Radikal Gazetesi yazarı Tarhan Erdem, diğer memurlardan farklı olarak Yurtkur personeline zam verilmesini eleştirdi

Haber Giriş : 09 Mart 2004 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Radikal Gazetesi yazarı Tarhan Erdem, diğer memurlardan farklı olarak Yurtkur personeline zam verilmesini eleştirdi

Geçen cumartesi (6 Mart'ta) yayımlanan kanun, devlet örgütümüzün dikiş tutmadığını gösterdi!

Önce, 'Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun'u tanıtmalıyım: Kanunun tasarısı Başbakanlıkça, geçen ocak ayında Meclis'e sunulmuştu. Tasarının amacı, yükseköğrenim öğrencilerine verilen burs ve diğer nakdi yardım işlerinin bundan böyle tek elde toplanması, Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca (Yurtkur) yürütülmesidir.

Tasarıya göre, belediyeler hariç, bütün devlet kuruluşları, bundan sonra yükseköğrenim öğrencilerine burs ve diğer adlarla herhangi bir ödeme yapmayacaklar; bilgi toplama, değerlendirme ve ödeme Yurtkur'un görevi olacaktır.

Burs işlemlerinin merkezde ve tek elde toplanması, tartışılabilir politik bir tercihtir. Ben bu iktidarın, devlet işlerinin merkezde toplanmasının yanlışlığını gördüğünü sanıyordum. Burs vermenin merkezden yürütülmesinin, bana göre, gereği yoktur. Kanunun getirdiğinin tam aksine, eğer burs işleri bir elden yönetiliyor olsaydı, yetkinin merkezden çevreye, özel idare ve belediyelere verilmesi gerekirdi. Kararların ve işlerin yerindenliği ilkesi, konuya göre değişecekse, ilke olmaktan çıkar! Bu tutarsızlığı bir tarafa koyup, asıl ele alacağım konuya geçeyim: Milli Eğitim Komisyonu'nda bu tasarı 19 Şubat'ta görüşülmüş ve bir madde eklenmesi dışında değişiklik yapılmamıştır. Komisyon raporundan okuyalım: "Verilen bir önergenin kabulü ile tasarıya, 5'inci madde eklenmiştir. Bu madde ile kurum personeline ek ödeme yapılması öngörülmekte, miktarı belirlenmekte, ek ödemeye ilişkin usul ve esasların Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu'nca belirleneceği hükme bağlanmaktadır."

'Ek Ödeme' başlıklı madde metnine göre, "Yurtkur'da çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi personele, ... Yönetim Kurulu'nca uygun görülen oran ve miktarlarda her ay ek ödeme verilir... Ek ödemelerin aylık tutarı, en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının yüzde 130'unu geçemez... Ek ödemeler, kurumun bir yılda toplanan gelirlerinin yüzde 16'sını geçemez."

CHP tasarıya itiraz etmemiş, sadece bursların artırılmasını istemiştir. Ek ödeme maddesi üzerine Meclis'te kimse konuşmamıştır. Kanun, oylamaya katılan 296 milletvekilinin tamamının oyuyla kanunlaşmıştır.

Yurtkur'un diğer devlet dairelerinde çalışanlardan fazla maaş almalarının makul bir nedeni yoktur.

Kanun yılbaşından geçerli olacaktır. Yurtkur memurları bugünlerde, 'Ek ödeme farklarını' almak için görülmemiş hızla çalışıyorlardır! Ek ödemesi bulunmayan devlet dairelerinde çalışan birçok memur da herhalde, Yurtkur'a geçişlerini sağlayacak 'bir yakın' aramaktadırlar.

Devletin dikiş tutmazlığını işte bu ek madde göstermektedir: Meclis komisyonuyla, bakanıyla, genel kuruluyla, iktidarı ve muhalefetiyle devlet personel düzeninin, bilmem kaçıncı kez, yozlaşmasının sürdürülmesine izin vermişler; Yurtkur memurlarına ayrıcalık tanımışlardır.

Devlet personel sistemini bütünüyle ele alacağını programında açıklayan hükümet, bu maddenin kanuna sokuşturulmasına göz yummuştur. Samimiyetsizlik değilse, bilinçsizlik değil mi?

Radikal

Tarhan Erdem

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber