYI YOK''

Bir başka gazetecinin, teklif edilen rakamlar üzerinde esneme payı olup olmadığını sorması üzerine de Şahin, ''Bu son rakamımızdır. 2 kere 2, 4 eder. Rakamları eğip bükerek bir yerlere taşımak mümkün değil. Rakamlar lastik değil ki asılınca uzatacaksınız'' diye konuştu.

Şahin, bundan sonra Uzlaştırma Kurulunun hazırlayacağı rapor üzerinde mutabakat sağlanabileceğini, burada da sonuç alınamazsa Anayasa'nın Bakanlar Kurulu'nu memur maaşları konusunda ''muhtar kıldığını'' belirtti.

SENDİKALARA UYARI

Mehmet Ali Şahin, sendika ve konfederasyonların Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun kendilerine tanıdığı her türlü hakkı kullanabileceğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

''Ancak kendileri devlet memurudur. Devlet memurlarının neyi yapıp yapamayacakları kanunla bellidir. O bakımdan yapacakları her türlü eylemi yasal sınırlar içinde yapmalarını öneririm. Türkiye Kamu-Sen'in geçen Cumartesi düzenlediği mitingi vardı. Burada Genel Başkan Bircan Akyıldız, bir memur sendikasının başkanı olarak değil, bir siyasi partinin genel başkanı gibi konuştuğunu bütün kamuoyu biliyor. Akyıldız, bir kamu görevlisidir. Sadece maaşsız izinlidir. Kamu görevlileri siyaset yapamazlar, bir siyasi partinin hakkında aleyhinde konuşamazlar. Orada amiri durumundaki Başbakan'a ağza alınmayacak hakaretlerde bulunmuştur. Bu aslında Devlet Memurları Kanunu'na göre disiplin suçudur. Siyaset yapmak isteyen kamu görevlileri istifa etsinler, sempati duydukları siyasi partiye gitsinler. Temsilcileri olduğunuz, onların hakkını hukukunu koruduğunuzu iddia ettiğiniz memurlara sadece zarar verirsiniz. Toplu görüşme masasının başkanı olarak kendilerini dostça uyarıyorum. Yasal sınırlar içerisinde hareket edip, yasa dışı davranışlarda bulunursanız, memurlarımızı suç işlemeye teşvik ederseniz, hem memurlarımız, hem de kendileri zarar görür. Güvenlik güçlerimiz yasal sınırlarda eylemin yapılması için kendilerine yardımcı olur.''

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ

Toplu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle taraflardan herhangi birinin, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası uyarınca, 3 gün içinde yapacağı başvuru üzerine, Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 üniversite öğretim üyesinden oluşan ''Uzlaştırma Kurulu'' devreye girecek.

Kurul, 5 gün süreyle yapacağı çalışmaların ardından hazırlayacağı raporu Bakanlar Kurulu'na iletecek.

Memur maaşlarına yapılacak zamma ilişkin son kararı Bakanlar Kurulu verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber